Αντιπαραθεση στη Βουλη μεταξυ Δ. Χαριτου-Θ. Σκυλακακη για τα δανεια των παλιννοστησαντων ομογενων

Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση για να αποτραπεί να βγει στο σφυρί από τις τράπεζες η πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών παλιννοστούντων ομογενών

Τις αποτυχημένες ρυθμίσεις για τα χρέη που μεταφέρθηκαν στο δημόσιο, επανέλαβε στη Βουλή ο Θ. Σκυλακάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για ενιαία ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων. Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε στον βουλευτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο βουλευτής στην πρωτολογία του επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα τονίζοντας πως «όσες κατά καιρούς δεσμεύσεις αναλάβατε ή αθετηθήκαν ή δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα».

Μάλιστα θύμισε τα λόγια του υπουργού Οικονομικών από την Κομοτηνή που δεσμεύτηκε πως «θα τα εξετάσουμε κατά προτεραιότητα όλα τα κόκκινα δάνεια» για να αναρωτηθεί «τι ακριβώς έχετε κάνει;». «Τίποτα!» έσπευσε να απαντήσει ο βουλευτής για να συνεχίσει λέγοντας: «Όλα στο έλεος των τραπεζών! Θα παρέμβουμε έλεγε για να ανασταλούν οι επιθετικές ενέργειες των τραπεζών! Σε ποιους τα έλεγε; Ποιους κορόιδευε; Όταν έχουν γίνει αφόρητες οι πιέσεις των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες. Όταν από τις απειλές αρχικά για έκδοση διαταγών πληρωμής, σήμερα προχωρούν στη μαζική αποστολή διαταγών πληρωμής προς εκτέλεση κε υπουργέ! Τι δεν καταλαβαίνετε, ότι ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν τους δανειολήπτες ομογενείς για πρώτη μάλιστα κατοικία!».

«Ο κόμπος έχει φτάσει και έχει ξεπεράσει το χτένι» τόνισε ο κ. Χαρίτου για να κλείσει την πρωτολογία του μεταφέροντας πως στο έκτακτο συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών για τα στεγαστικά δάνεια, που έδωσε το παρών ξεχείλιζε η πικρία και η αγανάκτηση.

Η απάντηση του αν. υπουργού Οικονομικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του ενώ παραδέχθηκε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει με τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, επανέλαβε ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που ήδη δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω των ΔΟΥ. Μάλιστα ο αν. υπουργός ενώ ρωτήθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης, απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσοι παλιννοστούντες δανειολήπτες έχουν υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις επιβεβαιώνοντας την αποτυχία τους. Επιπλέον στην απάντησή του ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε αόριστα στη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων αυτών με εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου δεν απαιτείται η συναίνεση της τράπεζας. Με τον βουλευτή να του επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, γιατί για την ένταξη στον εξώδικο προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει τουλάχιστον δυο δάνεια σε εκκρεμότητα. Όμως η πλειοψηφία των ευάλωτων αυτών των δανειοληπτών έχει μόνο ένα δάνειο, το στεγαστικό δάνειο.

Δ. Χαρίτου: «Ανακυκλώσατε ρυθμίσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

Ο κ. Χαρίτου στη δευτερολογία του τόνισε με έμφαση: «κ. υπουργέ σας άκουσα με προσοχή, αλλά δεν απαντήσατε στο κύριο ερώτημα που σας έθεσα για το τι θα γίνει τελικά με τα σπίτια των δανειοληπτών για τα οποία προχωράει από τις τράπεζες η διαδικασία εκποίησης. Ούτε οι ίδιοι δε θα καταλάβουν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ότι θα βρεθούν στο δρόμο. Λυπάμαι γιατί δεν είπατε ούτε λέξη, ενώ ανακυκλώσατε ρυθμίσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Μεταθέτοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε μια έκδοση, ούτε καμία αποστολή διαταγών πληρωμής. Στις μέρες σας οι τράπεζες προχωρούν στην έκδοση διαταγών πληρωμής γιατί ενθαρρύνονται από τις εμμονές της κυβέρνησης σας να εντάσσει και να αξιολογεί τα δάνεια αυτά όχι με κοινωνικά αλλά τραπεζοκεντρικά κριτήρια.

Ο βουλευτής Ροδόπης κατέληξε λέγοντας «αν η κυβέρνηση σας δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση αυτών των δανείων, την ευθύνη θα αναλάβει μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση σε άλλες συνθήκες και όχι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οπότε θα έχει τη δυνατότητα και την πολιτική δύναμη να δώσει λύση με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.