«Αναψαν τα αιματα» στη συζητηση της προτασης δυσπιστιας κατα της κυβερνησης

Το βράδυ της Πέμπτης η ονομαστική ψηφοφορία

Κατατέθηκε την Τετάρτη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Την πρόταση υπογράφουν οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η αντιπολίτευση συμφώνησε να μεμφθεί την κυβέρνηση, όχι μονάχα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά γενικότερα για «ακραία παραβίαση» του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση διά του Υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη έκανε αμέσως δεκτή την πρόταση και έτσι η συζήτηση στη βουλή ξεκίνησε άμεσα.

Το κλίμα είχε ήδη ηλεκτριστεί κατά την κατάθεση της πρότασης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία, πως είναι ικανή για τα πάντα προκειμένου να «κρατήσει την καρέκλα της» και τον Μάκη Βορίδη να σηκώνει το γάντι και να κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων», ξεκαθαρίζοντας πως η πρόταση είναι καλοδεχούμενη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η συγκάλυψη είναι η πρώτη σας φύση», μιλώντας για μπάζωμα, ξεμπάζωμα και μονταζιέρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Εκλογές είναι η λύση», επεσήμανε προσθέτοντας: «Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση».

Από τη δική της πλευρά, η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους».

Δ. Κουτσούμπας: «Όχι μία αλλά πολλές μομφές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»

«Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, με το δικό του σκεπτικό» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές. «Καταθέτουμε τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα».

Εξαπέλυσε ωστόσο πυρά και προς τα κόμματα της κεντροαριστερας ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας». «Το ΚΚΕ αναγνωρίζει πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο μόνο στο λαό και στο κίνημα του», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτοί οι αγώνες είναι η γνήσια και αποτελεσματική μομφή που έχει καταφέρει να στριμώξει την κυβέρνηση και σε αυτή τη μομφή καταθέτει το ΚΚΕ τις δυνάμεις του».

Ε. Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει»

Από τη Νέα Αριστερά η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η τραγωδία των Τεμπών δεν είναι ένα ακόμη μεταξύ πολλών πολιτικών ζητημάτων επί των οποίων διαφωνούμε. Η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα. Και δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι ως κοινωνία. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Πρέπει να φύγει γιατί έχει φτωχοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Πρέπει να φύγει γιατί εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά, την Υγεία και την Παιδεία. Πρέπει να φύγει γιατί έχει διασύρει το κράτος δικαίου με τις υποκλοπές, με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Γιατί κατασυκοφαντεί όποιον ζητά να μάθει την αλήθεια. Ακόμη και το ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν σειρά λόγων για τους οποίους θα υποστήριζε κανείς την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ένα όμως είναι το μείζον. Δεν είναι δυνατό να χάνονται 57 άνθρωποι και η κυβέρνηση να θέλει να θάψει κάθε στοιχείο που αποδεικνύει την ευθύνη της. Δεν είναι δυνατό να χάνονται 57 άνθρωποι και να λέτε στην ελληνική κοινωνία και στις οικογένειές τους ότι δεν θα μάθετε ποτέ γιατί χάθηκαν. Πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Κι αυτό το όριο το βάζουμε εδώ σήμερα εμείς».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ο πρωθυπουργός να έρθει να απολογηθεί»

«Η Κυβέρνηση και πρώτος ο κύριος Πρωθυπουργός, να έρθει εδώ να δώσει λόγο, να απολογηθεί, να δώσει όλα τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει και βέβαια, να συναινέσει στο να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία σε βάρος της Κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κ. Βελόπουλος: «Είναι πρόταση συσπείρωσης και όχι ανατροπής της ΝΔ αλλά θα την ψηφίσουμε»

Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «έχετε μπερδέψει το ρόλο σας. Γίνατε δικαστές, εισαγγελείς, βγάζετε ετυμηγορίες». Εξαπέλυσε όμως επίθεση και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως είπε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, «είναι πρόταση συσπείρωσης και όχι ανατροπής της ΝΔ». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα την ψηφίσει.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος είναι η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ της Πέμπτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.