Απαντηση Γ. Γκαρανη στις ερωτησεις Α. Γραβανη για την τουριστικη αναπτυξη

«Οι Διοικήσεις επί των θητειών του Γ. Πετρίδη εξυγίαναν τον Δήμο από τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που άφησε η Διοίκηση Κοτσάκη!»

Στα επτά ερωτήματα που έθεσε προς τη δημοτική αρχή η Σύμπραξη Προοπτικής μέσω ανακοίνωσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου απαντά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης. Στην γραπτή του απάντηση με τίτλο, «Επτά απαντήσεις στις αβάσιμες και στείρες αντιπολιτευτικά ερωτήσεις του κ. Γραβάνη» ο δήμαρχος επισημαίνει:
 
«Κατ’ αρχάς, ο κ. Γραβάνης επιχειρεί για πολλοστή φορά να ασκήσει κριτική στη νυν Δημοτική αρχή, θεωρώντας την κομμάτι και συνέχεια μιας δεκαετούς διακυβέρνησης του  Δήμου, που ξεκίνησε το 2011, με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο, τον Γιώργο Πετρίδη. Ας του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι οι Διοικήσεις του Δήμου επί των θητειών του Γιώργου Πετρίδη έριξαν το μεγαλύτερο βάρος τους στην εξυγίανση του Δήμου από τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που άφησε η Διοίκηση Κοτσάκη!
 
Διερωτάται ο κ. Γραβάνης, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τι έκανε η «Κοινωνία Πολιτών», της οποίας, όπως χαρακτηριστικά λέει, ο σημερινός Δήμαρχος ήταν Αντιδήμαρχός της. Αφού το θέλει, λοιπόν, ας ανατρέξουμε στο παρελθόν κι ας ξαναθυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες της Αντιδημαρχίας του νυν Δημάρχου και της δικής του το 2010! Της Αντιδημαρχίας των Οικονομικών, που η ιστορία της γράφτηκε με μελανά χρώματα, αυτά των χρεών, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ! Σε αντίθεση με τη θητεία του κ. Γκαράνη, που επιβραβεύτηκε από τους πολίτες, καθώς τον εξέλεξαν πανηγυρικά Δήμαρχο Κομοτηνής!
 
1) Το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον της νυν Δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη της περιοχής καταδείχτηκε σημασιολογικά και ουσιαστικά με την πραγματοποίηση στο Φανάρι της πρώτης σύσκεψης του Δημάρχου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν αιρετοί, ξενοδόχοι, επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής και είχε ως αντικείμενο την ιεράρχηση των ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν και τον συντονισμό των δυνάμεων, ούτως ώστε σύντομα ν’ αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. 
 
-Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην κατεύθυνση των υποδομών που έγινε στην παραλιακή ζώνη του Δήμου μας είναι αυτό του Βιολογικού Καθαρισμού και της Ύδρευσης. Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας, που δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής και που συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς, ουσιαστικά ο Δήμος επιδοτεί έμμεσα κάθε μελλοντικό ξενοδοχειακό επενδυτή, που αν δεν υπήρχαν οι υποδομές αυτές ενδεχόμενα να μην ερχόταν ποτέ στην περιοχή, αφού θα έπρεπε να αναλάβει το δυσβάσταχτο κόστος κατασκευής τους. 
 
-Επιπλέον, διευθετήθηκε με όρους και κανόνες η χωροθέτηση των μπαρ της παραλιακής, που για χρόνια ήταν άναρχα αναπτυγμένα.
 
-Κατασκευάστηκε το SEATRAC, κάνοντας τη θάλασσα προσβάσιμη στα ΑΜΕΑ.
 
-Τοποθετήθηκε LED φωτισμός σε όλον τον οικισμό του Φαναρίου.
 
-Μέσω του προγράμματος LEADER κατασκευάστηκε νέα παιδική χαρά στον οικισμό.
 
-Σχεδιάστηκε και διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Φαναρίου, που προσδίδει νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.
 
2) Το μεγάλο έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, που είναι έργο της ΕΤΑΔ γνωρίζει καλά ο κ. Γραβάνης ότι σχεδιάστηκε και υλοποιείται κατόπιν διαρκών, επίμονων και ασφυκτικών πιέσεων της Δημοτικής αρχής. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης του Δήμου από την παράταξή μας ο Δήμαρχος, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες πίεζαν και επανέρχονταν συνεχώς στο αίτημα της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πολεοδομία του Δήμου Κομοτηνής εργάστηκε συγκροτημένα και επίπονα προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη του  συγκεκριμένου έργου, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ.
 
3) Οι πρωτοβουλίες και το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής για την επίλυση των ζητημάτων της αλιείας είναι διαρκείς. Πρόσφατα ο Δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη στο Φανάρι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Αντιπεριφερειάρχη Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ, με σκοπό να συντονιστούν οι δυνάμεις και οι δράσεις όλων για να επιταχυνθεί η υλοποίηση έργων, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αλιείας στην περιοχή. Επίσης, οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται στην κατεύθυνση σύναψης προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων για την κατασκευή δυο πλωτών προβλητών στο Λιμάνι Φαναρίου, καθώς ο χώρος ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Επιπλέον, ο Δήμος Κομοτηνής ετοιμάζει πρόταση για το Leader για αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.
 
4) Οι ανεκμετάλλευτες παραλίες που αναφέρει ο κ. Γραβάνης στην ανακοίνωσή του, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν ανήκουν στον Δήμο Κομοτηνής, αλλά στην Ελληνική Εταιρεία Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Κομοτηνής σε απόλυτη σύμπνοια και σε στενή συνεργασία με την Περιφέρειά μας, διεκδικεί σθεναρά και πιεστικά την επί μακρόν παραχώρηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ, τόσο στο παραλιακό μέτωπο, όσο και στην Κομοτηνή. Ταυτόχρονα, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να διαπλατυνθεί και να βελτιωθεί ο δρόμος από τη διασταύρωση Φαναρίου έως τον οικισμό, ένα έργο που ανήκει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Επιπλέον, εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού στον οικισμό του Φαναρίου, καθώς και τη δημιουργία υπαίθριας λαϊκής αγοράς, με μοναδικό προϊόν πώλησης τα αλιεύματα, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των ντόπιων.
 
5) Όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης πινακίδων, να πληροφορήσουμε τον κ. Γραβάνη ότι εντός της πόλης υπάρχουν πινακίδες και εκτός αυτής ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει την αρμοδιότητα να τις τοποθετήσει. Αλλά και δική μας αρμοδιότητα να ήταν, θέλουμε να τον ενημερώσουμε ότι είμαστε στο 2021 κι όχι στο 2010! Βρισκόμαστε στην εποχή της κυριαρχίας της τεχνολογίας! Πλέον, δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει κινητό τηλέφωνο και GPS στο κινητό του και που θα προσδοκά να προσανατολιστεί σ’ έναν τόπο από τις πινακίδες που θα βρει στον δρόμο! Ταυτόχρονα, ο Δήμος Κομοτηνής αξιοποιώντας πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έχει προετοιμάσει ηλεκτρονικές εφαρμογές, που σύντομα θα θέσει σε λειτουργία και θα παρουσιάσει, με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
 
6) Η Επιτροπή Τουρισμού, όπως έχουμε επανειλημμένα πει, δε συγκροτείται, γιατί η νυν Δημοτική αρχή την έχει αναβαθμίσει θεσμικά σε επίπεδο Αντιδημαρχίας Τουρισμού. Ο δε Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο Κίμωνας ο Λεχούδης, έχει προσκαλέσει όλους τους θεσμικούς φορείς που συμμετείχαν στην παλιά αυτή Επιτροπή και τους έχει ζητήσει να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνάντηση αυτή, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες η δημιουργία ενός τουριστικού μάστερ πλαν από εταιρεία με εμπειρία στην τουριστική ανάπτυξη και σχεδιασμό. Κάτι που έγινε και, με βάση αυτές τις προτάσεις, ο Δήμος προχώρησε στην ανάθεση σε μελετητή ενός σχεδίου ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Ο μελετητής έχει ήδη συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους στον Τουρισμό θεσμικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γραβάνη,  και προχωράει στην ολοκλήρωση της σύνταξης της μελέτης.
 
7) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Κομοτηνής δεν σχεδιάστηκαν με στόχο την προσωπική αυτοπροβολή του Δημάρχου, ο οποίος είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής και εκπρόσωπος της νυν Δημοτικής αρχής, αλλά για την πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με το έργο και τις δράσεις του Δήμου Κομοτηνής. Σε καμία δε περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης. Οι πολίτες που θέλουν να καταθέσουν τα προβλήματα, τις επισημάνσεις τους και την κριτική τους στη Δημοτική αρχή έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν είτε διά ζώσης, καθώς οι πόρτες του Δημάρχου και όλων των αιρετών που ασκούν διοίκηση είναι πάντα ανοιχτές, είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Κομοτηνής, όπου υπάρχουν τα email και τα τηλέφωνα όλων των αιρετών και των υπαλλήλων του Δήμου μας.
 
Να υπενθυμίσουμε δε στον κ. Γραβάνη ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή ιστοσελίδα και τα αντίστοιχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  με τον τίτλο VisitKomotini, όπου εκεί προβάλλονται και αναδεικνύονται αποκλειστικά και μόνο οι ομορφιές του τόπου μας, χωρίς δηλώσεις Δημάρχου. Μια ιστοσελίδα που συμβάλλει τα μέγιστα στο να γνωρίσει ο κόσμος τη μαγεία της πόλης μας και του ευρύτερου Δήμου μας και να προσελκυσθεί να μας επισκεφτεί. Και χάρη σε αυτήν την προσπάθεια έχει παραχθεί και συγκεντρωθεί σημαντικό και αξιόλογο υλικό της περιοχής μας, που είναι εύκολα προσβάσιμο στον επισκέπτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.