Απαντηση για την ασθενεια των καπνων απο τον ΥΠΑΑΤ στον Ιλχαν Αχμετ  

Εξετάζονται τρόποι στήριξης των καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης

Την απάντηση των αρμοδίων έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ στην ερώτηση που υπέβαλε για την «Άμεση και καθολική αποζημίωση για καλλιεργητές καπνών στην ΠΕ Ροδόπης από εκτεταμένες ζημιές από παθογόνο αίτιο (ιός TSWV)».

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Γεωργαντάς τονίζει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ότι «η αρμόδια Υπηρεσία προέβη σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΔΑΟΚ Ροδόπης, όπου ενημερώθηκε για την έκταση της προσβολής στις καλλιέργειες, ενώ για την ταυτοποίηση του παθογόνου απεστάλησαν δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ). Συγκεκριμένα, παραλήφθηκε από το ΜΦΙ δείγμα από την ΔΑΟΚ Ροδόπης, αποτελούμενο από επτά ολόκληρα φυτά καπνού στις 22.7.2022.

Τα φυτά εξετάσθηκαν αρχικά από την υπηρεσία δειγμάτων του ΜΦΙ και, στη συνέχεια, από τα Εργαστήρια Μυκητολογίας και Ιολογίας του ΜΦΙ. Η εργαστηριακή εξέταση έδειξε προσβολή σε ένα φυτό από τον φυτοπαθογόνο μύκητα Rhizoctonia sp».        

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «η προσβολή από το παραπάνω παθογόνο δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της ζημιάς (70-95% ποσοστό φυτών με συμπτώματα σε καλλιέργεια καπνού) που αναφερόταν στο πληροφοριακό δελτίο της ΔΑΟΚ. Ωστόσο, απομονώθηκε σε φυτά δείκτες και ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (tomato spotted wilt virus, TSWV), ο οποίος μεταδίδεται με έντομα (θρίπες).

Για την αντιμετώπιση της ίωσης αυτής δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά μέτρα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μαζί με οδηγίες διαχείρισης και αντιμετώπισης των παθογόνων απεστάλησαν στην ΔΑΟΚ Ροδόπης στις 9.8.2022 με το Αρ Πρωτ. ΥΔ 1323/09.08.2022 έγγραφο του ΜΦΙ».

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο της ΔΑΟΚ Ροδόπης, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, θα εξεταστούν οι τρόποι στήριξης των καπνοκαλλιεργητών.

Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ, ενημερώνει  ότι βάση του υφιστάμενου κανονισμού οι ζημιές από την νεκρωτική ίωση δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον οργανισμό αλλά και πολύ δύσκολα ενισχύονται μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους ο Ιλχάν Αχμέτ

Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο κ. Ιλχάν Αχμέτ διαβεβαιώνει πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδιους φορείς και ειδικότερα με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό κατέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη επιτόπια σύσκεψη που έγινε στον οικισμό του Πάσσου και ευθύς μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές για το εύρος του προβλήματος που προκάλεσε η ασθένεια, ο βουλευτής επισημαίνει πως θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα πιέσει ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, μέσα από όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές που υφίστανται για την δικαίωση των αιτημάτων των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης.

Άλλωστε όπως θυμίζει ο βουλευτής «είναι οι ίδιοι που για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 4 χρόνια έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στο εισόδημά τους, εξαιτίας της νεκρωτικής ίωσης που έπληξε τις καλλιέργειές τους».   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.