Αντιμετωποι με κατασχεσεις αγροτες και αγροτικοι συνεταιρισμοι για δανεια απο την πρωην ΑΤΕ

«Αναγκαία η θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης των αγροτικών δανείων» τονίζει ο Δ. Χαρίτου και άλλοι 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη θέσπισης ευνοϊκής ρύθμισης των αγροτικών δανείων για αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από την πρώην ΑΤΕ, φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 31  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, καθώς το μείζον αυτό ζήτημα αφορά και πολλούς αγρότες της περιοχής μας.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να εξαιρεθεί το σύνολο των δανειακών απαιτήσεων αγροτικών δανείων, από τη διαδικασία της μεταβίβασης δανειακών απαιτήσεων στον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή που ανέλαβε την εκκαθάριση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας μετά την πώλησή της από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το 2018, περισσότεροι από 35.000 αγρότες – φυσικά πρόσωπα είχαν πλέον, τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια. Το δε εγκεκριμένο και από την Τράπεζα της Ελλάδας πλαίσιο, περιείχε ρυθμίσεις οι οποίες ήταν πράγματι ιδιαίτερα ευνοϊκές, περιλαμβάνοντας διαγραφή όλων των τόκων αλλά και μέρους του κεφαλαίου, ωστόσο αυτό έληξε στις 31/12/2019.

Έκτοτε και έως σήμερα, τονίζουν οι βουλευτές, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η δυνατότητα ευνοϊκών ρυθμίσεων των αγροτικών δανείων. Με αποτέλεσμα δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες προβαίνουν πλέον σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων από τα αγροτικά δάνεια. Σύμφωνα με τους βουλευτές πρόκειται για μία ακόμη εσκεμμένη και σε βάρος του αγροτικού κόσμου πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού φτάνει πια στο τέλος της θητείας της και δεν φρόντισε να φέρει ακόμη κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για τα αγροτικά δάνεια.

Γι’ αυτό καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να προωθήσουν νομοθετικό πλαίσιο ευνοϊκής ρύθμισης/διευθέτησης της οφειλής των αγροτικών δανείων ώστε να προστατευτεί η ενυπόθηκη αγροτική γη, αλλά και το αγροτικό εισόδημα και η αγροτική δραστηριότητα των συνεταιρισμών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.