Ανοδο των ποσοστων τους στη Ροδοπη «βλεπουν» οι Ανεξαρτητοι Ελληνες

Η πρόταση για αγροκάρτα και τα «αντίδοτα» στην υπερφορολόγηση των αγροτών - Παναγιώτης Σγουρίδης «Δίνουν πολλά λεφτά για να μην υπάρχουμε στη νέα βουλή και να μην υπάρχει “παρτενέρ” από έντιμους πολιτικούς στον ΣΥΡΙΖΑ»

Το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο νομό Ροδόπης παρουσίασε επίσημα το περασμένο Σάββατο ο Ξανθιώτης, πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Κάνοντας λόγο για ένα ψηφοδέλτιο, που «παραμένει αξιόμαχο, με έντιμους και παραγωγικούς ανθρώπους,  που θέλουν να βοηθήσουν το νομό Ροδόπης και την πόλη της Κομοτηνής», ο κ. Σγουρίδης εμφανίστηκε βέβαιος πως οι υποψήφιοι των ΑΝΕΛ, κ.κ. Κώστας Βουζουκίδης, Νικόλαος Κατσίμπρας, Γαρυφαλλιά Μιχαλοπούλου και Βασίλης Ζλατίνης, θα καταφέρουν να πετύχουν μια καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με των προηγούμενων εκλογών στο νομό Ροδόπης. 

«Αν δεν ξεκαθαρίσουμε με την “λερναία ύδρα” της διαφθοράς και της διαπλοκής, δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο τόπος να δει καλύτερες μέρες και ανάπτυξη»

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε, ο πρώην Υπουργός επέμεινε ιδιαίτερα σε έναν από τους βασικούς στόχους της παρουσίας των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς. «Αν δεν ξεκαθαρίσουμε με αυτήν την “λερναία ύδρα”, δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο τόπος να δει καλύτερες μέρες και ανάπτυξη», υπογράμμισε. Ανατρέχοντας στο 7μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο των 5 δις στην Αγροτική Τράπεζα, ήδη 19 φάκελοι για τα εξοπλιστικά έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, ήδη υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν εξεταστεί, ήδη κάποιοι που μέχρι τώρα έκαναν τους «περήφανους στα αυτιά» πλήρωσαν». «Όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση», επισήμανε, «γιατί η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν παντού πλοκάμια». «Δυστυχώς, οι 7 μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν αρκετοί», συνέχισε, « και δεν ξεκαθάρισε ακόμα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως δεν ξεκαθάρισε και το τοπίο της εμπλοκής των εθνικών εργολάβων και των εθνικών προμηθευτών στα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση στις προμήθειες και στα έργα του δημοσίου. Κι αυτό φαίνεται από τον πόλεμο, που δέχονται αυτήν την στιγμή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και από τον τρόπο, με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν είτε δημοσκοπικά, είτε δημοσιογραφικά και κυρίως οικονομικά. Δίνουν πολλά λεφτά για να μην υπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσα στη βουλή. Ο λόγος είναι για να μην υπάρχει “παρτενέρ” από έντιμους πολιτικούς στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρχει η πατριωτική διάσταση μέσα σε μία συγκυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι όμως να προχωρήσουμε στο δρόμο αυτό». 

«Οι ΑΝΕΛ αντί της καταστροφής επέλεξαν την ύπαρξη της χώρας για λόγους πατριωτικούς»

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως προς την ψήφιση της συμφωνίας με τα επώδυνα μέτρα, ο κ. Σγουρίδης υπογράμμισε πως «δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία μόνο για λόγους οικονομικούς, το κάναμε και για λόγους που είχαν να κάνουν και με την ύπαρξη του έθνους». «Από καιρό ήταν γνωστό», συνέχισε, «ότι πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονταν στη Μικρά Ασία. Οι πύλες εισόδου τους στην Ευρώπη είναι δύο και κυρίως η Ελλάδα. Μια Ελλάδα, η οποία θα ήταν εκτός Ε.Ε., αυτόματα θα γινόταν μια αποθήκη ψυχών, προσφύγων και μεταναστών, και δη μουσουλμάνων. Άρα θα υπήρχε μια τεράστια δημογραφική αλλοίωση. Ένας κόσμος εγκλωβισμένος εδώ, μια χώρα που θα είχε γυρίσει στο δικό της νόμισμα, μια χώρα που θα είχε προβλήματα διατροφής με πάνω από 1,5 – 2 εκατομμύρια πρόσφυγες ή μετανάστες. Οι ΑΝΕΛ αντί της καταστροφής επέλεξαν την ύπαρξη της χώρας για λόγους πατριωτικούς. Όταν η χώρα υπάρχει, την ξαναχτίζεις. Όταν δεν υπάρχει, δεν μπορείς να χτίσεις τίποτα. Σε διαφορετική περίπτωση, εμείς θα δρέπαμε μεν τις αντιμνημονιακές μας δάφνες, αλλά στα ερείπια της χώρας. Κάτι που κάνει σήμερα εκ του ασφαλούς ο κ. Λαφαζάνης, που έριξε την κυβέρνηση». 

«Δεν έχουμε παραγράψει ούτε τις γερμανικές αποζημιώσεις ούτε το κατοχικό δάνειο»

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, παρατηρώντας αρχικά ότι «δεν μπορείς να τα ζητάς αυτά, όταν απλώνεις το χέρι και ζητάς δανεικά για να ζήσεις, αλλά θα το κάνεις, όταν θα έχεις ρυθμίσει το δημόσιό σου χρέος». «Από εκεί και πέρα πια μπορείς να διεκδικήσεις αυτά που σου χρωστάνε οι άλλοι», προσέθεσε. «Δεν έχουμε παραγράψει ούτε τις γερμανικές αποζημιώσεις ούτε το κατοχικό δάνειο», ξεκαθάρισε κλείνοντας, για να επισημάνει ότι «δεν έχουν παραγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και δε δικαιούται καμιά πολιτική δύναμη-και κυρίως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- να τα ξεγράψουν». 

Τα «αντίδοτα» για τους αγρότες και η αγροκάρτα με πίστωση έναντι επιδοτήσεων

Τέλος, ο κ. Σγουρίδης επικέντρωσε στον δεύτερο θεμελιώδη στόχο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στην επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας. Μια διαδικασία, που όπως παρατήρησε μπορεί να πάρει μπροστά με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από αυτούς που φοροδιαφεύγουν και διαπλέκονται. Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα, προανήγγειλε μέτρα-«αντίδοτα» στην υπερφορολόγηση των αγροτών, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Κατά πρώτον, τα βιβλία εσόδων-εξόδων σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση θα είναι ουσιαστικά», εξήγησε αναλύοντας το πρόγραμμα των ΑΝΕΛ, «και ο κάθε αγρότης θα έχει δικό του τιμολόγιο. Συνεπώς για τα προϊόντα, που θα πουλάει, δε θα κόβουν τιμολόγιο οι έμποροι, αλλά θα κόβει τιμολόγιο ο ίδιος ο αγρότης. Το ΦΠΑ που θα αντιστοιχεί στο τιμολόγιο, που θα εκδίδει ο αγρότης, θα συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των αγροτοεφοδίων. Εν προκειμένω το ΦΠΑ δε θα επιβαρύνει την αγροτική εκμετάλλευση, όμως πρέπει να γίνει ουσιαστική η πώληση των προϊόντων, όπως και η αγορά των αγροτοεφοδίων. Δεύτερον, επειδή ακριβώς θα μπουν μέσα ως εισόδημα οι επιδοτήσεις, που παίρνει ο αγρότης, αυτομάτως επιβαρύνεται το έσοδο στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Εμείς από την άλλη μεριά θα δώσουμε τεκμαρτή εργασία ανά καλλιέργεια και ανά αγροτική εκμετάλλευση. Ήδη έχουμε βγάλει τους πίνακες με τις ώρες εργασίας ανά καλλιέργεια ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσουμε και μια αγροτική πολιτική, ώστε να πάμε σε πιο δυναμικές καλλιέργειες. Επίσης θα έχουμε απόσβεση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μειώνεται η φορολογητέα ύλη, με αποτέλεσμα αυτά τα οποία θα πρέπει να καταβάλει η αγροτική επιχείρηση πιθανόν να είναι και αρνητικά. Από την άλλη μεριά, απέναντι στους δανειστές μου μπορώ να είμαι εντάξει. Γιατί κανένας δεν μπορεί να μου πει ότι εγώ αθέτησα το λόγο μου και μείωσα τον συντελεστή της φορολογίας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Όμως θα έχω δώσει τα αντίδοτα αυτά, τα οποία τα έχουμε σχεδιάσει, μα δυστυχώς οι εκλογές μας πρόλαβαν. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε τη φορολογητέα ύλη. Επιπλέον, έχω έρθει σε συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς και με την Εθνική Τράπεζα- χωρίς να έχει κλείσει αυτό το θέμα- ώστε να βγάζουμε αγροκάρτες με πίστωση 60% έναντι των επιδοτήσεων που έχουν να πάρουν οι αγρότες. Το αποτέλεσμα είναι σα να τους δίνουμε ρευστότητα, για να αγοράζουν πετρέλαιο, εφόδια, λιπάσματα και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται. Όμως η αγροκάρτα αυτή θα έχει επιτόκιο μικρό, το πολύ 0,5%». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.