Αντιδραση απο τους βουλευτες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΜΘ στην αναστολη λειτουργειας των Περιφερειακων Ιατρειων μεχρι τελος του ετους

Δ. Χαρίτου: «Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση αντί να μάθει από τα λάθη της επανέρχεται με “μπαλώματα”»

Σε αναστολές λειτουργίας όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων και περιορισμό της λειτουργίας κέντρων υγείας σε εβδομαδιαία πρωινή λειτουργία, προχωρά η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία της Θράκης στις συνθήκες της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και «λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες από την έκρηξη της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι δομές υγείας» τροποποιείται η λειτουργία για τις εξής δομές:

α) Αναστολή λειτουργίας του Περιφερειακών Ιατρείων των νομών Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
β) Τροποποίηση λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Αβδήρων και Παρανεστίου με λειτουργία τους από Δευτέρα-Παρασκευή 7π.μ. -3 μ.μ.
γ) Τροποποίηση λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών με λειτουργία τους από Δευτέρα-Παρασκευή 7π.μ. -3 μ.μ.

Οι αλλαγές θα ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου έως και το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Στη βουλή το θέμα με ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΑΜΘ

Η απόφαση επέφερε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΑΜΘ, που έφεραν το θέμα στην βουλή. Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι 5 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, τονίζουν πως  «είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή πέρα από την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας που προκαλεί στην τοπική κοινωνία, δημιουργεί και άλλα πρακτικά προβλήματα στην περίθαλψη των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών». Αιτιολογώντας τη θέση αυτή εξηγούν πως «καταρχάς, τα Περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται κυρίως από Γενικούς Ιατρούς και αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι προσφέρουν ουσιαστικές υγειονομικές υπηρεσίες στον πληθυσμό απομακρυσμένων περιοχών. Παράλληλα, ασχολούνται και με την συνταγογράφηση φαρμάκων των χρονίως πασχόντων ασθενών, που δεν μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΥ ή σε ιδιώτες ιατρούς. Στην συγκεκριμένη απόφαση υπονοείται ότι οι ιατροί θα μετακινηθούν για να συμβάλλουν στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, όμως οι ειδικότητές τους δεν συμπεριλαμβάνονται στις αναγκαίες ειδικότητες για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid-19 (πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι) και ούτε μπορούν να συμβάλλουν στη νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ».

Μετάθεση του κέντρου βάρους της ΠΦΥ στα Νοσοκομεία

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως η τροποποίηση της λειτουργίας των προαναφερθέντων Κέντρων Υγείας αποστερεί από τους πολίτες την αναγκαία υγειονομική κάλυψη εξαιτίας του περιορισμένου ωραρίου. Η επιλογή αυτή, μάλιστα, σηματοδοτεί την μετάθεση του κέντρου βάρους της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ασθενών από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία. Γεγονός, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συμφόρηση των νοσοκομείων και την αδυναμία διαχωρισμού των σοβαρών και μη περιστατικών covid».

«Σήμερα, για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση αντί να μάθει από τα λάθη της επανέρχεται με “μπαλώματα” και καλύπτει με πλασματικό τρόπο τα κενά των ήδη υποστελεχωμένων, εξαιτίας και των αναστολών εργασίας των υγειονομικών, νοσοκομείων της Περιφέρειας ΑΜΘ.  Αντί να φροντίσει για την πραγματική στελέχωσή των Νοσοκομείων με διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλέον απορρυθμίζει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκαλώντας ανασφάλεια και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες» τονίζουν οι βουλευτές για να καταθέσουν ερωτήματα τόσο για τη χρησιμότητα όσο και τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας απόφασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.