Ανησυχει για την κατευθυνση της Περιφερειας ΑΜΘ η Φελινα Καζακου

«Είναι σημαντικό να έχεις ως αφετηρία τι έχεις κάνει, και να ασκείς αυτοκριτική τι πρέπει να κάνεις»

Την ανάγκη να ανταποκριθεί με γοργούς ρυθμούς στην επερχόμενη κρίσιμη περίοδο τόνισε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης

Την άποψη πως η περιοχή μας έχει χάσει χρόνο, και πάσχει σε πάρα πολλά σημεία, κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης κ. Φελίνα Καζάκου, στον απόηχο του απολογισμού της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Η κ. Καζάκου μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής σημείωσε πως ενώ οι ανακοινώσεις και ο απολογισμός παρουσιάζουν μια εικόνα σημαντικής ανάπτυξης, η πραγματικότητα όμως τα διαψεύδει.

Τόνισε δε πως η περιφέρεια πρέπει να πάει μπροστά, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, και σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί και η ίδια. «Είναι σημαντικό να έχεις ως αφετηρία τι έχεις κάνει, και να ασκείς αυτοκριτική τι πρέπει να κάνεις» επισήμανε.

Ανέτοιμη για τις προκλήσεις η Περιφέρεια ΑΜΘ

«Όποιος παρακολούθησε τον απολογισμό, θα άκουσε για πολλά εκατομμύρια ευρώ, και μεγάλα έργα που έγιναν, πρόκειται να γίνουν,  ωριμάζουν, μελετούνται, έτσι που θα φανταζόταν κάποιος πως έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο εργοτάξιο σε όλη την ΑΜΘ, που μετατρέπεται σε μια άλλη περιφέρεια» ανέφερε. Όμως, τόνισε η κ. Καζάκου, οι ανακοινώσεις και τα νούμερα, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Και χωρίς να θέλει να αμφισβητήσει το έργο που έχει γίνει, θεωρεί πως σε αυτή τη χρονική περίοδο έρχονται πάρα πολλές προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθούμε με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι η κλιματική αλλαγή, με πολλά έντονα φυσικά φαινόμενα, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιφέρουν καταστροφές. Αυτό που πρέπει να γίνει, ανέφερε, είναι η Περιφέρεια να εξοπλιστεί, να συντονιστεί και να υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση τους και να μην μιλάμε μόνο εκ των υστέρων για αποζημιώσεις.

Άλλωστε ο Έβρος έχει κάθε χρόνο προβλήματα, αλλά και στη Ροδόπη είδαμε ανάλογα φαινόμενα, πιο πρόσφατα στην νοτιοανατολική πλευρά του. «Δεν είναι πολιτική να ερχόμαστε εκ των υστέρων γεγονότων και καταστροφών και να λέμε περιχαρής ότι εμείς αποζημιώσαμε μέσω του ΕΛΓΑ τους αγρότες» ανέφερε η κ. Καζάκου, αλλά το να προλαμβάνεις, να σχεδιάζεις και να αντιμετωπίζεις όλα αυτά τα φαινόμενα.

Η στρατηγική και η πολιτική στον συγκεκριμένο θεματικό είναι πάρα πολύ σημαντικές, και ενώ η ίδια κατανοώντας το επίμαχο ζητούμενο έκανε προτάσεις για ενίσχυση της Περιφέρειας, αυτές δεν έγιναν αποδεκτές.

Λάθη και υστερήσεις

Τραγικά λάθη θεωρεί όμως πως έγιναν και στο θέμα της γέφυρας του Κομψάτου, μιας και πέρασαν 2-2,5 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για την αποκατάσταση της δείχνοντας υστέρηση σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών, οικονομίας και κόστους.

Παρόμοια κατάσταση εντοπίζει και στον πρωτογενή τομέα, διαπιστώνοντας πως στη Ροδόπη δεν γίνεται καμία κουβέντα πλέον για να προχωρήσουν οι αναδασμοί στις γεωργικές εκτάσεις, οι αγρότες μείναν έξω από τη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης και κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τον Αναπτυξιακό.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το Φράγμα Ιάσμου, που η διοίκηση δεν φαίνεται να θεωρεί πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όμως ρόλος της περιφέρειας, τόνισε η κ. Καζάκου, είναι να βγει μπροστά και να υποστηρίξει σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα των πολιτών της, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Έλλειψη προόδου και στον τομέα του Πολιτισμού

Περνώντας στον τομέα του Πολιτισμού και του τουρισμού, τόνισε πως η ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, τα δύο τελευταία χρόνια έχει παγώσει, ενώ το Μέγαρο Μουσικής δεν απέκτησε τον αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, κάνοντας μεγάλες εκδηλώσεις, ώστε να είναι ένας πόλος έλξης και επισκεπτών, πέρα από την τοπική κοινωνία.

«Πρέπει να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Για ποιο λόγο να μην λάβουμε εκείνα τα μέτρα, να μην αναζητήσουμε τους πόρους και για την διαφύλαξη αυτών, αλλά και για ανάδειξη τους πολύ περισσότερο» αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά της για την υστέρηση στις εκδηλώσεις των 100 ετών της Ελεύθερης Θράκης, ακόμα και με την πανδημία, αλλά και τα φεστιβάλ VIA Εγνατία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «είναι δυνατόν με τα χρήματα που δαπανούνται για αυτά τα φεστιβάλ να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα;».

Συνεχίζουν να καταθέτουν προτάσεις

Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία στα οποία υπάρχουν υστερήσεις, όπως το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, σε μια νέα προγραμματική περίοδο που έρχονται πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσει η Περιφέρεια.

Και για να τα αξιοποιήσει αυτά, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει η ΠΑΜΘ τους πόρους, όπως αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εδώ η κ. Καζάκου σημείωσε πως η παράταξή της έχει επανειλημμένα στηρίξει σημαντικές αποφάσεις της διοίκησης και τις έχουν στηρίξει, όμως ο ρόλος τους είναι καθαρά αντιπολιτευτικός, ώστε να εντοπίζουν τα σημεία που πάσχει η διοίκηση και να τα αναδεικνύουν.

Θύμισε δε πως έχει και η ίδια καταθέσει προτάσεις για το Γραφείο των Βρυξελλών, την Πολιτική Προστασία, την κοινωνική πολιτική, την επιτροπή ισότητας, που δεν περιμένει να υιοθετηθούν απόλυτα, αλλά τουλάχιστον να ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.