Ανοιγουν δυο νεες προσκλησεις στον «ΦιλοΔημο»

Για αντιπλημμυρική προστασία και επανάχρηση –ανέγερση δημοτικών κτιρίων

Δύο νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 520 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη.
 
Η πρώτη Πρόσκληση αφορά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, ύψους 200 εκατ. ευρώ και απευθύνεται τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες. Στόχος της Πρόσκλησης είναι η αποτελεσματική προστασία των τοπικών κοινωνιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας, με παρεμβάσεις προληπτικού, κυρίως χαρακτήρα.
 
Μέσω της εν λόγω πρόσκλησης δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών έργων όπως:

  • Οριοθέτησης ποταμών και χειμάρρων
  • Κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων
  • Κατασκευής λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών
  • Πλημμυρικής εκτόνωσης / αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων
  • Έργα κατασκευής / βελτίωσης ορεινών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση /δασικές εκτάσεις (έργα ορεινής υδρονομίας)
  • Συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ
  • Διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους. 

Η δεύτερη Πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ και αφορά έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων.
 

Συγκεκριμένα:

  • 150 εκατ. ευρώ για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων.
  • 120 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Με την Πρόσκληση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιήσουν το κτηριακό απόθεμά τους για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε δημοτικά και σχολικά κτήρια.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «ΦιλόΔημος» το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα σε λίγους μήνες εντάχθηκαν στον «ΦιλόΔημο» έργα προϋπολογισμού 243 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποχέτευσης σε όλη την Ελλάδα, 240 εκατ. ευρώ στην ύδρευση, 23 εκατ. στην αγροτική οδοποιία, 70 εκατ. για την κατασκευή παιδικών χαρών, 60 εκατ. για την προμήθεια μηχανημάτων έργου. Από 15 Ιουνίου έως σήμερα εντάσσονται δύο έργα κάθε μέρα ύψους και έως 5 εκατ. ευρώ  την ημέρα. Πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση η οποία δεν επιβαρύνει τους ΟΤΑ καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και οι δύο νέες προσκλήσεις του ΦιλόΔημου, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης,  προέκυψαν μετά από εκτενή διάλογο και συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και έρχονται να καλύψουν πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τους ίδιους τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.