Αντιθετη στην ευρωπαικη νομοθεσια η επιδοτηση του 12%

Δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην ευρωπαϊκή επιτροπή - Διερευνά τη δυνατότητα επεξεργασίας ενός νέου αντίστοιχου μέτρου μέσω ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις της Θράκης ο Γ. Σταθάκης

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Βουλευτές Έβρου και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της συνάντησης παραγωγικών φορέων της Θράκης με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Θυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει την επιδότηση του 12%. Επίσης δεσμεύτηκε να εξετάσει και να δώσει άμεσα απάντηση στο αίτημα των Επιμελητηρίων της Θράκης να γίνει συμψηφισμός των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ εξετάζεται να δοθεί παράταση ώστε να μην παραγραφούν τα οφειλόμενα.
 
Με αυτά ως δεδομένα στην κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Ροδόπης και Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως «το ζήτημα με τη συγκεκριμένη επιδότηση δεν δημιουργήθηκε, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα, αντίθετα χρονίζει, διότι τα τελευταία 5 χρόνια ουδείς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενδιαφέρθηκε να δώσει κάποια λύση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις της Θράκης είναι αυτές που πληρώνουν το τίμημα αυτής της ολιγωρίας». Σημειώνουν μάλιστα πως το συγκεκριμένο μέτρο που δίνεται στις επιχειρήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ποτέ δεν κοινοποιήθηκε, ούτε γνωστοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, με αποτέλεσμα να αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, το κόστος δεν ήταν εγγεγραμμένο σε κανέναν ετήσιο προϋπολογισμό. «Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το συγκεκριμένο επίδομα διότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθούν στο άμεσο μέλλον πρόστιμα που, μάλιστα, θα καταλογιστούν στις ίδιες τις εταιρείες ονομαστικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους» υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Παράλληλα όπως αποκαλύπτουν «κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως ήδη διερευνά τη δυνατότητα επεξεργασίας ενός νέου μέτρου, αντίστοιχου της επιδότησης του 12%, μέσω του νέου πακέτου ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και άλλων κινήτρων και ενισχύσεων μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου ο οποίος θα στοχεύει στην πραγματική στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάθε περιοχής, αλλά και κάθε κλάδου. Στόχος είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κουφάρια και τα χρήματα δεν επενδύθηκαν ποτέ». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.