Αντιδραση του τουρκικου ΥΠΕΞ για τη βεβηλωση του μουσουλμανικου νεκροταφειου στον Πολυανθο

«Οι ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες»

Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η είδηση της βεβήλωσης μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πολύανθο Ροδόπης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες της βεβήλωσης του μουσουλμανικού νεκροταφείου στον Πολύανθο Ροδόπης.

Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίντς αναφέρει την έντονη καταδίκη της Άγκυρας για το σπάσιμο επιτύμβιων πλακών στο νεκροταφείο της «τουρκικής μειονότητας», όπως χαρακτηρίζει πάγια τη μουσουλμανική μειονότητα η Τουρκία, «από άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Σημειώνει ότι η Τουρκία έχει λάβει γνώση «της δήλωσης του Έλληνα Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό, στην οποία αναφέρεται ότι έχει ξεκινήσει έρευνα».

«Να τους προσαγάγουν στη Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν»

«Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες και να τους προσαγάγουν στη Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν, να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει και να διευκρινίσουν τους λόγους πίσω από το περιστατικό» τονίζει ο Μπιλγκίντς.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι: «Το γεγονός ότι ακόμη και τα νεκροταφεία των μουσουλμάνων γίνονται στόχος στο πλαίσιο της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας σε όλη την Ευρώπη καταδεικνύει τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του αγώνα για την υπεράσπιση των κοινών ανθρώπινων αξιών μας. Καλούμε τη γειτονική μας Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, να αποτρέψει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον και να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια της «Τουρκικής» (σ.σ. όπως η Τουρκία αναφέρει τη Μουσουλμανική Μειονότητα) Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Να σημειωθεί ότι τη βεβήλωση του νεκροταφείου καταδίκασε και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω δήλωσης του ΓΓ Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή.

Στη δήλωση του νωρίτερα την Κυριακή ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι «ο βανδαλισμός τάφων στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Πολύανθου στο νομό Ροδόπης αποτελεί ντροπή και ύβρη που συναντά την αποδοκιμασία όλων μας. Η Αστυνομία αμέσως μόλις ενημερώθηκε, ξεκίνησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή η έρευνα να δώσει απαντήσεις και για τα κίνητρα μιας τέτοιας αδιανόητης πράξης.

Ο Πολύανθος πρόσφατα δοκιμάστηκε σκληρά από την μεγάλη πυρκαγιά και οι κάτοικοί του, ενωμένοι, υποστήριξαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους. Η Ελληνική Πολιτεία είναι ο εγγυητής ότι αυτή η ενότητα δεν θα απειληθεί από κανέναν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.