«Αναβιωσε» αιτημα της Μεταλλευτικης Θρακης για τις Σαπες που απερριφθη επι ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεται πλέον στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ

Ήταν 5 Απριλίου όταν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθετε ως αναφορά προς τον υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στην περιοχή του Δήμου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά, ο υπουργός, ως όφειλε, απάντησε μεν στην αναφορά του βουλευτή, χωρίς ωστόσο ξεκάθαρα να παίρνει θέση, όπως παγίως για το θέμα πράττει η κυβέρνηση.

Έτσι ναι μεν ο υπουργός στην απάντησή του σημειώνει πως «στην νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αξιοποίηση μεταλλείων σε άλλες περιοχές της χώρας εκτός των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής» σπεύδει εντούτοις να θυμίσει πως «η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χώρας είναι συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και περιοίκων».

Στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης

Μάλιστα ειδικά για την περιοχή των Σαπών ο κ. Σκρέκας επισημαίνει στην απάντησή του πως «τα μεταλλευτικά δικαιώματα στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Ε5 ή Κώνο Σαπών ν. Ροδόπης είναι εκμισθωμένα στην εταιρεία “Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε” σύμφωνα με συναφθείσα σύμβαση από το 1993 με το Ελληνικό Δημόσιο. Η σύμβαση αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο έρευνας και δεν έχει περάσει στο στάδιο εκμετάλλευσης διότι για το έργο αυτό δεν εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων». Παράλληλα αποκαλύπτει πως «στη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου, έχει διαβιβαστεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Αν. Μακεδονίας–Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο “Ερευνητικό πρόγραμμα στο κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ Ε5 Ροδόπης της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.”. Για το εν λόγω αίτημα, το οποίο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο αξιολόγησής του, εκκρεμεί η διερεύνηση της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ επί της συνέχισης της διαδικασίας αξιολόγησης του φακέλου, βάσει των διατάξεων της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ’ αρ. 1524/2020 που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα».

Δ. Χαρίτου: «Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση»

Η εν λόγω αποκάλυψη του υπουργού είναι που επέφερε την αντίδραση του βουλευτή, ο οποίος σχολίασε πως «ο υπουργός στην απάντησή του αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού, παρότι του έγινε γνωστή για άλλη μία φορά η εκφρασμένη αντίθετη θέση της τοπικής κοινωνίας. Αντιθέτως στην απάντησή του μας ενημερώνει ότι ο φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ερευνητικό πρόγραμμα στο κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ Ε5 Ροδόπης της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.» που είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πλέον ως αίτημα στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου!».

«Θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά στον υπουργό ότι πρέπει να σταματήσει να αγνοεί την καθολικά εκφρασμένη αντίθετη θέληση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για να σταματήσουν οι πολίτες της Θράκης να είναι όμηροι των συμφερόντων της εξόρυξης χρυσού» τονίζει κλείνοντας ο βουλευτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.