Αναβαθμιση και οχι απαξιωση των κοινοτικων συμβουλιων ζητα ο Ηλιας Μπουκας

Η θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας Ιάσμου για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

«Η ξεχωριστή κάλπη των κοινοτικών συμβουλίων ενεργοποίησε μία ολόκληρη γενιά πολιτών που είχαν ως μόνο στόχο την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους»

 
«Οι Πρόεδροι και τα συμβούλια των Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση» επισημαίνει καταθέτοντας την δική του άποψη σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές του νέου νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου κ. Ηλίας Μπούκας.
 
Στην ανακοίνωσή του ο κ.Μπούκας απαριθμεί τις δύο βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν στις Κοινότητες, μεταξύ των οποίων η κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας, που επηρεάζει όπως επισημαίνει το Συμβούλιο Κοινότητας Ιάσμου, και η κατάργηση
Της ξεχωριστής κάλπης για τις Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, όπου όπως κάνει σαφές στην περίπτωση του Δήμου Ιάσμου, επηρεάζει όλες τις τοπικές κοινότητες εκτός του Ληνού και της Κερασιάς (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή).
 
«H ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών, πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά που μόνο στόχο είχαν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές, παραταξιακές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις» επισημαίνει ο κ. Μπούκας στην δήλωσή του επισημαίνοντας πως «η αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων την τελευταία στιγμή, κατέστησε τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό, ενώ οι αποφάσεις τους, ακόμα και οι προτάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των περισσοτέρων Δήμων της χώρας».

Οι σύμβουλοι Κοινότητας εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο και όχι οι εκπρόσωποι του Δήμου στην τοπική κοινωνία 

«Δεδομένου ότι οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί σύμβουλοι είναι ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών και οι άνθρωποι της γειτονιάς, θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα συμβούλια των Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων, να αναβαθμιστούν και να χαρακτηριστούν αποφασιστικές οι αρμοδιότητες όλων των συμβουλίων και των Προέδρων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις για την εκτέλεση έργων στις Κοινότητές τους» εξηγεί χαρακτηρίζοντας την ανεξάρτητη εκλογή των προέδρων και κοινοτικών συμβούλων ως «επιτακτική» καθώς «οι σύμβουλοι Κοινότητας πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο και όχι οι εκπρόσωποι του Δήμου στην τοπική κοινωνία. Είτε με ξεχωριστή κάλπη, είτε με ενιαία λίστα υποψηφίων Κοινοτικών συμβούλων σε όλα τα ψηφοδέλτια».

Αγώνας δρόμου για να ακουστούν οι θέσεις του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος 

«Οι Πρόεδροι και τα συμβούλια των Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση» καταλήγει ο κ. Μπούκας, γνωστοποιώντας τέλος πως «το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση ενώ γίνεται αγώνας δρόμου από Προέδρους Κοινοτήτων που μετέχουν στο συντονιστικό όργανο του δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, ώστε να προωθηθούν οι θέσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί κοινό ψήφισμα το οποίο έχει εγκριθεί ήδη εκτός από Κοινότητες και από πολλά Δημοτικά συμβούλια Δήμων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.