Ανοιχτος, αλλα υπο ορους, να διεκδικησει ξανα την Περιφερεια ΑΜΘ ο Κωστας Κατσιμιγας

«Αν μπω μπροστά, θα μπω μπροστά μόνο με την στήριξη των μεγάλων κομμάτων της κεντροαριστεράς»

Απορρίπτει συμμετοχή του σε συνδυασμό που θα περιλαμβάνει στελέχη που συνεργάστηκαν με την διοίκηση Μέτιου, κάνοντας σαφές ότι τελεί χωρίς κομματική ιδιότητα από το 2004

Πρόθυμος να συζητήσει για ενδεχόμενη συμμετοχή του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς τα 7 στελέχη του δεύτερου που συνεργάστηκαν με την διοίκηση Μέτιου, δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Ο κ. Κατσιμίγας, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», επισήμανε πως δεν θα κάνει κάποια κίνηση χωρίς να υπάρξει δέσμευση για στήριξη από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ώστε να διεκδικήσει ξανά την Περιφέρεια ΑΜΘ, ξεκαθαρίζοντας πως η παράταξη της οποίας ηγείται ήταν και παραμένει ανεξάρτητη, όπως και ο ίδιος ήδη από το 2004 δεν διαθέτει κομματική ταυτότητα.

Δεν στηρίχθηκαν οι Περιφέρειες στην Ελλάδα

Ξεκινώντας από τον πρόσφατο απολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε πως εν αντιθέσει με τις περιφέρειες στην Ευρώπη όπου έχει ανατεθεί ο βασικότερος αναπτυξιακός ρόλος, στην Ελλάδα δυστυχώς, ένα πρόχειρο νομοθέτημα, το οποίο εύστοχα είχε χαρακτηριστεί «γονατογράφημα» δεν κατάφερε να θωρακίσει τον θεσμό, παρά μόνο ένωσε τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, που πάλι είχαν προβλήματα, με τις αρμοδιότητες τους να «προσκρούουν» στο Σύνταγμα.

Η ένωση αυτή των Νομαρχιών έγινε χωρίς τη δυνατότητα να γίνουν μετακινήσεις προσωπικού , με αποτέλεσμα όποια ΠΕ είχε την ατυχία να είναι έδρα της περιφέρειας να στελεχώνει 20 διευθύνσεις, και η κατάσταση χειροτέρευσε με την διαρροή υπαλλήλων είτε σε συνταξιοδότηση είτε σε μεταθέσεις. Η ΠΑΜΘ ξεκίνησε με 1600 υπαλλήλους το 2011 και σήμερα έχει 950. «Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε, από τους ελέγχους μέχρι τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις συντηρήσεις υποδομών, και σίγουρα δεν μπορεί να προχωρήσει μεγάλα έργα που θα άλλαζαν τη ζωή μας, ανέφερε, για να υπογραμμίσει πως ο  μόνος τρόπος να θωρακιστεί η τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα ο δεύτερος βαθμός της, είναι να αλλάξουν οι συνταγματικές προβλέψεις για αυτή, ώστε να της δοθεί ουσιαστικός ρόλος, προσωπικό και πόροι.

Απαραίτητη η διεκδίκηση ρόλου από την διοίκηση της ΠΑΜΘ και όχι «Μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα»

Η διοίκηση, σημείωσε, θα πρέπει να αναδεικνύει αυτό το θέμα, και να πιέζει για την ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό, την ώρα που ειδικά η διοίκηση της ΠΑΜΘ παρουσιάζει έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ ως έργα της ΠΑΜΘ, που απλά εντάσσονται από την Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος ΑΜΘ, υπηρεσία που ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό που δουλεύει η Περιφέρεια, σημείωσε είναι το επικοινωνιακό, ώστε «να πείσει το εκλογικό σώμα ότι κάνει σπουδαία πράγματα, όμως στην πράξη και δεν μπορεί, και δεν κάνει» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο».

Επικοινωνιακό παιχνίδι από την παράταξη Μέτιου

Το επόμενο διάστημα ο κ. Κατσιμίγας εκτιμά πως θα ενταθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι της διοίκησης της Περιφέρειας, χωρίς να δούμε σημαντικές αλλαγές τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές, που θα καθορίσουν πολλά σε σχέση με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Στον πρώτο βαθμό θεωρεί πως πλέον έχει «σπάσει» ο πάγος και δημιουργούνται πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια πολιτών, τον δεύτερο βαθμό όμως, ο κόσμος τον αγνοεί, αδιαφορεί, και ταυτίζει την εκλογική του άποψη με το πολιτικό γίγνεσθαι κεντρικά.

«Πιστεύω ότι φέτος θα περιμένουμε τις εθνικές εκλογές, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις αυτοδιοικητικές εκλογές Β’ βαθμού» με κινήσεις να γίνονται μόνο από όσους είναι σίγουροι. Αυτό γίνεται από παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους, με ενδεχόμενες διευρύνσεις σε πρόσωπα και χώρους.

Ναι μόνο σε κάθοδο με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Όσο για το μέλλον της παράταξης και του ίδιου στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Κατσιμίγας ξεκαθάρισε πως στις εκλογές του 2019 κατέβηκε ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα που προσέβλεπε σε υποστήριξη τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην συντηρητική διοίκηση της Περιφέρειας, ωστόσο το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να κατέλθει αυτόνομα κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως από το 2004 δεν έχει κομματική ταυτότητα, θύμισε πως κατέβηκε το 2019 μόνο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που βλήθηκαν από τους ομοϊδεάτες τους και κυρίως από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε δημιούργησε την παράταξη και με την ενθάρρυνση στελεχών και ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια δέχτηκαν πιέσεις για να μην κατέλθουν μαζί τους.

Συνεχίζοντας να μην διαθέτει, όπως έκανε σαφές, κομματική ταυτότητα, πιστεύει πως υπάρχει αναγκαιότητα, αυτή τη στιγμή, να  υπάρξει ένα προοδευτικό σχήμα το οποίο θα στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί όμως πως αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν την «πιστεύουν», και «αλληθωρίζουν» σε συνεργασία με την ΝΔ. «Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω μπροστά και να πάρω ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που πήρα το 2019. Αν μπω μπροστά, θα μπω μόνο με την στήριξη των μεγάλων κομμάτων της κεντροαριστεράς» σε ένα βιώσιμο σχήμα, σημείωσε, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και μικρότερων κομμάτων.

Έχει θέσει όμως και πολιτικούς όρους για αυτό, που είναι ότι τα άτομα που συνεργάστηκαν και συμμετείχαν στην διοίκηση Μέτιου, δηλαδή οι πέντε Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Παύλος Δαμιανίδης και ο αντιπρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, δεν θα συμμετέχουν στο εγχείρημα. «Είναι όρος που τον θέτω εγώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανένας άλλος. Αν δεν γίνει αυτό εγώ τότε δεν θα είμαι υποψήφιος» ανέφερε.

«Όχι» σε όσους συνεργάστηκαν με Μέτιο

Ανταπαντώντας, στην έμμεση τοποθέτηση του κ. Δαμιανίδη για το θέμα, σημείωσε πως όλοι αυτοί συνεργάστηκαν επ’ αμοιβή με την διοίκηση  Μέτιου που αντιπολιτεύεται τα τελευταία 4 χρόνια, και πολλές φορές υπερέβησαν εαυτόν, ιδιαίτερα κατά τον κ. Κατσιμίγα ο επικεφαλής της «Περιφέρειας σε Δράση» κ. Κωστής Σιμιτσής, εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, επιχειρηματολογούσε με εμμονή για την υπεράσπιση της διοίκησης.

«Τα εφτά άτομα που συνεργάστηκαν δεν θα μπορούσαν να είναι σε ένα τέτοιο σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυτός ο όρος γίνει αποδεκτός από το ΠΑΣΟΚ, τότε υπάρχει βάση για να συζητήσουν ενδεχόμενη δική του υποψηφιότητα.

«Το ΠΑΣΟΚ βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, ούτε επιδοκίμασε ούτε αποδοκίμασε τη συνεργασία Σιμιτσή-Μέτιου, με τον πρώτο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της αρχηγού του Κινήματος κάθε φορά που αυτή είχε επισκεφτεί την περιοχή μας» πρόσθεσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως « αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη συμμετοχή όλων ή ορισμένων από τους επτά σε σχήμα της κεντροαριστεράς, τότε εγώ δεν έχω καμία θέση σε αυτό και θα πάω σπίτι μου».

Ο ίδιος κλείνοντας τόνισε πως απομένει πολύς χρόνος για τις διεργασίες, μιας και τώρα έχουν προτεραιότητα για τα κόμματα οι εθνικές εκλογές, και μετά από αυτές, θα ξεκαθαριστεί και η κατάσταση στην αυτοδιοίκηση, και οι τυχόν συμμαχίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.