Απαραιτητη η αμεση παρεμβαση για τους βιοκαλλιεργητες της ΑΜΘ

Ώστε να μην υπάρχει υποεκπροσώπηση στην νέα πρόσκληση, αλλά και αν μπορέσουν να συνεχίσουν όσοι είναι ήδη ενταγμένοι

Την πρόθεση του να παρέμβει προς τον ΥΠΑΑΤ για τη νέα πρόσκληση του Υπουργείου για το μέτρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τόσο ο ίδιος όσο και μέσω των υπηρεσιών, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χ. Τρέλλη.

Στην επερώτηση του ο κ. Τρέλλης σημείωσε πως αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, με 85.000 νέους δικαιούχους και προϋπολογισμό 420 εκ. ευρώ.

Η «σφαγή», όπως τη χαρακτήρισε, όμως των μικρομεσαίων αγροτών της ΑΜΘ από την προκήρυξη του 2019 για τα βιολογικά, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για το μέλλον.

Θύμισε μάλιστα πως τότε από τις 1453 αιτήσεις παλιών καλλιεργητών της ΑΜΘ, εντάχθηκαν μόνο 154, δηλαδή το 9%, και από αυτούς 4 παραγωγοί, από συγκεκριμένη Περιφερειακή ενότητα, καρπώθηκαν το 25% του προϋπολογισμού. Όσο για τους νέους καλλιεργητές, από 3.322 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόνο 306.

Για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο, τόνισε, πρέπει να καθοριστούν κριτήρια που θα μοριοδοτούν τις μικρές και μεσαίες καλλιέργειες, και να υπάρξει ανώτατο όριο έκτασης, ενώ κινδυνεύουν πάνω από 1000 καλλιεργητές που είναι ήδη ενταγμένοι να μείνουν εκτός, και θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την βιολογική παραγωγή.

Για αυτό και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση στο ΥΠΑΑΤ πριν βγει η νέα προκήρυξη για τα βιολογικά, γιατί μετά την έκδοσή της είναι δύσκολη η τροποποίησή της.

Η απάντηση του Περιφερειάρχη

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος θύμισε τις παρεμβάσεις που είχε κάνει την προηγούμενη φορά που είχε υπάρξει πρόβλημα με τους καλλιεργητές το 2019.

Σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα θέσει το θέμα των βιοκαλλιεργητών στον Υπουργό, σε εκδήλωση στην οποία θα βρίσκονται και οι δύο στην Αθήνα, ενώ για το θέμα της μοριοδότησης και των παλαιών ενταγμένων, θα ζητήσει από την αρμόδια διεύθυνση να συντάξει έγγραφο προς το Υπουργείο για το θέμα.

Αν χρειαστεί, σημείωσε, θα επανέλθουν στο Περιφερειακό για το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.