Αντωνης Γραβανης, μελος Π.Ε. ΝΔ: «Δε χρειαζομαστε νεο Τσιπρα στη χωρα ∙ ειναι υπερ αρκετος ο ενας»

«Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά που ακούγονταν για διάσπαση∙ άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποιος φεύγει από τη ΝΔ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει» - «Ο κόσμος της ΝΔ απέδειξε ότι συμμετέχει σε μια μάχη ιδεών και όχι γενεών»

Λίγες μόλις μέρες μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, κατά τον οποίο ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβαν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο της 10ης του Ιανουαρίου. Τα στελέχη της Συγγρού δηλώνουν «νικητές» σε ό,τι αφορά το στοίχημα της συμμετοχής των φίλων και μελών της παράταξης καθώς περισσότεροι από 400.000 ψηφοφόροι  κατήλθαν στις κάλπες, ενώ οι δύο διεκδικητές συνεχίσουν, την προεκλογική τους εκστρατεία σε χαμηλούς τόνους προτάσσοντας την ενότητα του κόμματος.
 
Και στη Ροδόπη η εκλογική αναμέτρηση της ΝΔ έτυχε θερμής υποδοχής με σχεδόν 3.000 συμπολίτες μας να δίνουν το «παρών» και την πλειοψηφία αυτών να δίνει το «σκήπτρο» στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με σημαντική διαφορά τον έτερο διεκδικητή Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία άρτια από πλευράς εκτέλεσης διαδικασία που έλαβε χώρα χωρίς προβλήματα.
 
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου αυτού γύρου, ο κ. Αντώνης Γραβάνης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής βρέθηκε στα στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής» και σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τα βασικά ζητούμενα για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.
 
Αντώνης Γραβάνης όμως…
 
ΠτΘ: κ. Γραβάνη ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ αποτέλεσε ένα  κερδισμένο από πλευράς συμμετοχής των φίλων και των ψηφοφόρων του κόμματος στοίχημα. Ενώ απεδείχθη επίσης πως μετά το φιάσκο των προηγούμενων ημερών η ΝΔ κατάφερε να φέρει εις πέρας άρτια μία εκλογική αναμέτρηση…
Α.Γ.:
Η ΝΔ έδειξε ότι ξέρει κυρίως να αποφασίζει. Πρώτα απ’ όλα οφείλω ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο, κυρίως εδώ στη Ροδόπη, που ήρθε υπομονετικά, περίμενε στην ουρά, για να μπορέσει να μπορέσει να δώσει το στίγμα του, για να μπορέσει να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία και επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, που συμμετείχαν για μπορέσει να έρθει σε πέρας αυτή η εκλογική διαδικασία.
Αυτή η εκλογική διαδικασία για μένα είχε τρία σημεία. Το πρώτο είναι ότι ο μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η ίδια η Νέα Δημοκρατία, παρ’ όλες τις Κασσάνδρες που ακούστηκαν και παρόλο το φιάσκο της προηγούμενης φοράς, ότι η Νέα Δημοκρατία θα διασπαστεί, ότι θα υπάρχουν προβλήματα, ο ίδιος ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε και σιώπησε όλους αυτούς και από την Κυριακή το βράδυ όλα αυτά έχουν σταματήσει τελείως. Το δεύτερο είναι ότι υπήρξε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη και ιδίως εδώ στο νομό ήταν πολύ μεγάλες οι διαφορές. Να δούμε ότι ο κ. Μεϊμαράκης ήταν κοντά στο 45%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στο 20%, γιατί θεωρώ ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ο κύριος εκφραστής της κεντροδεξιάς πολιτικής. Είναι της πολιτικής αυτής, όπως έχει αποτυπωθεί στο καταστατικό και στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Και το τρίτο και σημαντικότερο για μένα είναι ότι πλέον ο ίδιος ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε και αποφάσισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία μένει αταλάντευτη στις αρχές και τις αξίες της, δεν μετακινείται στο πολιτικό τόξο, είναι εκεί και έτσι θα πορευτούμε. Έτσι φάνηκε άλλωστε κι από τις τάσεις οι οποίες επικράτησαν.
 

«Η καταστροφική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και των υπουργών του, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια πάρα πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση»

 
ΠτΘ: Υπήρξαν μεταξύ των υποψηφίων και άνθρωποι που παραδοσιακά έχουν δείξει, παρά τα λεγόμενά τους, ότι έχουν μια τάση που ξεφεύγει από την παραδοσιακή κεντροδεξιά, προς την άκρα. Οι φωνές αυτές δεν εισακούστηκαν, τουλάχιστον στο βαθμό που επιθυμούσαν οι ίδιοι όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ήρθε δύο φορές στη Ροδόπη με «προκλητικές» δηλώσεις. Παρουσίασε τον εαυτό του ως τον εκφραστή του κόσμου της Ροδόπης. Συγκέντρωσε μόλις 187 ψήφους κι ένα ποσοστό γύρω στο 6%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο κινήθηκε γύρω στο 10%. Αυτό νομίζω ότι επιβεβαιώνει και τη θέση που θέλει να κρατήσει η πλειοψηφία τουλάχιστον των μελών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.
Α.Γ.:
Όσον αφορά το τοπικό είναι λογικό ότι τα αποτελέσματα όλων των υποψηφίων ήταν πολύ συμπιεσμένα, καθώς υπήρχε ένα μεγάλο προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη, το οποίο φάνηκε από την αρχή. Όλα τα μεγάλα κόμματα, και στη Νέα Δημοκρατία η οποία είναι η μεγαλύτερη παράταξη αυτή τη στιγμή στη χώρα, έχουμε πολλές εκφράσεις. Στη Νέα Δημοκρατία όλοι χωράνε. Δεν περισσεύει κανένας. Είναι λογικό να υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι να εκφράζουν και κάποιες διαφορετικές πολιτικές. Όλα κρίνονται από τον κόσμο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όλα τα κόμματα έχουν φωνές οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ μας ήρθε ως αριστερός στα οικονομικά έχει αποδειχθεί πιο δεξιός από τους πολύ δεξιούς που και στη Νέα Δημοκρατία ακόμα μπορεί να τρομάζαμε. Οπότε η Νέα Δημοκρατία ως ένα μεγάλο κόμμα, τους χωράει όλους. Το θέμα είναι ποια είναι η κεντρική κατεύθυνση, ποια είναι η κεντρική πολιτική που ακολουθεί αυτή η παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα εξουσίας και ένα κόμμα πιο απαραίτητο από ποτέ στην πολιτική σκηνή του τόπου. Κι αυτό διότι η καταστροφική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και των υπουργών του, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη για μια πάρα πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή ο ρόλος μας ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο σε όλα αυτά. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί κι ανοίγει διάπλατα όλα τα θέματα της εθνικής πολιτικής, με καταστροφικές συνέπειες για πάρα πολλά πράγματα, είτε αυτό είναι παιδεία, είτε δικαιοσύνη, είτε είναι πολιτισμός. Στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να τελειώνουμε και να βρεθούμε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και να μπορέσουμε να δώσουμε αξία στο ρόλο μας που είναι αυτός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι 11 Ιανουαρίου θα είμαστε πάλι όλοι μαζί, πιο δυνατοί από ποτέ. Οι ακραίες διατυπώσεις από κάποιους για κάποιους υποψηφίους πρέπει να σταματήσουν. Το γεγονός ότι ο κόσμος δεν τους εμπιστεύτηκε, δεν τους ακολούθησε, δεν πρέπει να αποτελεί γι’ αυτούς τροχοπέδη. Πρέπει όλοι να είμαστε μαζί την επόμενη μέρα. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στο τι λέμε. Όλοι ανήκουμε στον ίδιο χώρο και θα συνεχίσουμε να είμαστε στον ίδιο χώρο.
 

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να επιλέξει τον ιδανικότερο, αυτή τη στιγμή για την ίδια ηγέτη»

 
ΠτΘ: Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πριν από λίγο ότι το μεγάλο στοίχημα, πέρα της ενότητας του κόμματος, χρησιμοποίησε συγκεκριμένα αυτή την έκφραση, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει τον Αντι-Τσίπρα της.
Α.Γ.:
Σε καμία περίπτωση. Δε χρειαζόμαστε νέο Τσίπρα στη χώρα. Είναι υπέρ αρκετός ο ένας, δε χρειαζόμαστε δεύτερο. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιλέξει τον ιδανικότερο, αυτή τη στιγμή για την ίδια ηγέτη. Δεν μπορεί να υπάρξει δυστυχώς, καμία σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές διαφορές σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής,  οπότε εμείς αυτό που χρειαζόμαστε είναι στις 11 Ιανουαρίου να είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι σ’ αυτό τον τόπο και σ’ αυτή την κοινωνία και κυρίως σε όλους αυτούς τους Νεοδημοκράτες οι οποίοι αυτή την Κυριακή ψήφισαν, στήριξαν και δώσανε μ’ αυτό τον τρόπο το στίγμα τους.
 

«Οφείλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από την απόγνωσή του, οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην καταστροφική πολιτική του κ. Τσίπρα και να δώσουμε τη ελπίδα»

 
ΠτΘ: Η προεκλογική περίοδος έφερε κάποιες αναταραχές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε και τους ίδιους τους υποψηφίους να «ανταλλάσουν πυρά», ενώ έντονη είναι και η φημολογία για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από κορυφαία στελέχη της παράταξης. Θεωρείται ότι η συνοχή της ΝΔ έχει διαρρηχθεί; Θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις εσωκομματικές διαφωνίες ή μπορεί να ακολουθήσει την πορεία άλλων πάλαι ποτέ κραταιών κομμάτων της χώρας μας;
Α.Γ.:
Νομίζω ότι απάντησε ο κόσμος της ΝΔ την Κυριακή. Η ΝΔ δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλους φορείς στο 4% και 5 %. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι ίσως, η μεγαλύτερη παράταξη που υπάρχει στη χώρα. Πραγματικά και οι τέσσερις υποψήφιοι, παρόλο που με κάποιους μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές, είχαν μια πάρα πολύ σωστή εκστρατεία, εξέφρασαν τις απόψεις τους και ο κόσμος αποφασίζει τι θέλει να ακολουθήσει. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά που ακούγονταν για διάσπαση κι άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποιος φεύγει από τη ΝΔ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει. Η ΝΔ είναι το διαχρονικότερο κόμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα και αυτό βασίζεται κυρίως στις σταθερές αρχές και αξίες που έχει. Βλέπετε ότι όλα τα κόμματα στο τέλος έρχονται και «κουμπώνουν» στις αρχές και τις αξίες της ΝΔ, την πολιτική που προτείνει η ΝΔ. Θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολύ δουλειά, σαν παράταξη. Εννοείται ότι έχουμε κάνει πολλά λάθη, έχουμε πληγώσει και τον κόσμο μας, ως μέλη και ως φίλους, αλλά και ως ψηφοφόρους. Πρέπει να διορθωθούμε, να δείξουμε την πρέπουσα σοβαρότητα, γιατί ο κόσμος πραγματικά έχει ανάγκη από μας, να δει κάτι διαφορετικό. Οφείλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από την απόγνωσή του, οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην καταστροφική πολιτική του κ. Τσίπρα και οφείλουμε να δώσουμε την ελπίδα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, από τα τοπικά στελέχη, μέχρι το νέο αρχηγό, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, αλλά κυρίως το χρωστάμε στα χιλιάδες μέλη και τους φίλους αυτούς του κόμματος.
 

«Ο κόσμος αποφάσισε ότι προτιμά τα πιο έμπειρα στελέχη για να εναποθέσει τις ελπίδες του για να αναλάβουν την ηγεσία αυτού του κόμματος»

 
ΠτΘ: Μία από τις κριτικές που ακούστηκαν, σε ό,τι αφορά το σύνολο των υποψηφίων αρχηγών, αναφερόταν στο ότι κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους, δεν πρεσβεύει το καινούργιο. Συμφωνείτε μ’ αυτή την κριτική; Θεωρείτε τέλος πως η ψαλίδα του 10% μεταξύ των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη μπορεί να κλείσει;
Α.Γ.:
Το καινούργιο είναι κάτι υποκειμενικό. Έτσι όπως παρουσιάζουν πολλοί το καινούργιο τελικά αποδείχθηκε καταστροφικό για τη χώρα. Εμείς θεωρούμε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος, που θα είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός, οφείλει να έχει και μια εμπειρία. Να έχει μια κοινοβουλευτική εμπειρία,  να έχει μια εμπειρία διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο, ούτως ώστε να μπορεί να διαχειριστεί κάποια πράγματα. Υπήρξαν και υποψήφιοι που θέλησαν να εκφράσουν κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος αποφάσισε ότι προτιμά τα πιο έμπειρα στελέχη για να εναποθέσει τις ελπίδες του για να αναλάβουν την ηγεσία αυτού του κόμματος. Σίγουρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, θεωρώ ότι υπάρχει ένα μεγάλο και ξεκάθαρο προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη, όπως αποτυπώθηκε και στην κάλπη, αλλά νομίζω ότι ο κόσμος θα δώσει την καλύτερη λύση. Ο κόσμος απέδειξε ότι συμμετέχει σε μια μάχη των ιδεών και όχι των γενεών. Ο κόσμος θέλει το διαφορετικό, θέλει να το εκφράσει μέσα από πολιτικές. Θέλει να το εκφράσει μέσα από μια σταθερότητα που θα υπάρξει για τη χώρα, θέλει να το εκφράσει μέσα από μια ενότητα για τη ΝΔ. Δε θέλει το καινούργιο όσον αφορά την όψη. Αυτές οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ήταν πολύ σημαντικές για όλη την πορεία της παράταξης, γιατί δώσανε απαντήσεις σε πολλούς και σε πολλά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.