Ανεστης Σαμουρκασιδης: «Θα αποτελεσουμε δημοτικη αρχη ολων των δημοτων»

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με την παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ» εξηγεί τους λόγους της σύμπραξής του με τον Αντώνη Γραβάνη, την προτεραιοποίηση των ανοιχτών για την περιοχή ζητημάτων και τα όσα μπορούν να γίνουν την επόμενη ημέρα

Η επιμονή του επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Γραβάνη, αλλά και το πλήρωμα του χρόνου, σε σχέση με αντίστοιχες προσκλήσεις που υπήρξαν και στο παρελθόν, όταν ωστόσο οι προτεραιότητές του ήταν διαφορετικές, υπήρξαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που προέκρινε ο κ. Ανέστης Σαμουρκασίδης ώστε στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στην τοπική αυτοδιοίκηση, κατερχόμενος ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής με την παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ».

Η ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων με το δεύτερο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, η εκ νέου πρόσκληση του Αντώνη Γραβάνη και το γεγονός ότι το πρόγραμμα της παράταξης σε πολλά του σημεία είναι κοντά και στην επαγγελματική του ιδιότητα ως μηχανικός και στην υπηρεσιακή του ιδιότητα ως στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα στον τομέα της Δημόσιας Περιουσίας, συντέλεσαν ώστε να συστρατευτεί με την παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ».

Ο κ. Σαμουρκασίδης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την αφορμή της υποψηφιότητάς του, ξεκαθαρίζοντας  αρχικά σε τι συνεπάγεται ο τομέας της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και τον τρόπο, και τον βαθμό, στον οποίο εμπλέκεται σε αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχή μας. Ο ίδιος έκανε σαφές πως σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, η δημόσια περιουσία αφορά στα ιδιωτικά ακίνητά που ανήκουν σε αυτό και το κομμάτι των κοινοχρήστων που αυτό διαχειρίζεται όπως ο αιγιαλός και η παραλία, για να εξηγήσει πως υπάρχει αντιστοίχιση με την δημοτική περιουσία και επομένως η εμπειρία και η γνώση που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορέσει να μεταλαμπαδευτεί  και  να μεταφερθεί και στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επικεντρώνοντας στο πού σήμερα υπάρχουν «ανοιχτά» για τον Δήμο Κομοτηνής ζητήματα σε ό,τι αφορά την δημόσια περιουσία ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις οι οποίες χρήζουν κτηματολογικών διορθώσεων, καθώς στην πραγματικότητα ανήκουν στον Δήμο Κομοτηνής, ωστόσο έχουν καταστεί οριστικές οι κτηματολογικές εγγραφές, δίνοντας το παράδειγμα εκτάσεων στην Αρωγή, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα αιγιαλού ως προς την απλή χρήση του.

Η διαχείριση των υποδομών και της δημόσιας ή της δημοτικής περιουσίας απαιτούν προσωπικό, δεδομένο που λείπει συνολικά από τους φορείς της αυτοδιοίκησης με τον Δήμο Κομοτηνής να μην αποτελεί εξαίρεση. Σχολιάζοντας την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού ο ίδιος έκανε λόγο για «δυστύχημα» αναφερόμενος και στο πρόσφατο παράδειγμα της έγκρισης 1800 θέσεων για ΤΕ διαφόρων ειδικοτήτων, που γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει ούτε μια θέση στον Δήμο Κομοτηνής.

Κίνδυνος φυγής κατηρτισμένου επιστημονικού δυναμικού λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας

Ο κ.Σαμουρκασίδης έδωσε και μια διαφορετική οπτική στο παραπάνω παράδειγμα τονίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την διόγκωση της φυγής κατηρτισμένου προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα αιτούμενα και να μείνει στην περιοχή, ωστόσο αναγκάζεται να αναζητήσει την τύχη του μέσω προκηρύξεων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συνδέοντας μάλιστα το ζήτημα με την ευρύτερη μείωση επιστημονικού προσωπικού της περιοχής και βέβαια το δημογραφικό.

Αδέσποτα, οδοφωτισμός και καθαριότητα τα βασικά «ζητήματα» του Δήμου

Κληθείς να αποτιμήσει πρωτίστως με την ιδιότητα του πολίτη τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κομοτηνή και οι οικισμοί του Δήμου ο ίδιος έθεσε ως πρώτο το ζήτημα των αδέσποτων, προτείνοντας μάλιστα ως πιθανή λύση της μετεγκατάσταση του Δημοτικού Κυνοκομείου σε μεγαλύτερη και εγκεκριμένη έκταση, με σύγχρονες προδιαγραφές, τονίζοντας μάλιστα ότι η έκταση αυτή υπάρχει στην περιοχή του Καρυδορέματος και πάλι σε βορειότερη ωστόσο θέση της υφιστάμενης.

Η έλλειψη κάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε επίπεδο αισθητικής, ασφάλειας και υγιεινής των πολιτών είναι ένα ακόμα από τα ζητήματα που του θέτουν οι πολίτες με τους οποίους συνομιλεί, όπως και ο ελλιπής οδοφωτισμός κυρίως σε οικισμούς του Δήμου, όπου η προσφιλέστερη κατά τον ίδιο λύση είναι η χρήση επιπλέον φωτιστικών τύπου led, καθώς και η αποκατάσταση των φθορών στην οδοποιία τόσο εντός των οικισμών όσο και στις περιπτώσεις της αγροτικής οδοποιίας.

Το σύνολο των προαναφερθέντων θεμάτων όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος βρίσκονται ψηλά στο πρόγραμμα της παράταξης «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ», ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των οικισμών ούτως ώστε όπως τόνισε «οι διαμένοντες εκεί να πάψουν να νοιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Για τον ίδιο ένα ακόμα «κορυφαίο» για την περιοχή ζήτημα είναι η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου καθώς σήμερα απαγορεύονται συγκεκριμένες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές, (π.χ. Στρατώνες, Ρέμβη) όπως αντίστοιχα σημαντική είναι και η θεσμοθέτηση, ως προς της χρήσεις γης μιας περιοχής η οποία θα αποτελέσει διοικητικό κέντρο για την περιοχή, όπου  εκεί θα μετακινηθούν όλες οι υπηρεσίες, ώστε να αποτελέσει πλέον η Κομοτηνή πραγματικό διοικητικό κέντρο της περιφέρειας.

«Για να έρθει η Κομοτηνή στην θέση που της αξίζει»

Αναφερόμενος στην παράταξη «ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ» ο κ. Σαμουρκασίδης έκανε λόγο για μια παράταξη ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό, οι συμμετέχοντες της οποίας είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την υλοποίηση του προγράμματός της, που όπως υπογράμμισε «θα φέρει την Κομοτηνή σε μια άλλη θέση, πολύ καλύτερη από αυτή που βρίσκεται σήμερα σε μια θέση που της αξίζει».

«Εφόσον όλα πάνε καλά, θα αποτελέσουμε δημοτική αρχή όλων των δημοτών, έτοιμοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την υλοποίηση του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «θα είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε καλόπιστες και καλοπροαίρετες κριτικές και εφόσον υπάρχει κάπου υστέρηση θα  είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ώστε και να θεραπεύσουμε και να αποκαταστήσουμε λάθη ή παραλήψεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.