Ανασυγκροτηση του κομματος και συγκλιση με τις ομορες παραταξεις ζητα ο κ. Χαριτου

Ο πρώην βουλευτής και πολιτευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τον απόηχο των ευρωεκλογών και τις συνέπειές τους στο εσωτερικό των κομμάτων

Μετά τις εκλογές της 9ης Μαΐου να έχουν περάσει, τα κόμματα μετρούν τις δυνάμεις και τις πληγές τους. Μια από τις συζητήσεις που εγκαινίασαν τα αποτελέσματα –πέραν του ανασχηματισμού-, ήταν το έκδηλο ενδιαφέρον για συνεργασία από μεριάς των κομμάτων του αποκαλούμενου προοδευτικού χώρου. Για τα παραπάνω αλλά και για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο Δημήτρης Χαρίτου.  

Στην αρχή της συνομιλίας του, δήλωσε ότι πνέει ένας ούριος άνεμος σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι μέσω της κάλπης δόθηκαν πολύ ισχυρά μηνύματα, στεκόμενος κυρίως στο ζήτημα της αποχής και τους κινδύνους για το πολίτευμά μας που αυτή εγκυμονεί. «Σε αυτά τα χαρακτηριστικά εμφιλοχωρούν οι απόψεις που οδηγούν στην μη-συμμετοχή, στην άνοδο της ακροδεξιάς, σε ακροδεξιές αντιλήψεις και σε προδιάθεση για παραίτηση», είπε αναφερόμενος φυσικά και στις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τον ίδιο δεν έχει αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των εκλογών.

Εν συνεχεία, άφησε αιχμηρά σχόλια για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση ασχολείται με βελτιωτικές για την θέση της κινήσεις, αντί να εστιάζει στα βασικά ζητήματα της ακρίβειας, της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ουσιαστικής διάρθρωσης της εγχώριας αγροτικής πολιτικής, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης φαίνονται να διαχειρίζονται επαρκώς τα παραπάνω ζητήματα. Τόνισε πως θα υπάρξει συζήτηση και πρόταση από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ μίλησε και για την παντελή αμέλεια της κυβερνώσας παράταξης για ό,τι αφορά την ΚΑΠ.  «Δεν πέρασε καν από την βουλή το στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης για το πώς θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι και μιλάμε για πόρους της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Eίναι σημαντικό το κόμμα να εμπνέει τα μέλη και τους φίλους του»

Για το μήνυμα που έλαβε από την εκλογική διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πώς  «η κοινωνία μας έδωσε κάτι θετικό, μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μπορέσουμε να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο για τα συμφέροντα των ανθρώπων και της κοινωνίας, ειδικά μετά από μία περίοδο συνεχών αναταραχών του κόμματος». Έπειτα έκανε λόγο για τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στο εσωτερικό του κόμματος, με την πρώτη να είναι η ανασύνταξη και η οργάνωση στο σύνολο του κόμματος. «Είναι σημαντικό το κόμμα να εμπνέει τα μέλη και τους φίλους του» υποστήριξε. Εξήγησε το παραπάνω φέρνοντας το παράδειγμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Χαρίτου τοπικά υπήρχε μια τοπική διοίκηση χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, γεγονός αποτυπωμένο και στα αποτελέσματα του κόμματος στην περιφέρεια, οδηγώντας στην πίεση που δημιουργείται στους ψηφοφόρους από άλλες πιο οργανωμένες δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ. Συνέχισε λέγοντας, πως το δεύτερο σημαντικό γεγονός, είναι η επιτακτική ανάγκη για διερεύνηση των συμμαχιών μας για την επόμενη μέρα. Όπως διευκρίνισε ο πρώην βουλευτής, οι συμμαχίες αυτές δεν αφορούν βραχύβιες συνεργασίες συμφερόντων ευκαιριακού χαρακτήρα, αλλά οφείλουν να αποτελέσουν αρωγό της σύμπνοιας στον προοδευτικό χώρο, αρχής γεννωμένης από την εναρμόνιση των προγραμμάτων των κομμάτων που την απαρτίζουν, πράγμα που δεν υπάρχει στην ελληνική πολιτική κουλτούρα, αφήνοντας το περιθώριο στην Νέα Δημοκρατία να φανεί η μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση λόγω του εκλογικού συστήματος. Η εναρμόνιση αυτή θα γίνει πρώτα σε επίπεδο βουλής με την κατάθεση κοινών νομοσχεδίων και έπειτα σε τοπικό επίπεδο, με την ανάδειξη κοινών υποδειγμάτων, για την επόμενη μέρα, που δεν αποκλείει να έρθει νωρίτερα. «Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτό που λείπει από την Ελλάδα» είπε συμπερασματικά ο βουλευτής.

Λόγος περί ΚΙΕΦ

Αναφέρθηκε δε κλείνοντας στο ΚΙΕΦ και την «παρέλαση» που έκανε, λόγω της παντελούς αδιαφορίας από μεριάς της πλειοψηφίας των κομμάτων για την Θράκη. Όπως σημείωσε «με ψυχραιμία και χωρίς εξάρσεις, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα και όλη η κοινωνία να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα. Είναι αλήθεια, ότι η ελληνική πολιτεία έχει κάνει σπουδαία βήματα προς την ισότιμη ένταξη των συμπολιτών μας από την μειονότητα στην οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα. Προφανώς, χρειάζονται να γίνουν και άλλα, εντούτοις δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες έτσι ώστε να αναπτύσσονται τέτοιου είδους λογικές περιχαράκωσης και ξεχωριστών καθόδων. Η φτώχεια, η θρησκεία και η εκμετάλλευση των συναισθημάτων της καταγωγής που ίσως να έχουν κάποιοι συμπολίτες μας, έγιναν τροφή από κάποιες παράτυπες οργανώσεις και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει και εμείς να αναλογιστούμε τα λάθη μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε υποψήφιο από την μειονότητα στο ευρωψηφοδέλτιο και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά που καταγράφονται πάνω μας», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτή η συγκυρία ήταν κεντρικά και όχι τοπικά χαραγμένη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.