Ανοικτη επιστολη εκπροσωπων Ελληνων Ρομα για τις προκλησεις που αντιμετωπιζει η κοινοτητα

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης

Ως απάντηση στην πρόσφατα δημοσιευμένη Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά 2021-2030, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισημάνει τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους Έλληνες Ρομά σε μία ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή έχει εγκριθεί και υπογραφεί από εκπροσώπους Ρομά από πέντε περιφέρειες της Ελλάδας, ως μία κίνηση ενότητας και αποφασιστικότητας που έχει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων Ρομά. Οι εκπρόσωποι Ρομά χαιρετίζουν την προσοχή που δίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα και δεσμεύονται να προχωρήσουν σε έναν παραγωγικό διάλογο με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με σκοπό να προτείνουν πρακτικές λύσεις, να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Τα κυριότερα ζητήματα που αναφέρονται στην επιστολή είναι: η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες και η επαρκή στέγαση. Για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, έχουν συμπεριληφθεί στην επιστολή και πρακτικές προτάσεις.

Εκπαίδευση

Αναλυτικότερα όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «προτεραιότητά μας είναι η μικτή εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους μαθητές, ιδιαίτερα η διασπορά των παιδιών Ρομά σε δημόσια σχολεία εκτός των οικισμών τους και η υποστήριξη των μαθητών αυτών ώστε να παραμείνουν στο σχολείο και να επιτύχουν. Οι προκλήσεις της κοινότητας των Ρομά, μεταξύ των οποίων ο εκτεταμένος αναλφαβητισμός και η φτώχεια, λειτουργούν ως εμπόδια στη σχολική επιτυχία των παιδιών. Ως εκ τούτου, τα επιτυχημένα σχολικά προγράμματα πρέπει να μετριάσουν αυτούς τους παράγοντες, παρέχοντας διαμεσολαβητές (από την κοινότητα των Ρομά) στις τάξεις, όπως ήδη κάνουν τα δημόσια σχολεία του Χαλανδρίου, και ενισχυτική διδασκαλία μετά το σχολείο για επιπλέον βοήθεια στο σπίτι και καθοδήγηση».

Απασχόληση

Στο θέμα της απασχόλησης οι εκπρόσωποι των Ελλήνων Ρομά υπενθυμίζουν πως
«σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο το πλανόδιο εμπόριο» αντιτείνοντας ωστόσο πως «το πλανόδιο εμπόριο είναι μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους Ρομά, αλλά όταν το ασκούν, συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα». Ως εκ τούτου, προτείνουν μια κάρτα πλανόδιου γυρολόγου, η οποία θα επιτρέπει στους Ρομά να εγγραφούν ως μικροπωλητές και να ασκήσουν το εμπόριο τους ελεύθερα και νόμιμα.  Γενικότερα, καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει προγράμματα που προσφέρουν μαθήματα αλφαβητισμού ενηλίκων, μαθήματα προετοιμασίας για εργασία και καθοδήγηση και επαγγελματική κατάρτιση στις κοινότητες των Ρομά στην Ελλάδα.

Υγεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες

Σε ό,τι αφορά την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες προτείνουν αλλαγή της νομοθεσίας ούτως ώστε να μπορούν να εκδόσεις Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης καθώς πολλοί Ρομά μεταναστεύουν προσωρινά σε άλλες χώρες της ΕΕ για εργασία και βρίσκονται εκεί ανασφάλιστοι. Επίσης προτείνουν  να διατίθενται υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής υποστήριξης τόσο στα παιδιά όσο και στις μητέρες τους.

Στέγαση

Τέλος για τη στέγαση σημειώνουν πως πολλοί Έλληνες Ρομά ζουν σε παραγκουπόλεις και απομονωμένους οικισμούς και προτείνουν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, καθώς και για την ένταξη, την νομιμοποίηση τέτοιων οικισμών εντάσσοντάς τους στα σχέδια πόλης. όπως εξηγούν αυτό θα έδινε στους οικισμούς πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες όπως αποχέτευση και ηλεκτρισμό, αλλά και δημόσια μέσα μεταφοράς και κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε αυτές τις κοινότητες θα έχουν το κίνητρο και τη δυνατότητα να εγγράψουν τα σπίτια τους, να υποβάλουν αίτηση για δάνεια και να βελτιώσουν τις συνθήκες στέγασης.

«Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν τη δυνατότητα να υπερνικούν τα εμπόδια τα οποία αποτρέπουν την πλήρη συμμετοχή και ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. Η σωστή πολιτική στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στην κοινωνία γενικότερα καθώς επίσης έχει τη δύναμη να αλλάξει πρακτικές και συμπεριφορές που αποκλείουν τους Ρομά από την πρόσβαση σε θεμελιώδεις υπηρεσίες όπως είναι η δημόσια εκπαίδευση, το σύστημα υγείας και η δικαιοσύνη» αναφέρουν κλείνοντας την επιστολή τους οι Εκπρόσωποι των Ελλήνων Ρομά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.