Αναβολη για την Τριτη στις διαπραγματευσεις Κιεβου – Μοσχας στην Κωνσταντινουπολη

Αγωνία για τη Μαριούπολη

Την Τρίτη αναμένονται, τελικά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, όπως προκύπτει από Ουκρανό διαπραγματευτή τον οποίο επικαλείται το Sky News καθώς οι δύο πλευρές ταξιδεύουν προς την Κωνσταντινούπολη όπου θα λάβουν χώρα οι συνομιλίες και κρίνεται ότι είναι πολύ αργά για αρχίσουν το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ο νέος κύκλος των συνομιλιών των δύο χωρών θα ξεκινήσει στην Τουρκία την Τρίτη, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της ομάδας διαπραγματευτών της Ουκρανίας, στο πρακτορείο Interfax. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε προαναγγείλει ότι οι συζητήσεις λογικά θα διεξαχθούν αύριο καθώς όπως σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτό είναι απίθανο καθώς οι διαπραγματευτές θα φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή, David Arahamiya, οι απεσταλμένοι ταξιδεύουν σήμερα και το πιθανότερο είναι να φτάσουν στην Κωνσταντινούπουλη – όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση – «πολύ αργά». Έτσι, γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλες πόλεις για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, όπως το Βελιγράδι.

«Η τοποθεσία για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο στη Λευκορωσία, μετά έγινε ένα διάλειμμα για τεχνικούς λόγους. Ήταν δύσκολο να συναντηθούμε απευθείας» ανέφερε ο Λαβρόφ.

Στο τέλος, υπογράμμισε πως τώρα η συμφωνία έγινε για την Κωνσταντινούπολη και επανέλαβε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλες πόλεις.

Η στάση που θα κρατήσει η Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, κατά τις διαπραγματεύσεις, θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην Τουρκία, γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό» τόνισε έπειτα.

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη

Στα πρόθυρα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, κατά την 33η μέρα από την εισβολή της Ρωσίας. Ο δήμαρχος της πόλης τονίζει πως «πρέπει να εκκενωθεί πλήρως», ενώ αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ να βλέπει ως απίθανο το σενάριο να ξεκινήσουν σήμερα και να είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτό είναι απίθανο καθώς οι διαπραγματευτές θα φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε πως η πόλη είναι πλέον στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το Κίεβο δε σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Τέλος, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, γνωστοποίησε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση και 26 λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.