Αντιπαραθεση για τις ενεργειες της ΠΑΜΘ στη φωτια στο Παπικιο

Ολιγωρία ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της φωτιάς βλέπει η αντιπολίτευση

Δεν υπήρξε εφησυχασμός, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, τονίζοντας το δύσβατο της περιοχής όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά

Το θέμα της φωτιάς στο Παπίκιο, και των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ενίσχυση της κατάσβεσής της, συζητήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, μετά από αίτημα τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Το αίτημα ήρθε από τις παρατάξεις «Περιφερειακή Σύνθεση», «Ανεξάρτητή Ενωτική Πρωτοβουλία», «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ανταρσία», και παρότι πλέον η φωτιά δεν βρίσκεται στην έξαρση που προκάλεσε την κατάθεση του αιτήματος, η ένταση εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έλειψε.

Ολιγωρία βλέπει η Περιφερειακή Σύνθεση

Από την πλευρά της Περιφερειακής Σύνθεσης, ο επικεφαλής κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των ιπτάμενων μέσων, αλλά και τη μη σύγκλιση του ΣΟΠΠ όταν έπρεπε. Τόνισε δε πως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη εγρήγορση από πλευρά της διοίκησης και να μελετήσει τι έκανε λάθος.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης κ. Φελίνα Καζάκου τόνισε πως τους προβληματίζει ότι δεν λήφθηκαν νωρίς τα μέτρα για να περιοριστεί. Θεωρεί δε πως δεν έγινε σωστή εκτίμηση, δεν λειτούργησε ο μηχανισμός ως όφειλε, και η όλη αντιμετώπιση αποτυπώνει την αδυναμία της διοίκησης να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα.

Υπενθύμισε δε πως πριν από ένα χρόνο είχε προτείνει να συμμετάσχει η ΑΜΘ σε πρόταση 5 εκ. ευρώ για να προμηθευτεί συστήματα νέων τεχνολογιών για τον εντοπισμό και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων που χάθηκε. Για αυτό και πρότεινε να εκμεταλλευτεί η διοίκηση τυχόν επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την τοποθέτηση συστημάτων πυρανίχνευσης σε διάφορα σημεία ώστε να υπάρχει άμεση και έγκαιρη αντίδραση.

Κριτική στα δασαρχεία

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας ανέφερε πως ο ρόλος της Περιφέρειας κατά την πυρκαγιά είναι περιορισμένος στο να συνδράμει τις πυροσβεστικές αρχές.

Έστρεψε δε την κριτική του στις δασικές υπηρεσίες, που επιμένουν να μην κάνουν δασικούς δρόμους όπου υπάρχει ανάγκη, με μόνιμη διάσταση απόψεων για τους δασικούς δρόμους και πώς πρέπει να λειτουργούν, με την έλλειψη αυτή να φαίνεται στην πυρκαγιά.

Για αυτό, σημειώνοντάς πως οι  φωτιές αντιμετωπίζονται όταν υπάρχει πρόσβαση, τόνισε πως πρέπει να πείσουν τα δασαρχεία ότι πρέπει να κάνουν δασικούς δρόμους, και να συμβάλλει η Περιφέρεια στη συντήρησή τους.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής κ. Μιχαηλίδης μίλησε για διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της περιφερειακής αρχής για τη δασοκτόνο πολιτική που ακολουθούν, και τονίζοντας πως πέρα από τις άλλες ελλείψεις, συνεχίζουν την πολιτική που διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρόληψης, της ολοκληρωμένης δασικής διαχείρισης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης.

Βοήθησε όπου ζητήθηκε η Περιφέρεια

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης επισήμανε πως όπως ανέφερε και ο κ. Κατσιμίγας, η πυροσβεστική διαχειρίζεται και η περιφέρεια υποστηρίζει όπου ζητηθεί με μηχανήματα και με προσωπικό.

Σημείωσε δε πως δύσκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τις δυσκολίες της κατάσβεσης αν δεν βρεθεί στο χώρο, αναφέροντας πως υπάρχει μαρτυρία ότι ενώ είχε γίνει σωστή διαχείριση της πρώτης εστίας εντός της χαράδρας, υπήρξε και δεύτερη από την οποία ξέφυγε η φωτιά.

Τόνισε δε πως τα εναέρια μέσα είχαν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς λόγω του ανάγλυφου, και όπου ζητήθηκε, η Περιφέρεια ήταν εκεί.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε και αυτός τη δυσκολία της θέσης, όπως τους τόνισαν και από την πλευρά της πυροσβεστικής, και σημείωσε πως η Περιφέρεια ήταν έτοιμη να παράσχει βοήθεια όποτε της ζητήθηκε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.