Αναζητωντας λυσεις για μια βιωσιμη κινητικοτητα στην ΑΜΘ

Ξεκίνησε με εκδήλωση για την κινητικότητα σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Τρόπους προαγωγής της κινητικότητας σε τοπικό επίπεδο, βελτιώνοντας την Οδική Ασφάλεια αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνουν οι πόλεις και όλες τις εκφάνσεις της ζωής πιο φιλικές προς τον πολίτη, ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην ανοικτή Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βιώσιμη Κινητικότητα και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025» που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα των δράσεων της ΠΑΜΘ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ένας διαφορετικός τρόπος μετακίνησης

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης αναφέρθηκε στις δράσεις της Εβδομάδας, κατά την οποία μιλούν για ένα διαφορετικό τρόπο μετακίνησης, πιο έξυπνο, πιο οικολογικό και πιο σύγχρονο.

Η φετινή εβδομάδα είναι ευκαιρία, τόνισε, να σκεφτούν όλοι πώς μπορούν να κάνουν τις πόλεις και τις γειτονιές τους πιο καθαρές, πιο ήσυχες και πιο ασφαλείς, με έμφαση στους νέους, που με τις επιλογές και τη στάσης τους μπορούν να δείξουν το δρόμο στους μεγαλύτερους για ένα καλύτερο μέλλον. Έκανε τέλος ειδικά αναφορά στην ημέρα χωρίς αυτοκίνητο τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία τα στελέχη της Περιφέρειας θα μετακινηθούν με λεωφορείο προς την Κομοτηνή για την εκδήλωση που θα λάβει χώρα εκείνη την ημέρα στην πόλη.

Η Κομοτηνή δείχνει το παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, που στάθηκε στην επέκταση των εκδηλώσεων για τη Βιώσιμη κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα, με τις πόλεις να αποδεικνύουν καθημερινά τη δέσμευσή τους στις βιώσιμες μετακινήσεις, με 6 στις 10 πόλεις που συμμετείχαν πέρυσι στις εκδηλώσεις, να έχουν ήδη εισάγει μόνιμα μέτρα για την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα σε καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών.

Η Κομοτηνή για παράδειγμα, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά έργα όπως το Civitas, στο πλαίσιο του οποίου ανταλλάχθηκαν καλές πρακτικές με εταίρους από την Γαλλία και την Ισπανία ώστε να γίνει το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής ακόμα πιο προσβάσιμο και βιώσιμο, με την Κομοτηνή να δείχνει το παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

«Η Κομοτηνή, με την πλούσια ιστορία της, τη νεανική της ενέργεια και τη μοναδική της ποικιλομορφία δείχνει πως οι καθημερινές αξίες μπορούν να γίνονται πράξη στην καθημερινότητα των πολιτών» ανέφερε.

Για τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κινητικότητα μίλησε η κ. Ευαγγελία Γεωργίτση, Επικεφαλής Επικοινωνίας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας μίλησε η Περσεφόνη Ιωαννίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η εκπαίδευση στην υπηρεσία της βιώσιμης κινητικότητας

Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας, βιώσιμη κινητικότητα για όλους, αποτελεί μια υπόσχεση για την εκπαίδευση της περιοχής, σημείωσε η Δρ Μαριγούλα Κοσμίδου, Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για ένα μέλλον που οι πόλεις μας θα σέβονται τον πολίτη, και οι πολίτες θα σέβονται τις πόλεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια η εκπαίδευση έχει ένα καθοριστικό ρόλο, τόνισε, μιας και το σχολείο πέρα από τη μετάδοση γνώσεων είναι συντελεστής διαμόρφωσης στάσης ζωής, με την καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικής κουλτούρας και τη συμβολή στη μορφοποίηση πολιτών με την έννοια του ενεργού πολίτη.

Γι’ αυτό και τα σχολεία της ΑΜΘ πραγματοποιούν μια σειρά από δράσεις με τους μαθητές να γίνονται πολλαπλασιαστές της αλλαγής και να μοιράζονται τις ιδέες τους με γονείς και εκπαιδευτικούς, με την εκπαίδευση να βγαίνει από την τάξη και να γίνεται βίωμα ζωής.

«Ας κάνουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ένα ξεκίνημα για πόλεις πιο πράσινες, πολίτες πιο συνειδητοποιημένους και σχολεία που οδηγούν με το παράδειγμα τους τους μεγαλύτερους» ανέφερε κλείνοντας η κ. Κοσμίδου.

Κανόνες για όλους

Για την Βιώσιμη Κινητικότητα και την Οδική Ασφάλεια στην ΠΑΜΘ μίλησε ο κ. Παντελής Δελίδης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που τόνισε πως αυτή ζητά να κινούμαστε περπατώντας, με τη δημόσια συγκοινωνία και με ηλεκτρικά οχήματα, με ασφάλεια και προσοχή κάθε ώρα και στιγμή εφαρμόζοντας τον ΚΟΚ για να γυρίζουμε στα σπίτια μας ασφαλείς.

Θύμισε δε πως θα πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες και οι υποχρεώσεις για τους πεζούς, καθώς και για τους οδηγούς ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων, παραθέτοντας μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την οδική ασφάλεια.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 9 εκ. οχήματα, ενώ στην ΠΑΜΘ έχουμε πάνω από 225.000 επιβατηγά αυτοκίνητα, 83 χιλιάδες φορτηγά, 77.000 μοτοσικλέτες και 1.150 λεωφορεία, με την ηλεκτροκίνηση να έχει αρχίσει να μπαίνει στην καθημερινότητα, βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών των ρύπων.

Σε αυτό όμως μπορεί να βοηθήσει και η ποδηλασία, και το περπάτημα και οι δημόσιες συγκοινωνίες, φέρνοντας βελτίωση της υγείας των πολιτών, μείωση των ρύπων, εξοικονόμηση χρημάτων κ.α.

Η συμβολή των ΚΤΕΛ

Τη σημασία της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για την μείωση των ατυχημάτων στην ΠΑΜΘ μίλησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ για την συμβολή των ΚΤΕΛ μίλησε ο κ. Αντώνιος Νικολαΐδης, Πρόεδρος ΚΤΕΛ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ Α.Ε., τονίζοντας πως τα λεωφορεία αποτελούσαν ανέκαθεν τον ομφάλιο λώρο των πόλεων με τους οικισμούς.

Τα ΚΤΕΛ τη Περιφέρειας έχουν συνολικά 400 λεωφορεία, με το ΚΤΕΛ Ροδόπης να έχει 51 λεωφορεία που εξυπηρετούν όλα τα χωριά της Ροδόπης, καθώς και τους όμορους νομούς, με καθημερινά δρομολόγια προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αναλαμβάνουν και τη μεταφορά μαθητών.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις τόσο για τα ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ όσο και για την Ποδηλασία ως τρόπο κινητικότητας και ζωής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.