Ανεβαζει την ενταση στο Αιγαιο η Αγκυρα με 126 παραβιασεις απο τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη σε μια μερα

Με διάβημα και ακύρωση συμμετοχής της Τουρκίας σε μεγάλη άσκηση απάντησε η Ελλάδα

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο με ευθύνη της Άγκυρας. Χτες καταγράφηκαν 126 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Η πρακτική της Άγκυρας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Η Ελλάδα προχώρησε αρχικά σε διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος ενλω στη συνέχεια  ανακοίνωσε πως ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση «Tiger Meet» που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet» η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις». Η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο χτες για κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει επενδύσει σημαντικά στην άμυνά της. Σημείωσε, επίσης, ότι αισθανόμαστε πιο ασφαλείς όσο μπαίνουν τα νέα οπλικά συστήματα στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή με συνεχείς ασκήσεις σε τριμερή και τετραμερή σχήματα, στέλνοντας το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «δεν μπορεί να παίζει μαζί μας και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε οποιοδήποτε κομμάτι της επικράτειάς μας απέναντι σε κάθε επιβουλή».

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, σήμερα, υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια. Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. Συνολικά οι Τούρκοι πραγματοποίησαν χτες 126 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 85 να γίνονται από τα τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.