Αντωνης Φραντζης, υποψηφιος Περιφερειακος συμβουλος Ροδοπης με την «Περιφερειακη Συνθεση»

«Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει όλοι να ξυπνήσουμε»

«Είμαστε καθαροί, άφθαρτοι και έτοιμοι να δουλέψουμε!»

Με εχέγγυα την επιτυχή σταδιοδρομία του για δεκαετίες στο δύσκολο τοπίο του επιχειρείν και τη διαρκή παρουσία του σε θέσεις ευθύνης φορέων που άπτονται της επιχειρηματικότητας, ο κ. Αντώνης Φραντζής αποφάσισε να μετουσιώσει τις εμπειρίες του αυτές σε προσπάθεια πολιτικής δράσης, θέτοντας εαυτόν στην κρίση των πολιτών στο πλευρό του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Με το νέο ρόλο του, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης, ο κ. Φραντζής μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής, για την ανάγκη αλλαγής του «τοπίου» στην περιφέρειά μας, ώστε να μπορέσει να αναστραφεί το κλίμα ερήμωσης και να μπορέσει να αξιοποιήσει η περιοχή της δυνατότητές της.

Θιασώτης των στοιχιοθετημένων παρεμβάσεων και των μελετημένων ενεργειών ο κ. Φραντζής τόνισε την ανάγκη η περιφέρεια να αποκτήσει ένα νέο «παράδειγμα» προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως η «Περιφερειακή Σύνθεση» είναι η καταλληλότερη επιλογή για να το επιτύχει.

Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Η διασυνοριακότητα είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της περιφέρειά μας. Σαν ΟΕΕΘ συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα δικτύωσης επιχειρήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Α.Φ.: Σαν ΟΕΕΘ επιλέξαμε ό,τι κάνουμε να υποστηρίζεται από μελέτες και στοιχεία για να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια. Μέσα σε αυτή τη λογική χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, εργαλεία και προγράμματα που διατίθενται, προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθούμε να στοιχειοθετήσουμε την επιχειρηματική κατάσταση της περιοχής, να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Ένα πρόγραμμα λοιπόν τέτοιο, είναι το πρόγραμμα MarCh μέσω του Interreg Ελλάδα Βουλγαρία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα αντλήσαμε πόρους και συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιχειρήσεων στη Θράκη και το Κίρτζαλι. Γιατί το ζητούμενο ήταν τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις της περιοχής, πού βρίσκονται, τι χρειάζονται και σε τι κατάσταση είναι. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουμε πλέον στοιχιοθετημένα την κατάσταση των επιχειρήσεων της περιοχής. Και μάλιστα πράγματα στα οποία νομίζαμε ότι πηγαίνουμε καλά, τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον δεν πηγαίνουμε τόσο καλά, όπως και το αντίθετο πράγματα που νομίζαμε ότι τα πηγαίνουμε άσχημα, δεν τα πηγαίνουμε τόσο άσχημα. Μέσω το προγράμματος έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε και ήδη το κάνουμε δύο πλατφόρμες. Η μία για εύρεση εργασίας για επιχειρήσεις και της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και η άλλη για την προώθηση των προϊόντων που παράγουν επιχειρήσεις των περιοχών παρέμβασης. Θέλουμε να συνεργαστούμε και να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα των περιοχών σε πλεονεκτήματα.

«Για εμάς είναι σημαντικό πεδίο η επιχειρηματικότητα»

ΠτΘ: Μετά τη διαδρομή σας σε φορείς της περιοχής, για πρώτη φορά αποφασίσατε να συμμετέχετε σε πολιτικές εκλογές και δη τις περιφερειακές. Τι άλλαξε τώρα και πήρατε αυτή την απόφαση;

Α.Φ.: Θα ξεκινήσω από τους προσωπικούς λόγους. Ανήκω στην τρίτη γενιά της οικογένειας μου που ασχολείται με το εμπόριο και τη βιοτεχνία και μαζί με τον αδελφό μου έχουμε ρυθμίσει κάποια πράγματα έτσι ώστε να μπορεί να περισσεύει κάποιος χρόνος. Σήμερα λοιπόν έχω τον χρόνο να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Και είναι βασικό αυτό, γιατί θέλω να εμβαθύνω και να αφιερώσω τον περισσότερο δυνατό χρόνο και να έχω σοβαρή εμπλοκή σε όλη αυτή τη διαδικασία. Επίσης έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στο τι συμβαίνει στο αναπτυξιακό κομμάτι της περιοχής και βλέποντας το περιβάλλον πώς είναι σήμερα θεώρησα ότι επιβάλλεται να κατέβω σε αυτές τις εκλογές, γιατί το έλλειμα είναι τεράστιο. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά λόγω ανικανότητας ή αδιαφορίας -δεν ξέρω γιατί συμβαίνει- δεν αξιοποιούνται.

ΠτΘ: Πώς κρίνεται την υφιστάμενη κατάσταση στην επιχειρηματικότητα της περιφέρεια μας;

Α.Φ.: Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στασιμότητα. Οι εξελίξεις δεν είναι αυτές που θα θέλαμε και περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα, ουσιαστικά εγκλωβίζονται. Και ενώ όλα αυτά τα προγράμματα γίνονται με το σκεπτικό να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό καλούμαστε να το αλλάξουμε. Για εμάς είναι σημαντικό πεδίο η επιχειρηματικότητα. Να εμπλακεί, δηλαδή, ο επιχειρηματίας και να τον στηρίξουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Να προσπαθήσουμε να ανατάξουμε το βιοτικό επίπεδο του κατοίκου της περιφέρειας μας»

ΠτΘ: Ξεκινάει άλλωστε και η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ. Άρα είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να υπάρχουν όλα αυτά που προαναφέρατε.

Α.Φ.: Αυτό πιστεύουμε και εμείς. Να σας αναφέρω μερικά στοιχεία. Η φτώχεια του μέσου πολίτη στην περιφέρεια μας καταγράφεται σε επίσημες μελέτες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ροδοπίτη υπολείπεται κατά πολύ του μέσου Έλληνα πολίτη. Είμαστε πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας και πολύ συμπολίτες μας το έχουν ξεπεράσει αυτό το κατώφλι. Για μας αυτό είναι τεράστια ευθύνη και πρέπει να το αλλάξουμε. Σαν παράταξη έχουμε πρόταση, και από το μετερίζι που διακονώ που είναι το αναπτυξιακό κομμάτι των επιχειρήσεων, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι άμεσα και γρήγορα. Για παράδειγμα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής υπάρχουν πολύ υψηλά κόστη για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, διαδίκτυο ή ακόμα και προβλήματα στην οδική σύνδεση. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι δρόμοι, είναι κομμάτι της περιφέρειας, ή να παρέμβουμε για να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη. Παλιά στη Βιομηχανική της Κομοτηνής δουλεύαν 20.000 άνθρωποι, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 3.000 οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. Το πεδίο είναι τεράστιο. Θα πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε δουλειές στον κόσμο. Και βέβαια δεν σταματάμε εκεί  θα πρέπει να βελτιώσουμε υποδομές υγείας, υποδομές εκπαίδευσης, την ποιότητα ζωής. Να προσπαθήσουμε δηλαδή να ανατάξουμε το βιοτικό επίπεδο του κατοίκου της περιφέρειας μας.

ΠτΘ: Και να μπορέσουμε να αναστρέψουμε και την τάση φυγής των νέων ανθρώπων από την περιοχή μας.

Α.Φ.: Δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Και πλέον η στόχευση μας δεν είναι στις επιχειρήσεις έντασης εργασίας, αλλά σε επιχειρήσεις τεχνολογίας που θα απασχολήσουν αρκετό κόσμο, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και κόσμο εκτός περιφέρειας που θα έρθει με την οικογένεια του να εγκατασταθεί στην περιοχή και έτσι να ανασχέσουμε και την πληθυσμιακή ερήμωση της περιοχής. Εμείς θεωρούμε ότι με κινήσεις απλές χωρίς να ξοδέψουμε πολλά λεφτά, σαν περιφέρεια, έχουμε ρόλο σε όλα αυτά. Όπως η περιφέρεια πηγαίνει σε εκθέσεις και προωθεί το τουριστικό της προϊόν, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μπορούμε να πάμε σε επενδυτικούς οίκους ακόμα και σε βιομηχανίες μεγάλες. Λόγω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Εγνατίας, της εγγύτητας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά πρέπει να τα μάθουν και οι υπόλοιποι.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους για να βγάλουμε την περιοχή από τη δυσμένεια που έχει πέσει»

ΠτΘ: Άρα προτεραιότητα για εσάς είναι το κομμάτι της ανάπτυξης σε στέρεες βάσεις ώστε να έχει και διάρκεια.

Α.Φ.: Ακριβώς. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται μεμονωμένα. Να βελτιώνεις δηλαδή το ένα κομμάτι και να αμελείς το άλλο. Θα πρέπει να βελτιώνεις την ασφάλεια του πολίτη, τους δρόμους, τα σχολεία. Η συνεργασία με τους δήμους για εμάς είναι πολύ βασικό. Μετά τις 8 του μηνός είμαστε όλοι συνεργάτες. Εμείς δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους για να βγάλουμε την περιοχή από τη δυσμένεια που έχει πέσει.

Ξέρουμε πλέον ότι τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και «σκληρά» στοιχεία, ώστε όπου πηγαίνουμε να μην μπορεί να μας αρνηθεί κανένας το παραμικρό. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Οι λύσεις αντιστοίχως θα είναι εμπεριστατωμένες. Έχουμε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες το οποίο είναι ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό εμείς θα το ενεργοποιήσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα, ξέρουμε πώς θα το κάνουμε και ξέρουμε πώς λειτουργεί η Ευρώπη και τι θέλει ακριβώς.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Είδαμε το τελευταίο διάστημα πυρκαγιές, πλημμύρες μεγάλης έκτασης. Μέρα με τη μέρα οι προτεραιότητες αλλάζουν. Πρέπει να δεσμευτούμε σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε, ό,τι και να συμβαίνει γύρω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να μην αλλάζουν οι προτεραιότητες μας με βάση το τι συμβαίνει γύρω. Οι προτεραιότητές μας δεν πρέπει να μεταβάλλονται ανάλογα με τις περιστάσεις.

«Να φύγουμε από τη μιζέρια που μας διακατέχει. Είναι εφικτό»

ΠτΘ: Με τον κ. Τοψίδη έχετε γυρίσει όλο το νομό…

Α.Φ.: Επειδή κινούμαστε σε όλο το νομό με τον επικεφαλής μας τον Χριστόδουλο Τοψίδη, θα πρέπει να πω ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Όλος ο κόσμος μας αγκάλιασε. Ο Χριστόδουλος, ο κ. Τοψίδης, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, μας έχει ενώσει σαν ομάδα, συνεργαζόμαστε και ο καθένας από τον χώρο του προσπαθεί να προάγει τα θέματα που προκρίνει. Είμαστε καθαροί, άφθαρτοι και έτοιμοι να δουλέψουμε!

ΠτΘ: Το μήνυμά σας προς τους πολίτες ποιο είναι;

Α.Φ.: Θα ήθελα να προτρέψω τον κόσμο της Ροδόπης, να μας ψηφίσει και να μας δώσει την ευκαιρία. Το προηγούμενο μοντέλο, δοκιμάστηκε και θεωρώ ότι απέτυχε. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, και εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να λειτουργώ με στοιχεία και δεδομένα. Το ξαναλέω, είμαστε στα όρια της φτώχιας, από τους τελευταίους στην Ελλάδα και στην  Ευρώπη. Αυτό δεν μας αξίζει. Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει όλοι να ξυπνήσουμε. Πρέπει να φύγουμε από τη μιζέρια που μας διακατέχει. Είναι εφικτό. Αυτό που έχει η περιοχή μας είναι θησαυρός, άσχετα από το αν δεν τον έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Θέλω να δώσω ελπίδα στους κατοίκους της περιφέρειας μας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο μουντά όσο ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, και η παράταξη μας, η Περιφερειακή Σύνθεση και ο επικεφαλής Χριστόδουλος Τοψίδης μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.