Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια: «Σχεδιαζονται σκανδαλωδεις παραχωρησεις δημοσιων εκτασεων σε ημετερους και εταιρειες»

Ποια είναι η κατάσταση στην ΠΑΜΘ ζητά να πληροφορηθεί η περιφερειακή παράταξη

Φόβους για παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων σε ημετέρους και εταιρείες με αδιαφανή κριτήρια εκφράζει με επερώτηση που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και υπογράφει ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηπέμου στην επερώτηση «με τις αλλαγές που επέφεραν αρχικά ο 4711/2020 και ακολούθως ο Ν.4951/2022 στον νόμο 4061/2012, δόθηκε η δυνατότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς καν την γνώμη των κατά τόπους Αγροτικών Διευθύνσεων των Περιφερειών, να προχωρά απευθείας στην παραχώρηση κατά χρήση δημόσιων ακινήτων (την διαχείριση των οποίων έχει το Υπουργείο) σε όσους ιδιώτες ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. και των κάθε είδους υποδομών τους. Ουσιαστικά, δόθηκε η δυνατότητα στους κυβερνώντες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της τοπικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, να παραχωρούν κατά χρήση δημόσιες εκτάσεις σε «ημέτερους» επιχειρηματίες με το τίμημα που η ίδια η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της θα επιλέγει. Τόσο απλά. Μάλιστα ο Ν.4951/22 προέβλεψε την κατά χρήση παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά κι ανεμογεννήτριες ακόμη κι αν τα ακίνητα αυτά παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον…

Επειδή στην Περιφέρειά μας εμφανίστηκαν κατά περιόδους διάφοροι επενδυτές αναζητώντας να εγκαταστήσουν κυρίως πάρκα φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις κοινόχρηστες (πχ βοσκοτόπια κλπ), αιτούμενοι την θετική γνώμη των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων».

Ο κ. Χατζηπέμου ζητά να μάθει από τον περιφερειάρχη εάν έχει εικόνα από τις αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, ποιες μέχρι τώρα εκτάσεις και πού, έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση με βάση το άρθρο 4 του Ν.4061/2012, απευθείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε ποιους.

Ακόμα ζητά να ερωτηθούν οι αρμόδιες Δ/νσεις πώς αξιοποιούνταν μέχρι πρότινος οι όποιες παραχωρηθείσες εκτάσεις από το Υπουργείο εκτάσεις και εάν αυτές θεωρούνται απαραίτητες για την στήριξη κι ανάπτυξη της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.