Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια: «Καταστροφικη η πολιτικη της ΕΤΑΔ για τον τουρισμο στο Φαναρι»

«Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί η διοίκηση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;»

«Η καταστροφική πολιτική της ΕΤΑΔ, μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό στο Φανάρι της Ροδόπης και όχι μόνο» τιτλοφορείται η νέα επερώτηση που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία  και απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης κ. Νικόλαο Τσαλικίδη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού ΑΜ-Θ κ. Αθανάσιο Τσώνη.

Στην επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Επικεφαλής της Παράταξης κ. Κώστα Κατσιμίγα,  και συνυπογράφουν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης και Ξάνθης της παράταξης περιγράφεται αναλυτικά το πώς καθιερώθηκε το Φανάρι ως τουριστικό θέρετρο της περιοχής αλλά και τις ενέργειες που οδήγησαν στην απαξίωσή του, ζητώντας από τους αρμοδίους της περιφέρειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να εξαντλήσουν  τις δυνατότητες παρέμβασης ώστε να ανατραπεί η κωλυσιεργία της ΕΤΑΔ.

Ολόκληρη η επερώτηση έχει ως εξής:

«Από τη στιγμή που η παράκτια ζώνη του Φαναρίου Ροδόπης «αρπάχτηκε», λόγω άγνοιας ή και αδράνειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η παρακμή  του σημαντικότερου τουριστικού θέρετρου Ροδόπης και Ξάνθης είναι εμφανής.

Όπως είναι γνωστό η ΚΕΔ χωρίς καμία προειδοποίηση μετέγραψε για λογαριασμό της πολλά δημόσια ακίνητα, δομημένα ή όχι, στην απέλπιδα προσπάθεια του κράτους να τα αξιοποιήσει μειώνοντας το Δημόσιο χρέος. Στην Περίπτωση του Φαναρίου Ροδόπης δεν μετέγραψε απλά το Camping του ΕΟΤ και τα Bungalows, αλλά και ολόκληρη της παράκτια ζώνη από το κανάλι του ιχθυοτροφείου Φαναρίου μέχρι το Camping και από την Παραλία Ιουλία μέχρι τον χώρο του πρώην αναψυκτηρίου Barracuda.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ Ιουλίας και Baracuda, την δεκαετία του 1990 όλη η περιοχή είχε διαμορφωθεί πλήρως από την τότε Κοινότητα Φαναρίου με καθιστικά, δενδροφυτεύσεις, λιθοδομές, διαδρόμους, πέργκολες, χώρους υγιεινής και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού. Η δε παραλία μεταξύ Camping και καναλιού μισθωνόταν από την Κοινότητα και μετέπειτα από τον Δήμο Αιγείρου, κάθε χρόνο σε επιχειρήσειs αναψυκτηρίων (beach bars).  H κατάσταση που είχε διαμορφωθεί  προκάλεσε τουριστική έκρηξη στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανοίξει η συνοριακή δίοδος Νυμφαία/Makaza.

Από την στιγμή που τα τουριστικά φιλέτα του Φαναρίου ανέλαβε η ΕΤΑΔ, ως διάδοχος της ΚΕΔ, επήλθε η πλήρης παρακμή. Οι προκηρύξεις για τη μίσθωση χώρων για τα beach Bars, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του Barracuda,  βγαίνουν καθυστερημένα χρονικά και σε εξωφρενικά υψηλές τιμές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για τη μίσθωση τους. Ταυτόχρονα οι άσχετοι με την περιοχή γραφειοκράτες που διαχειρίζονται τα ακίνητα, δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τη συντήρηση του διαμορφωμένου από την Κοινότητα Φαναρίου διαμορφωμένου χώρου με αποτέλεσμα αυτός να μετατραπεί σε κοπροβολώνα, με ξηλωμένα παγκάκια, ρημαγμένα φωτιστικά, κλειστές τουαλέτες, χωρίς φωτισμό, κατάλληλο μόνο για ευκαιριακό, παράνομο, ελεύθερο camping, όπου οι χρήστες αφήνουν μόνο τα σκουπίδια τους.  Στα τόσα χρόνια παρουσίας της ΕΤΑΔ, δεν κατάφεραν ούτε το Camping να αναβαθμίσουν ουσιαστικά, ούτε να παραχωρήσουν τα Bungalows στον Δήμο προκειμένου αυτός να προχωρήσει σε ουσιαστική επισκευή και αναβάθμισή τους. Το μόνο που έκαναν τα τελευταία δυο χρόνια είναι έναν τσιμεντένιο διάδρομο μήκους περίπου 1.000 μέτρων, με τα ξύλα του εργολάβου να βρίσκονται ακόμη εκεί πεταμένα. Ο διάδρομος μεταξύ Camping και καναλιού είναι άγνωστο αν θα χρησιμεύσει ως πεζοδρόμιο, ποδηλατόδρομος  ή Parking αυτοκινήτων, μιας και το τελευταίο δεν προβλέφθηκε, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα των λουομένων να πρέπει να παρκάρουν επάνω στον δρόμο, στραγγαλίζοντας την κυκλοφορία. Επίσης ξεκίνησαν την κατασκευή ενός κτιρίου  αμφίβολης χρησιμότητας του οποίου οι εργασίες βεβαίως σταμάτησαν, ενώ ετοιμάζονται να επισκευάσουν και το κτίριο της Πλαζ, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους ότι πρέπει να προηγηθεί ο καθαρισμός και εκβραχισμός του βυθού προ του κτιρίου.  Διαφορετικά, θα μιλούμε και πάλι για πεταμένα λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο.

Βλέπουμε ότι το Κράτος στην απέλπιδα προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά, στην περίπτωση του Φαναρίου όχι μόνο δεν το πέτυχε, όχι μόνο εξακολουθεί και σπαταλά λεφτά σε έργα χωρίς περιεχόμενο και νόημα, ερήμην των τοπικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, αλλά δημιουργεί και προβλήματα υστέρησης έως και καταστροφής της τουριστικής ανάπτυξης του Φαναρίου, σημαντικού προορισμού Ελλήνων και βαλκάνιων τουριστών, οι οποίοι εδώ και δέκα χρόνια βιώνουν παρακμή και εγκατάλειψη μιας από τις ομορφότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ερωτάται η Διοίκηση της Περιφέρειας :

  • Γνωρίζει η διοίκηση τα πραγματικά αίτια της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο Φανάρι στην περιοχή που ελέγχεται από την ΕΤΑΔ;
  • Συμφωνεί η Διοίκηση με την πολιτική της ΕΤΑΔ;
  • Εάν δεν συμφωνεί σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.