Αναμεινατε στο ακουστικο σας για τις Κατασκηνωσεις Πανδροσου

Για την καθυστέρηση στη δημοπρασία της δομής ζήτησε να μάθει ο Α. Γραβάνης

Την πρόθεση του Δήμου Κομοτηνής να προχωρήσει σε παραχώρηση σε ιδιώτη των κατασκηνώσεων Πανδρόσου, με στόχο να λειτουργήσουν ξανά, επαναβεβαίωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Αντώνη Γραβάνη.

Ο κ. Γραβάνης απεύθυνε την ερώτηση στο Δήμαρχο υπενθυμίζοντας πως και παλιότερα είχε μιλήσει για την παραχώρηση τους, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια κίνηση σε αυτό τον τομέα, ενώ οι κατασκηνώσεις συνεχίζουν να απαξιώνονται, αφήνοντας ένα σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου ανεκμετάλλευτο.

Ολιγωρία και διαφυγόντα κέρδη

Στην ερώτησή του ο κ. Γραβάνης τόνισε πως το ερώτημα για την επαναλειτουργία τους έχει τεθεί επανειλημμένως τόσο στη νυν, όσο και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, μιας και η τελευταία φορά που αυτές λειτούργησαν ήταν το 2010.

12 χρόνια μετά, ούτε είδαμε επαναλειτουργία από το Δήμο, αλλά ούτε, αν δεν είναι αυτή δυνατή, δημοπράτηση, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση είχε εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει σε αυτή η λύση.

Το ζήτημα, σημείωσε, αφορά τους πολίτες και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, μιας και θα μπορούσε, ακόμα και αν είχε εκχωρηθεί σε ιδιώτη, να αποτελέσει διέξοδο για παιδιά και οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα αν υπήρχαν συγκεκριμένες ρήτρες.

Όλο αυτό το διάστημα απραξίας, σημείωσε, έχει σαν αποτέλεσμα το περιουσιακό αυτό στοιχεία να έχει υποστεί πολλές φθορές, ενώ ο κ. Γραβάνης μίλησε και για διαφυγόντα έσοδα, από την μη παραχώρησή του χώρου.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής», επειδή δεν μπόρεσε η Δημοτική αρχή να κάνει μια απλή δημοπράτηση, μένει ανεκμετάλλευτος ένας χώρος με φοβερές υποδομές,  που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι και για την τουριστική κίνηση, αλλά και για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα σε αυτόν.

Πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει

Απαντώντας ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως από την ανάληψη της διοίκησης το Σεπτέμβριο του 2019, είχαν εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσουν στη δημοπράτηση, όμως με την έλευση της πανδημίας, που έπαυσε τις τουριστικές και επαγγελματικές λειτουργίες, όλα πήγαν πίσω.

Άφησε δε αιχμές για το κόστος της λειτουργίας της κατασκήνωσης από τη διοίκηση Κοτσάκη, ενώ τόνισε πως πρόθεσή τους συνεχίζει να είναι η δημοπράτησή του, τώρα που άνοιξαν τα πράγματα, και δεσμεύτηκε πως θα επανέλθει στο θέμα όταν υπάρξει πρόοδος.

Σύμπραξη Προοπτικής: «Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διαφυγόντα έσοδα του Δήμου Κομοτηνής, από τις εγκαταλελειμμένες κατασκηνώσεις της Πανδρόσου»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης δεν έμεινε όμως μόνο στα όσα έλαβαν χώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά επανήλθε στο θέμα μια μέρα αργότερα. Αυτή τη φορά μέσω ανακοίνωσης, στην οποία επαναφέρει τις μομφές για ολιγωρία της διοίκησης και επαναλαμβάνει  τις αιτιάσεις για χαμένα έσοδα και αδυναμία αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του δήμου και των δημοτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Σύμπραξης Προοπτικής» αναφέρει τα εξής:

«Δώδεκα χρόνια πέρασαν με εγκαταλελειμμένες και αναξιοποίητες τις κατασκηνώσεις του Δήμου Κομοτηνής..

Ποιος ευθύνεται για τα χαμένα έσοδα και την φθορά στην περιουσία των δημοτών;

Πολλές φορές έχει τεθεί ως ερώτημα το θέμα της εγκατάλειψης των Δημοτικών κατασκηνώσεων της Πανδρόσου στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, χωρίς να δοθεί, φυσικά, συγκεκριμένη απάντηση, πόσο μάλλον να δρομολογηθεί και η επαναλειτουργία τους.

Ποιος είναι ο λόγος που δεν επαναλειτουργεί η Δημοτική Κατασκήνωση της Πανδρόσου και δεν δημοπρατείται;

Είναι ένα ζήτημα που αφορά άμεσα, και απασχολεί τους πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας και η Διοίκηση του Δήμου πρέπει επιτέλους να δώσει ορισμένες απαντήσεις.

Από κοινωνική διάσταση, η δημοτική κατασκήνωση της Πανδρόσου συνδύαζε επί σειρά ετών και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, και έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Έχει όμως μια δωδεκαετία, κατά την οποία οι δημότες, στερούνται της ευκαιρίας οικονομικών, ολιγοήμερων διακοπών για τα παιδιά τους, με ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Ακόμη και στην περίπτωση της δημοπράτησης, θα μπορούσε να προβλεφθεί συγκεκριμένος όρος ώστε να εξυπηρετούνται παιδιά και μαθητές αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

Ας μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι  πρόκειται για ακίνητη περιουσία του Δήμου, η οποία έχει υποστεί πολλές φθορές και καθημερινά καταστρέφεται. Τα διαφυγόντα έσοδα του Δήμου από την εν δυνάμει δημοπράτηση του χώρου και την ανάθεση του σε ιδιώτη είναι εξαιρετικά σημαντικά, και τα διαφυγόντα κέρδη, για 12 χρόνια, τεράστια.

Η διοίκηση του Δήμου, πρέπει άμεσα να προβεί στη δημοπράτησή τους όπως πολλές φορές δήλωσε.

Επιπλέον, όπως έχουμε ενημερωθεί όλος ο εξοπλισμός έχει καταστραφεί, υπάρχουν μεγάλες φθορές, και οι ζημιές αυτές σε συνδυασμό με τα διαφυγόντα έσοδα συνθέτουν απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Κομοτηνής.

Ποιος «θα πληρώσει τον λογαριασμό» της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Δήμου κ. Γκαράνη; Οι δημότες;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.