Απαντηση στο ερωτημα «που βαδιζει η Ευρωπη;»

Επιχειρήθηκε να δοθεί στην πρώτη εκδήλωση – συζήτηση του 8ου Φεστιβάλ της ΕΑΑΚ

Προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα «πού βαδίζει η Ευρώπη;» ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης το 8ο Φεστιβάλ της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Κομοτηνής που θα ρίξει αυλαία το Σάββατο.
 
Καλεσμένοι ομιλητές της πρώτης εκδήλωσης – συζήτησης που έλαβε χώρα στη Νέα Νομική, ήταν ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Μιχαήλ Χρυσομάλλης και ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας κατά του Ευρώ και της ΕΕ». 

Παναγιώτης Μαυροειδής «Τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της Ε.Ε. στην Ελλάδα δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα»

Για τον χαρακτήρα, την πορεία, τις προοπτικές αλλά κυρίως τις επιπτώσεις, που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον «αντιδραστικό και ιμπεριαλιστικό», όπως τον χαρακτήρισε, μηχανισμό που ακούει στο όνομα Ευρώπη, μίλησε κατά τη δική του τοποθέτηση ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής.
 
Όπως ανέφερε «οι επιπτώσεις της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι εξαιρετικά αρνητικές διαχρονικά. Τώρα ζούμε την κορύφωση, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας ξεκινούν από το 1980, την οργανική δηλαδή ένταξή της και συνεχίζονται το 2000 όταν έχουμε την ένταξη και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, η οποία και επέφερε την καταβαράθρωση της βιομηχανικής και της αγροτικής παραγωγής και κυρίως έχουμε δυο πολύ μεγάλες μεταβολές στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που ακολουθούσαν πάντοτε αντίστοιχες οδηγίες και προσανατολισμούς της Ε.Ε., μέχρι φυσικά στο βασικό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων».
 
Ο κ. Μαυροειδής υποστήριξε πως τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της Ε.Ε. ως χώρα «δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα», γεγονός που προκύπτει από το ότι «η ίδια η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια πορεία ακόμα μεγαλύτερης και αντιδραστικότερης μετάλλαξης και αυτό φαίνεται σε πάρα πολλά πράγματα». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού, όπως υποστήριξε, αποτελεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, «το οποίο στην πραγματικότητα προβλέπει μνημόνιο διαρκείας για όλες τις χώρες της Ε.Ε., απαιτώντας πλεονασματικούς προϋπολογισμούς». «Ο βαθμός της πλεονασματικότητας ενός προϋπολογισμού στην ουσία, σημαίνει τον βαθμό της λιτότητας, των περικοπών που θα υπάρξουν στις οικονομικές δαπάνες ή τους μισθούς» ανέφερε ο ίδιος για να καταλήξει πως «μόνο και μόνο η τήρηση της απαίτησης του δημοσιονομικού συμφώνου για κάθε χώρα που έχει χρέος, πάνω από τα όρια που βάζουν, προϋποθέτει κάθε χρόνο να αποπληρώνει το 1/20 αυτού του χρέους και αν δεν τα καταφέρνει να παίρνει αντίστοιχα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, για να καλύπτει αυτό το ποσό . Αν φανταστούμε λοιπόν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι 175% του ΑΕΠ, προκύπτει ότι μόνο γι’ αυτή την απαίτηση του δημοσιονομικού συμφώνου, κάθε χρόνο πρέπει να υπάρχει ένα νέο μνημόνιο της τάξης 10-15 δις. ευρώ».
 
«Εάν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο θα είναι σαν να μαρσάρουμε μέσα στην λάσπη» απάντησε ο κ. Μαυροειδής ερωτηθείς για τον εναλλακτικό δρόμο που ενδεχομένως υπάρχει για να συμπληρώσει πως «εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθεί ο ήλιος ανάποδα αν βρεθεί κανείς εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. και ειδικά χώρες όπως η Ελλάδα που δεν είναι στον πυρήνα του οικοδομήματος». «Η αφετηρία της λύσης είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αυτό από μόνο του να είναι η λύση» τόνισε για να επισημάνει πως «η λύση προϋποθέτει ένα σύνολο άλλων συνεκτικών μέτρων που όλα μαζί συνθέτουν έναν άλλο δρόμο, όπως στάση πληρωμών εδώ και τώρα και διαγραφή του χρέους, που έτσι και αλλιώς δεν είναι βιώσιμο, έλεγχο των τραπεζών και ταυτόχρονα αναπροσανατολισμό του συνόλου οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας σε όφελος των κοινωνικών αναγκών, που σημαίνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με κέντρο την κοινωνική ιδιοκτησία». «Αυτός είναι ο “άλλος δρόμος” που λέμε εμείς και βέβαια προϋποθέτει άλλες κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο, τον κόσμο της εργασίας, τα λαϊκά στρώματα. Ένας τέτοιος δρόμος θα συνεπάρει και τους άλλους λαούς και μπορεί να λειτουργήσει ως η απαρχή ενός θετικού ντόμινο εξελίξεων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στις χώρες με παρόμοια με τα δικά μας προβλήματα όπως οι χώρες του Νότου» κατέληξε. 

Μιχαήλ Χρυσομάλλης:«Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες αθροίζουν τα πάντα στην Ε.Ε. επειδή κατά κανόνα δεν την γνωρίζουν»

Από μία παραδοχή ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Μιχαήλ Χρυσομάλλης, ο οποίος τόνισε πως «ένα πράγμα μπορείς να το πολεμήσεις ή να το βελτιώσεις άμα το γνωρίζεις πραγματικά. Εάν δεν το γνωρίσεις είναι σίγουρο ότι θα χάσεις» για να εξηγήσει πως «αυτή τη στιγμή οι Έλληνες αθροίζουν τα πάντα στην Ε.Ε.» επειδή κατά κανόνα δεν την γνωρίζουν, γι’ αυτό και παρουσιάζονται τρομερές αποκλίσεις. «Αποκλίσεις όπως το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια ήμασταν οι πιο ευνοϊκά διακείμενοι στην Ε.Ε. και τώρα είμαστε οι πιο εχθρικά διακείμενοι σε αυτή» επεσήμανε τονίζοντας πως τέτοιες μεταβολές δείχνουν έλλειψη πληροφόρησης.
 
Την ευθύνη για το γεγονός αυτό φέρουν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολιτικά κόμματα, καθώς, όπως τόνισε, «εμείς ποτέ δεν επικυρώσαμε συμφωνίες που αποτελούσαν μελλοντικά βήματα της Ε.Ε., κατά κανόνα τις επικυρώναμε καλοκαίρι ανάμεσα στα μπάνια του λαού, που σημαίνει ότι δεν έγινε και μεγάλη συζήτηση» αλλά και οι δημοσιογράφοι που δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το οικοδόμημα.
 
«Η Ε.Ε. ως διάδοχος των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων έχει περάσει από πολλές κρίσεις, από τις οποίες συνήθως βγαίνει δυνατότερη και σοφότερη» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως «τώρα έχει δείξει ότι έχει σταθερότητα και κυρίως έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη χωρίς πόλεμο, 60 ολόκληρα χρόνια» για να καταλήξει πως « όταν της επιτρέπουν τα κράτη-μέλη να λειτουργεί όπως πρέπει, δηλαδή κατά την κοινοτική και ενωσιακή μέθοδο είναι και εξαιρετικά αποτελεσματική και δημοκρατική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.