Απαραιτητη η πολυπλευρη αντιμετωπιση του φαινομενου των γυναικοκτονιων
Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ροδόπης για το φαινόμενο που παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις
Την ανάγκη της πολύπλευρης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του ζητήματος των γυναικοκτονιών, από την νομική κατοχύρωση του όρου μέχρι την παιδεία και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, τόνισε από την Κομοτηνή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, υπεύθυνη τομέα Δικαιοσύνης, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η κ. Γιαννακοπούλου βρέθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με θέμα «Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – Οι διαστάσεις του φαινομένου», όπου μαζί με τους υπόλοιπους εισηγητές, κ. Κυριακή Ανδρούτσου, Κοινωνική Λειτουργός στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, κ. Άννα Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου του Δ.Π.Θ. και μέλος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και τον κ. Γκάρο Εσαγιάν, Ψυχίατρο –Ψυχαναλυτή, Δρ. Δ.Π.Θ., Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» ανέλυσαν το φαινόμενο, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Μάλιστα οι εισηγήσεις θα αποσταλούν στο ειδικό φόρουμ που έχει ανοίξει το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για την έμφυλη βία, προκειμένου να αποτελέσουν μέρος των ολοκληρωμένων προτάσεων του κινήματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Απαραίτητη η νομική κατοχύρωση του όρου
Την κ. Γιαννακοπούλου υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή τα μέλη της ΝΕ Ροδόπης και ο Πρόεδρος κ. Νότης Χαραλαμπίδης, «μια νέα φρέσκια ομάδα» όπως τους χαρακτήρισε η βουλευτής, που θα είναι μπροστά στις μάχες που θα έχει να δώσει το Κίνημα στην περιοχή.
Εξήρε δε την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση που έχει να κάνει με ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, που πλέον παίρνει διαστάσεις πανδημίας, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, «μια πανδημία μέσα στην πανδημία» όπως ανέφερε. Η βουλευτής χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και θεωρεί πως θα συμβάλλει πολύ στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και να ανοίξει ο διάλογος αυτός στην τοπική κοινωνία.
Αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει να επιτευχθεί αυτό που έγινε σε μεγάλο βαθμό μέσα και από το κίνημα “Me Too”, το σπάσιμο της σιωπής, να ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, που οδηγεί πολλές φορές στη γυναικοκτονία, να μπορέσουν να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες.
Για αυτό και είναι σημαντικό, επισήμανε η κ. Γιαννακοπούλου, να μιλήσουν για τις αιτίες που έχει οδηγηθεί το φαινόμενο σε αυτή την έξαρση. Βέβαια και στο παρελθόν υπήρχαν πολλά φαινόμενα γυναικοκτονιών, που κρυβόντουσαν πίσω από τους ωραιοποιημένους όρους του εγκλήματος τιμής ή εγκλήματος πάθους. «Τώρα όμως υπάρχει ορατότητα σε αυτό το κτηνώδες κοινωνικό φαινόμενο. Είναι γυναικοκτονία, και στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε πως πρέπει να υπάρξει νομική κατοχύρωση του όρου όσο και αν ο πρωθυπουργός, ακόμα και πρόσφατα, συνεχίζει να την αρνείται» υπογράμμισε η βουλευτής.
Με την νομική κατοχύρωση, εξήγησε, θα μπορέσει να γίνει ακόμα πιο διακριτό, όχι μόνο στην νομική κοινότητα, αλλά και να έχει κοινωνικά αποτελέσματα, και θεωρεί σημαντικό να γνωρίζουν οι επόμενοι πιθανοί δράστες ότι το αδίκημα θα είναι ιδιώνυμο, ή θα επιφέρει επιβαρυντικούς όρους στην έκτιση της ποινής.
Απαραίτητες οι σχολές γονέων
Ένα από τα σημαντικότερα αίτια αυτού του προβλήματος, σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου, είναι η πατριαρχική λογική που θέλει να βλέπει τη γυναίκα ως κτήμα ενός άντρα, που δεν έχει την δική της βούληση, θέληση και προσωπικότητα. Οι γυναικοκτονίες αποτελούν την κορύφωση αυτής της λογικής που επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα στην πανδημία, όταν αναγκάστηκαν οι γυναίκες να συμβιώνουν με τον θύτη, κάτω από πιεσμένες συνθήκες.
Όμως οι κοινωνίες υπάρχουν για να πηγαίνουν μπροστά, να γίνονται καλύτερες, για αυτό και χρειάζεται ένα συνολικό πλάνο στη πρόληψη, και κατά κύριο λόγο στην παιδεία.
Για αυτό και έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη για τη δημιουργία σχολών γονέων παντού, ώστε να βοηθηθούν όλοι οι νέοι γονείς για να μάθουν τα παιδιά τους τον σεβασμό των άλλων και την ύπαρξη ορίων, κάτι πολύ σημαντικό που βλέπουν να χάνεται τα τελευταία χρόνια.
Απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών
Σημαντικό όμως είναι να υπάρχει και στήριξη των θυμάτων, με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, που θα μπορούσε να γίνει άμεσα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες, για την στήριξη ευάλωτων ανθρώπων, όπως αυτές οι γυναίκες.
Στήριξη, ανέφερε, σημαίνει αύξηση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας, οι οποίες δεν αρκούν, με τουλάχιστον μία σε κάθε νομό, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί όλες τις γυναίκες που το χρειάζονται.
Πέρα αυτού, «χρειάζεται ένα ολιστικό πλάνο στήριξης των κακοποιημένων γυναικών» ανέφερε, με δωρεάν νομική υποστήριξη, μιας και πολλές φορές μπαίνουν σε ένα κυκεώνα όπου είναι εξαρτημένες οικονομικά από τον άντρα τους, και δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν, και στη συνέχεια ένα στοχευμένο πλάνο ενσωμάτωσης τους στον εργασιακό βίο, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ όπου θα μπορούν να βρουν εργασία.
«Πρέπει πέρα από την ενθάρρυνση να σπάσουν την σιωπή, να τους δείξουμε ότι δεν θα μείνουν μόνες μετά, θα μπορέσουν να φύγουν από το σπίτι, να βρουν ένα καταφύγιο για να μείνουν και θα μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους» κατέληξε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.