Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια: «Τραγικη η εικονα των οικονομικων της Περιφερειας ΑΜΘ»

«Προϋπολογισμός ίσως μικρότερος και από αυτόν ενός μέτριου Δήμου!» σύμφωνα με την περιφερειακή παράταξη

«Για άλλη μια χρονιά με ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης τα έσοδα της Περιφέρειας είναι …αστεία και η χρηματοδότηση από το Κυβέρνηση, τουλάχιστον ελλιπής». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταση Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, εξηγώντας πως «την πικρή εικόνα αυτή αντανακλά και ο προϋπολογισμός του 2023 για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ με τα έσοδα από τον τακτικό προϋπολογισμό να υπολογίζονται συνολικά σε 52 εκ ευρώ».

Αναλύοντας τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η περιφερειακή παράταξη μεταφέρει πως «ο κύριος όγκος των εσόδων καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων (28,2 εκ ευρώ) και την μεταφορά μαθητών (11,6 εκ ευρώ). Τα έσοδα από την πολιτεία για τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου είναι της τάξης των 2,5 εκ ευρώ με την Ξάνθη να μην χρειάζεται καμία συντήρηση για το οδικό της δίκτυο, έχοντας μηδενική πρόβλεψη! Για τα τεχνικά έργα και την εφαρμογή του προγράμματος δράσης η πρόβλεψη αφορά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 2,2 εκ ευρώ κάτω από τον τίτλο «επενδυτικές δαπάνες». Απομένει τέλος ένα ακόμη κονδύλιο 6,1 εκ ευρώ που από τον κρατικό προϋπολογισμό κατευθύνεται σε «λειτουργικές δαπάνες των Δ/σεων» και αμοιβές των μισθοδοτούμενων αιρετών, κονδύλιο που είναι γελοία μεγαλύτερο από το κονδύλιο των ….επενδύσεων που διατίθεται από τον ΚΠ».

Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι «απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Διοίκηση της Περιφέρειας υπολογίζει ότι θα κατορθώσει να εισπράξει άλλα 2,9 εκ ευρώ από τέλη, πρόστιμα και δικαιώματα κυρίως των Δ/σεων Συγκοινωνιών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, για να διαμορφωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2023 (μαζί με κάποια άλλα μικροέσοδα) στο συνολικό ποσό των 55 εκ ευρώ περίπου».

«Ουσιαστικά δηλαδή» συμπεραίνει «η ΠΑΜΘ έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί από τα έσοδα αυτά μόλις το ποσό των 5,1 εκ ευρώ ποσό ίσως μικρότερο και από έναν μέτριο σε πληθυσμό Δήμο!» για να υπογραμμίζει κλείνοντας ότι «δυστυχώς αυτή η πικρή αλήθεια δεν μπορεί να τύχει της επιβράβευσης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.