Ανοιγει ο δρομος για την επαναλειτουργια του Κλειστου Κολυμβητηριου

Πρόταση ύψους 3 εκατ. ευρώ καταθέτει στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ο Δήμος Κομοτηνής

Θα περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού που θα κάνει ενεργειακά ουδέτερο τόσο το κολυμβητήριο όσο και τα άλλα κτίρια του Δήμου στην περιοχή

Μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θέλει να αναβαθμίσει ενεργειακά το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο ο Δήμος Κομοτηνής, ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναλειτουργία του, καταθέτοντας πρόταση για έργο 3 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για την πλήρη επισκευή και αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους του κολυμβητηρίου, αλλά προβλέπει και την εγκατάστασης μονάδας τριπαραγωγής θερμικής, ηλεκτρικής και ψυκτικής απόδοσης, που σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρη Καρασταύρου, θα καλύψει το κόστος της ενέργειας όχι μόνο του κολυμβητηρίου, αλλά και των γειτονικών κτιρίων του Δήμου, όπως το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο, τα διπλανά γήπεδα αλλά και το Πολυλειτουργικό.

Μετά την ολοκλήρωσή του, τόνισε, το κτίριο θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, και έτσι θα διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του και στο μέλλον, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, η οποία και θα επωφεληθεί από τη χρήση του.

Εργασίες σε όλο το κτίριο για μόνωση

Στο κτίριο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από μονώσεις και παρεμβάσεις για να μειωθούν οι απώλειες. Για αυτό και στο κτίριο των αποδυτηρίων θα πραγματοποιηθούν εργασίες θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, τόσο σε όλη την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων, όσο και στο δώμα (ταράτσα) του κτιρίου.

Παράλληλα όλες οι διαφανείς κατακόρυφες διαφανείς επιφάνειες, τόσο στην περίμετρο της μεταλλικής υπερκατασκευής, όσο και στο (αρχικό) κτίριο των αποδυτηρίων, θα αντικατασταθούν, με νέα θερμομονωτικά κουφώματα.

Οι διαφανείς επιφάνειες αποτελούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από σταθερά υαλοστάσια, ενώ ανά διαστήματα, θα τοποθετηθούν παράθυρα ανοιγόμενα και ανακλινόμενα, ενώ θα αντικατασταθούν και τα διαφώτιστα που βρίσκονται στην οροφή.

Επίσης θα αντικατασταθούν όλα τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα (φθορισμού, πυρακτώσεως, προβολείς αλογονιδίων μετάλλων κλπ.) με φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας LED.

Πλήρης ανανέωση του συστήματος θέρμανσης

Όσο για την θέρμανση στις δύο πισίνες, το υπάρχον σύστημα θέρμανσης με τους παλαιούς λέβητες, θα αποξηλωθεί πλήρως και θα τοποθετηθούν νέοι λέβητες και καυστήρες με δυνατότητα για καύση πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για πλήρη αντικατάσταση του υπάρχοντος λεβητοστασίου, με νέους κυκλοφορητές, δοχεία, συλλέκτες, διανομείς, σωληνώσεις, θερμαντικά σώματα κλπ.

Επίσης θα αντικατασταθούν οι υπάρχουσες αντλίες ανακυκλοφορίας τον νερού με νέες, σύγχρονης τεχνολογίας.

Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για Net Metering

Για να καταστεί το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου μηδενικό, θα τοποθετηθεί πλήρης Φ/Β σταθμός στην οροφή του κολυμβητηρίου, που θα χρησιμοποιηθεί για την λειτουργία των αντλιών θερμότητας αέρα-νερού για την θέρμανση των χώρων και των δεξαμενών του κολυμβητηρίου, με όλα τα παρελκόμενά τους.

Το σύστημα με τους λέβητες πετρελαίου θα αποκτήσει εφεδρικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα οι υφιστάμενοι ανεμιστήρες απαγωγής αέρα, που είναι πεπαλαιωμένοι και χρήζουν αντικατάστασης, θα αντικατασταθούν με νέους, ενώ θα εγκατασταθεί λογισμικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (ΒΜS).

Το πληροφοριακό σύστημα ενέργειας θα διασφαλίζει πως σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβαδίζει με την παραγωγικότητα των συστημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.