Ανταλλαγη ανακοινωσεων μεταξυ Ελλαδας-Τουρκιας για δηλωσεις του Χ. Ζειμπεκ σε τουρκικο καναλι

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία» τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων επιδόθηκαν το τουρκικό και ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Αφορμή αποτέλεσε συνέντευξη του βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στο τουρκικό κανάλι «Α Haber», όπως  είχε υποστηρίξει «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας», ενώ έκανε λόγο για απειλές εναντίον του.

Σε ανάρτηση την Πέμπτη στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Twitter η Άγκυρα αναφέρει ότι «στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις» και από την άλλη απευθύνεται στις ελληνικές αρχές με τη φράση «αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».

Μία μέρα μετά ήρθε η απάντηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών σε αυστηρούς τόνους. «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή το.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία».

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Έγινε ξεκάθαρη παρατήρηση στον βουλευτή για το θέμα

Την ίδια ώρα, μέσω ανακοίνωσης του Τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι οι θέσεις για τα περί μειονότητας είναι σαφείς, ενώ υπογραμμίζει ότι έγιναν ήδη οι απαραίτητες συστάσεις προς τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε.

Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.