Απαντησεις στο γιατι καηκαμε στις 21 Αυγουστου στη Ροδοπη απο το υπουργειο Κλιματικης Κρισης και Πολιτικης Προστασιας

Στις 15.58 δόθηκε η πρώτη εντολή για ρίψεις από αέρος στον Δήμο Ιάσμου, ενώ η φωτιά έκαιγε από τις 13.00

Απάντηση στο ερώτημα γιατί κάηκε ένα σημαντικό κομμάτι της Ροδόπης στις 21 Αυγούστου που έθεσε με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο βουλευτής Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ επιχειρεί να δώσει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, κάνοντας λόγο για άμεση κινητοποίηση για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στους Δήμους Ιάσμου καθώς και στα όρια των δήμων Κομοτηνής και Αρριανών μεταξύ Άρδειας και Γρατινής. 

Ειδικότερα την απάντησή του ο κ. Τουρνάς, παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τις πτήσεις των ενάεριων μέσων που επιχείρησαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο Δήμο Ιάσμου και στην περιοχή μεταξύ Αρδείας και Γρατινής, τονίζοντας πως η κινητοποίηση υπήρξε άμεση, «δεδομένων των καιρικών συνθήκων, της μορφολογίας του εδάφους και της διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων». Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ουδένας λόγος γίνεται για την πυρκαγιά στα όρια του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, καίτοι στην ερώτησή του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έκανε ξεχωριστή αναφορά, μεταφέροντας μάλιστα και την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο οικείος Δήμαρχος ως ύστατη έκκληση για ενίσχυση με εναέρια μέσα. 

Όπως και να ‘χει, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Τουρνά για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της 21ης Αυγούστου στον Δήμο Ιάσμου, πραγματοποιήθηκαν σαράντα εννέα (49) έξοδοι εναερίων μέσων (τύπου S-64 AC, CL-415, CHINOOK, AIR-TRACTOR FIREBOSS, Ka32, PZL, Mi-17 και SUPER PUMA) με 222 ρίψεις νερού και συνολικό χρόνο πτήσης 89 ώρες και 26 λεπτά, η άφιξη τους δε στον τόπο του συμβάντος αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της 21ης Αυγούστου στον Δήμο Αρριανών, πραγματοποιήθηκαν είκοσι τέσσερις (24) έξοδοι εναερίων μέσων (τύπου S-64 AC, CL-415, 76MA, και AIR-TRACTOR FIREBOSS) με 144 ρίψεις νερού και συνολικό χρόνο πτήσης 40 ώρες και 35 λεπτά, η άφιξη τους δε στον τόπο του συμβάντος αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Ο κ. Τουρνάς υπογραμμίζει ακόμα ότι στις 21 Αυγούστου 2023, 19 συνολικά συμβάντα βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αποδεικνύεται από τους πίνακες της απάντησης υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα εκείνη την ημέρα και ενώ η φωτιά στην περιοχή του δήμου Ιάσμου εκδηλώθηκε στις 13.00 το μεσημέρι, οι πρώτες ρίψεις από εναέρια μέσα στην συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησαν από τις 15.58, δηλαδή τρεις ολόκληρες ώρες αργότερα. 

Πιο άμεση φαίνεται να είναι η κινητοποίηση στην φωτιά της Γρατινής όπου εμφανίστηκαν εναέρια μέσα μία ώρα μετά την εκδήλωσή της στις 12.00 το μεσημέρι.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.