Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια: Παρατυπιες στην εμφανιση και χρηση οχηματων της ΠΑΜΘ

«Οι παράνομες κινήσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια ανοχής που μπορεί κάποιος να επιδείξει»

Κατ’ εξακολούθηση παρατυπίες στην εμφάνιση και τη χρήση οχημάτων της ΠΑΜΘ, καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Σε επερώτηση που υπέβαλε προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιου η περιφερειακή παράταξη επισημαίνει πως «την επομένη της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ στις 1 Σεπτεμβρίου 2014, πρώτο μέλημα της ήταν η αποξήλωση των διακριτικών επιγραφών και των χαρακτηριστικών λωρίδων από τις πόρτες των οχημάτων της Περιφέρειας, σημαντικού αριθμού επιβατικών αυτοκινήτων (κυρίως των λευκών FIAT), τα οποία παρέλαβαν οι χωρικοί και ορισμένοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες. Το ίδιο καθεστώς ισχύει μέχρι και σήμερα στο οποίο προστέθηκαν και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ορισμένοι ειδικοί Σύμβουλοι ή συντονιστές.

 Την ίδια στιγμή, σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η έλλειψη οχημάτων αλλά και η δυσκολία μετακινήσεων λόγω του περιορισμού κατανάλωσης καυσίμων σε πολλές νευραλγικές υπηρεσίες είναι γνωστή και εμφανής. Μετακινήσεις για επίβλεψη έργων, υγειονομικούς, κτηνιατρικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης οχημάτων και καυσίμων».

«Μεθοδευμένες και συγκεκαλυμμένες κινήσεις αποφυγής της νομιμότητας»

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία παραθέτει αναλυτικά τις προβλέψεις της σχετικής ΚΥΑ που τονίζει πως τα εν λόγω οχήματα πρέπει «να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» και υπογραμμίζει πως «η ασυδοσία και οι παράτυπες, ίσως και παράνομες κινήσεις των οχημάτων της ΠΑΜΘ είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστές και έχουν ξεπεράσει τα όρια ανοχής που μπορεί κάποιος να επιδείξει».

Μάλιστα επικαλείται εσωτερική πρόσφατη εγκύκλιο του νέου Γενικού Δ/ντη Εσωτερικής Λειτουργίας της ΠΑΜΘ με την με την οποία δίνει οδηγίες για τη νόμιμη κίνηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων για να επισημαίνει πως «δεν βλέπουμε κάτι να έχει διορθωθεί με την αποκλειστική χρήση οχημάτων από αιρετούς και ειδικούς συμβούλους/συντονιστές, αντίθετα παρατηρούμε μεθοδευμένες και συγκεκαλυμμένες κινήσεις αποφυγής της νομιμότητας».

«Σχεδόν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες αλλά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν παράτυπα αποκλειστική χρήση οχημάτων»

Η περιφερειακή παράταξη συνεχίζει την κριτική της τονίζοντας και τα εξής:

«Είναι σε όλους μας γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες αλλά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν παράτυπα αποκλειστική χρήση οχημάτων, τα οποία οδηγούν οι ίδιοι και μάλιστα στα περισσότερα έχουν αφαιρέσει και τα διακριτικά από τις πόρτες (κίτρινη λωρίδα και όνομα φορέα). Πολλές φορές είδαμε και καταγγελίες και αναφορές και σε Μ.Μ.Ε. όπως πρόσφατα για τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος όπως ο ίδιος δήλωσε, μετέβη με υπηρεσιακό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος και συνάντησε επενδυτές, προφανώς φορώντας το μαγιό του, σε πολυσύχναστη παραλία της Καβάλας.

Προκλητική θεωρούμε την σε καθημερινή βάση αποκλειστική χρήση του με Αρ. Κυκλοφορίας ΚΗΗ 5261 επιβατικού αυτοκινήτου, χρώματος λευκού, μάρκας FIAT PUNTO, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον ειδικό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομο Φωτακίδη, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με απόφαση του Περιφερειάρχη έναντι αντιμισθίας, υποψήφιο με το σχήμα του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στις εκλογές του 2019, το οποίο κινείται σχεδόν καθημερινά μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής και σταθμεύει σε αδόμητο χώρο ή σε παρακείμενο ακάλυπτο χώρο πίσω ακριβώς και σε επαφή με επιχείρηση πίτσας στην Κομοτηνή που διατηρεί στενό συγγενικό του πρόσωπο.

Πριν από λίγες μέρες εισήχθη στην οικονομική επιτροπή αίτημα από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για κίνηση επί τρίμηνο του ΚΗΗ5256 οχήματος της Περιφέρειας με σκοπό να μεταφέρει τον ίδιο σε Συσκέψεις, Συμμετοχή σε συνέδρια, Συναντήσεις με Φορείς, Επισκέψεις σε υπηρεσίες, Εκπροσώπηση αιρετών σε εκδηλώσεις, Ελέγχους κ.λ.π. Και επίσης ζητείται, όπως αναγράφεται αυτολεξεί, η “παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή των σχετικών Διαταγών Πορείας/Δελτίων κίνησης στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ” δηλαδή ο ίδιος θα εγκρίνει και θα υπογράφει τις μετακινήσεις του».

Τα ερωτήματα

Κατόπιν τούτων, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ζητά από τον Περιφερειάρχη να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  1. Τηρείται η Νομιμότητα στην αποκλειστική χρήση οχημάτων από τους αιρετούς και ειδικούς συμβούλους σας καθώς και τους συμβούλους αντιπεριφερειαρχών;
  2. Εκδίδονται οι προβλεπόμενες διαταγές πορείας και τα δελτία κίνησης;
  3. Κινούνται τα οχήματα για την κάλυψη αποκλειστικών και μόνο υπηρεσιακών αναγκών;
  4. Τι υπηρεσιακή ανάγκη εξυπηρετεί η κίνηση του ΚΗΗ 5261 οχήματος; Υπάρχουν οι σχετικές εγκρίσεις;
  5. Τηρούνται τα προβλεπόμενα σχετικά με τα καύσιμα;
  6. Προβλέπεται από κάποια διάταξη που εμείς δεν γνωρίζουμε, η κίνηση των αιρετών από την έδρα τους, στην έδρα της Περιφέρειας με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για συνεδριάσεις συμβουλίων και άλλες ανάγκες;
  7. Προβλέπεται η αποκλειστική χρήση οχήματος στον Πρόεδρο του Π.Σ. σε ποιο νομοθέτημα υπάρχει πρόβλεψη ότι δικαιούται υπηρεσιακού οχήματος για τις μετακινήσεις του σε Συσκέψεις,  τη συμμετοχή σε συνέδρια, συναντήσεις με φορείς, επισκέψεις σε υπηρεσίες, εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις και τι είδους ελέγχους πραγματοποιεί θεσμικά ο πρόεδρος του ΠΣ, κάνοντας και χρήση υπηρεσιακού οχήματος;
  8. Γνωρίζετε εάν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα κινούνται διάφοροι αιρετοί ή σύμβουλοι/συντονιστές κλπ, που έχουν τη χρήση τους, προς τους χώρους όπου ασκούν το ιδιωτικό τους επάγγελμα, ή μεταφέρουν και συγγενικά τους πρόσωπα προς τους χώρους αυτούς;
  9. Γνωρίζετε που σταθμεύουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και  αν ορισμένα από αυτά διανυκτερεύουν σε χώρους εκτός των προβλεπόμενων χώρων της Περιφέρειας;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.