Αντιπαραθεση για το αν καθυστερησε η αντιδραση για την επεκταση του ΚΥΤ Φυλακιου στο Περιφερειακο Συμβουλιο

Για κατασυκοφάντησή του μίλησε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Β. Μαυρίδης, μετά τις αιχμές του Περιφερειάρχη για καθυστέρηση

Την έκδοση ψηφίσματος κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου αποφάσισε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, παρόλο που κατά την διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, και του Δημάρχου Ορεστιάδας και προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλη Μαυρίδη.
 
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σχετικά ομαλά, με τις παρατάξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να εκφράζουν, από την δική της πλευρά η κάθε μία και με συγκεκριμένο σκεπτικό, την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την συγκεκριμένη δομή.
 
Όμως μεταξύ των άλλων, στην αρχική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαυρίδη σε πρόσφατη σύσκεψή, οι συζητήσεις με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο, η πρώτη σύσκεψη φορέων όμως για το θέμα συγκλήθηκε τον Δεκέμβριο, αφήνοντας αιχμές για την τακτική που ακολούθησε ο κ. Μαυρίδης ως προς την ενημέρωση των υπολοίπων φορέων.
 
«Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήθελε να πετύχει, συζητούσε 4 μήνες και μετά ζήτησε να συναντηθούμε για να αποτρέψουμε μια κατάσταση» ανέφερε, σημειώνοντας πως ενημέρωσε και τον Υπουργό, αφού το έμαθε για την αντίθεσή του στην δημιουργία νέας δομής στη Θράκη, θεωρώντας όμως ότι χάθηκε χρόνος από την αρχή. Αυτό προκάλεσε όμως την αντίδραση του κ. Μαυρίδη, που συμμετείχε στην συνεδρίαση. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας αφού αναγνώρισε την στήριξη του κ. Μέτιου στις θέσεις των υπολοίπων φορέων για την μη επέκταση της δομής, μίλησε για κατασυκοφάντησή του, γιατί χρησιμοποίησε ψευδώς λόγια που ουδέποτε έχει πει στην σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου.
 
Σημείωσε δε ότι ποτέ δεν είπε πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου συνομιλούσε με το Υπουργείο, και πως είχε μόνο απευθύνει πρόσκληση συνάντησης προς τον κ. Μηταράκη, μετά από δηλώσεις του εκείνη την εποχή στη Χίο, για επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που η αρχή της αντίδρασης του κ. Μαυρίδη εμφανίζεται στην καταγραφή του συμβουλίου, δυστυχώς το υπόλοιπο κομμάτι δεν παρουσιάζεται, με την συνεδρίαση να έχει καταγραφεί ξανά μετά από περίπου 1 ώρα, όταν η συζήτηση για το θέμα είχε ολοκληρωθεί.
 

Αντίδραση από την Περιφερειακή Σύνθεση

 
Η όλη αντιπαράθεση προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης της Περιφερειακής Σύνθεσης, με τον Επικεφαλής της κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να  σημειώνει πως, για τα όσα λέχθηκαν, ο κ. Μαυρίδης χρησιμοποίησε ως επίρρωση των λεγομένων του σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και αλληλογραφία του με τον Περιφερειάρχη.
 
Θεωρεί δε πως ο Περιφερειάρχης δεν υπερασπίστηκε τη θέση του και το Περιφερειακό Συμβούλιο εν γένει, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κ. Μαυρίδη, αλλά συνέχισε να του «χρεώνει» καθυστέρηση αντίδρασης και λειτουργία εν κρυπτώ.
 
Για αυτό και η παράταξή τους καλεί τον κ. Μέτιο να καταρρίψει με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς του κ. Μαυρίδη διαφυλάττοντας το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Διοίκησης της οποίας ηγείται καθώς σε διαφορετική περίπτωση βρίσκεται εκτεθειμένος τόσο απέναντι στο Σώμα, όσο όμως και απέναντι στους πολίτες που αγωνιούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
 
«Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρει το σθένος να βγει μπροστά και να απαντήσει με παρρησία σε όσα του καταλογίστηκαν καθώς δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε και το Σώμα ο ισχυρισμός του κ. Μαυρίδη περί ψευδών δηλώσεων ενώ γνώριζε την αλήθεια» σημειώνει η περιφερειακή παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, καλώντας τον κ. Μέτιο να αναλάβει τις ευθύνες του θεσμικού του ρόλου.
 

Το κείμενο του Ψηφίσματος

 
Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, όπως συμφωνήθηκε μετά και από συζητήσεις μεταξύ των παρατάξεων, έχει ως εξής:
 
«Μετά από διεξοδική συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική θέση του:
1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
2. Να ανακληθεί άμεσα η από 29.12.2020 πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.