Αναγκαια η αμεση επιδιορθωση των μικροφραγματων στον Κομψατο

Μ. Ταπατζάς: «Πλέον ούτε ενισχύουν το αρδευτικό δίκτυο του Ιάσμου, ούτε τις γέφυρες προστατεύουν»

Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των μικροφραγμάτων στον ποταμό Κομψάτο, καλεί την Διοίκηση της Περιφέρειας, ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς. Μέσω επερώτησης που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνει πως «εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τα δύο μικροφράγματα του ποταμού Κομψάτου έχουν υποστεί καταστροφές, που όμως δεν έχει επιληφθεί καμία αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας την αποκατάστασή τους». 

Μάλιστα ο κ. Ταπατζάς σπεύδει να υπογραμμίσει πως μπορεί ο ταμιευτήρας να είναι μικρός «αλλά πολύ σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή του Ιάσμου, αφού αρδεύει 2.900 στρέμματα καλλιεργειών που αποφέρουν εισοδήματα σε περίπου 800 οικογένειες». 

Τούτων δοθέντων, ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης ρωτά τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες:

  1. Υπάρχει σαφής αποτύπωση των ζημιών και των σημείων που χρήζουν παρέμβασης εντός της κοίτης; Τελεί σε γνώση τους ότι πλέον τα φράγματα δεν δύνανται να επιτελέσουν τη διπλή λειτουργία τους ούτε στο ελάχιστο (δεν συγκρατούν τα ύδατα με προορισμό στο κεντρικό κανάλι του αρδευτικού δικτύου του Ιάσμου, ούτε προστατεύουν τις υπάρχουσες γέφυρες, παλαιά και γέφυρα ΟΣΕ από την εποχική ορμητική ροή του ποταμού.
  2. Εφόσον ΕΧΕΙ γίνει η αποτύπωση των ζημιών, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή τους;
  3. Εφόσον ΔΕΝ ΕΧΕΙ γίνει η αποτύπωση των ζημιών , ποιος είναι ο προγραμματισμός της ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ για την διευθέτηση; Σημειώνεται ότι η αποδοτικότητα των καλλιεργειών συνεργεί και στην οικονομική βιωσιμότητα του οικείου ΤΟΕΒ και την διατήρηση των θέσεων εργασίας όπου αυτός δημιουργεί.
  4. Έχει γίνει αντιληπτό ότι η κωλυσιεργία ζημιώνει σημαντικά τους ντόπιους καλλιεργητές, μεγάλο μέρος των οποίων ασχολούνται με την δυναμική καλλιέργεια του καπνού;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.