Ανω κατω παλι για τη ΔΕΥΑΚ στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Τεράστια η απόκλιση στις απόψεις διοίκησης και αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης

Αντιπαράθεση για τις απευθείας αναθέσεις, την καθυστέρηση των ισολογισμών και τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου

Με αλληλοκατηγορίες, ενστάσεις, και τελικά παραπομπή για τη συνέχεια σε επόμενη συνεδρίαση, πέρασε ακόμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής που αφορούσε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου.

Το θέμα επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Σύμπραξη Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτου Τσακιρίδη στο συμβούλιο, ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην προσκόμιση στοιχείων στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλο που υπάρχει αίτημα για αυτά από τον προηγούμενο Οκτώβριο από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Λουτατίδη, και από την άνοιξη από την παράταξή.

Μάλιστα όσα στοιχεία (οικονομικές καταστάσεις και ισοζύγια) τους απεστάλησαν, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση, είναι ελλιπή, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στον αριθμό των απευθείας αναθέσεων, που σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν 6 το 2019 και 3 το 2020, παρόλο που με τους υπολογισμούς της παράταξής τους, προσεγγίζουν τις 100 για αυτή την περίοδο.

Χαρακτήρισε δε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, καθώς και την καθυστέρηση στην έκδοση των ισολογισμών από το 2019, εμπαιγμό όχι τόσο του σώματος, αλλά των ίδιων των πολιτών.

Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει η διοίκηση

Απαντώντας ο κ. Τσακιρίδης ξεκίνησε με αναφορά στις απευθείας αναθέσεις, τονίζοντας πως είναι 6 το 2019, 3 το 2020, 6 το 2021 και 11 το 2022, και ζήτησε αν έχουν άλλες απευθείας αναθέσεις, να τις προσκομίσουν στο Συμβούλιο.

Όσο για τα οικονομικά στοιχεία, δείχνουν πως το 2018 και το 2019 η επιχείρηση παρουσίαζε κερδοφορία, ενώ η αναφορά του ισοζυγίου του 2022 δεν απεστάλη γιατί δεν έχει κατατεθεί ακόμη.

Ο κ. Τσακιρίδης αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη προσωπικού στην ΔΕΥΑΚ, τονίζοντας πως το 2014 οι μόνιμοι υπάλληλοι ήταν 118, και τώρα είναι 57, την ώρα που στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ προστέθηκαν οι καποδιστριακοί Δήμοι Αιγείρου και Σιδηροχωρίου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης εξέφρασε την άποψη πως το όλο θέμα αποτελεί προεκλογική προσπάθεια για αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον κ. Γραβάνη πως απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. «Προσπαθείτε επί σειρά μηνών προσπαθείτε να φέρετε τη συζήτηση στις εφημερίδες και το διαδίκτυο, αναφερόμενος σε μαύρα ταμεία και μαύρη τρύπα που υπάρχει» σημείωσε παραδεχόμενος πως δεν θα έπρεπε να καθυστερήσουν οι ισολογισμοί, αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα.

«Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι όπως την είχατε παρατήσει κάποτε, σήμερα δημιουργεί ένα φάσμα πολύ μεγάλων έργων για την περιοχή» τόνισε ο Δήμαρχος κατηγορώντας τον κ. Γραβάνη πως ρίχνει λάσπη μόνο για προεκλογικά οφέλη, θυμίζοντας, το παρελθόν, πως στη διοίκηση Πετρίδη βρήκαν το Δήμο βυθισμένο, όπως και την Επιχείρηση, και κατάφεραν να τον κάνουν κόσμημα για την περιοχή.

Κατηγορίες για αλαζονεία προς τη διοίκηση

Απαντώντας ο κ. Γραβάνης τόνισε πως «είναι κρίμα να συμπεριφέρεστε με αυτή την αλαζονεία, που νομίζετε ότι εδώ είναι το σπίτι σας, το τσιφλίκι σας, και αυτές δεν είναι τοποθετήσεις Δημάρχου», αναφέροντας πως ο θεσμός αυτός έχει ξεπέσει επί την θητεία του.

Για ερωτήματα που δημιουργούνται από τις απευθείας αναθέσεις, την ελλιπέστατη στελέχωση που μπαλώνεται με δίμηνα, αλλά και οικονομική αδιαφάνεια μίλησε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, ρωτώντας πόσα εκ. ευρώ χρωστά η επιχείρηση, την ώρα που αποδίδει επίδομα τροφείων.

Επίσης έκανε ερώτηση για τα οφειλόμενα από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, που είχαν κερδηθεί δικαστικά, καθώς και για την απουσία ελέγχου.

Ο δε κ. Γιώργος Λουτατίδης, που έχει ζητήσει τα στοιχεία εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλή λογιστική λειτουργία της επιχείρησης, και επιφυλάχθηκε να επανέλθει στο θέμα μόλις λάβει τις οικονομικές καταστάσεις, που ελπίζει πως θα σταλούν μόλις ελεγχθούν από τον ορκωτό.

Τέλος ο κ. Γιάννης Λεβέντης από την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε πως υπάρχει ευθύνη για την καθυστέρηση στις οικονομικές καταστάσεις, όμως στο θέμα δεν συζητείται η ουσία, η συμφωνία ότι το νερό αποτελεί εμπόρευμα, και δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση ότι οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν φτηνό και καθαρό νερό, την ώρα που οι βλάβες είναι καθημερινές.

Το θέμα έκλεισε, μετά την υπόσχεση του κ. Γραβάνη ότι θα επανέλθουν για τις απευθείας αναθέσεις, αλλά και ότι θα περιμένουν στοιχεία για το πόσοι απασχολούνταν με συμβάσεις έργου το 2019 και πόσοι το 2023.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.