Αναδιαρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. μετα τα Χριστουγεννα, προανηγγειλε απο την Κομοτηνη ο Ν.Τοσκας

«Για πάρα πολλά χρόνια η ροή των αστυνομικών ήταν από την επαρχία προς τις μεγάλες πόλεις, για λόγους καταστολής»

Την πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου, του οποίου προΐσταται, να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διασποράς των αστυνομικών σε υπηρεσίες, γραφεία, φύλαξη πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, αλλά και το φαινόμενο της συγκέντρωσής τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας,. Ο κ. Τόσκας αναγνώρισε τα προβλήματα λειψανδρίας, που υπάρχουν στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πολιτών, ενώ με την ευκαιρία καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι για λόγους καταστολής συγκέντρωναν μεγάλες δυνάμεις κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στερώντας το αντίστοιχο δυναμικό από την επαρχία. «Για πάρα πολλά χρόνια η ροή των αστυνομικών ήταν από την επαρχία προς τις μεγάλες πόλεις και κύρια προς την Αθήνα», παρατήρησε, «γιατί στο μυαλό τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την καταστολή».
 

«Αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουμε πάρα πολλούς αστυνομικούς, ίσως και τους περισσότερους»

 
Η ενίσχυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στην ακριτική μας περιοχή, κατά τον αρμόδιο Υπουργό, μόνο μέσω του παραπάνω σχεδίου αναδιάρθρωσης μπορεί να επιτευχθεί, καθώς, όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει προοπτική πρόσληψης νέων αστυνομικών. «Αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουμε πάρα πολλούς αστυνομικούς», διαπίστωσε, «ίσως και τους περισσότερους αστυνομικούς, συσχετιζόμενο το νούμερο με τον πληθυσμό της χώρας». «Επομένως δεν είναι πρόβλημα αριθμού αστυνομικών», υποστήριξε, «είναι πρόβλημα διασποράς τους σε υπηρεσίες, σε γραφεία, σε πολιτικούς, σε δημοσιογράφους, σε επιχειρηματίες ή συγκέντρωσής τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

 

«Η αναδιοργάνωση δε θα γίνει με λογιστική αντίληψη, αλλά θα ληφθούν υπόψιν οι γεωγραφικές και άλλες ιδιομορφίες κάθε περιοχής»

 
Με την ευκαιρία γνωστοποίησε πως από την τρέχουσα εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μελετήσει, σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των αστυνομικών, το θέμα της αναδιοργάνωσης των αστυνομικών τμημάτων. Η διαχείριση αυτού του θέματος, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, δε θα γίνει με λογιστική αντίληψη, αλλά θα ληφθούν υπόψιν οι γεωγραφικές και άλλες ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Η μελέτη των υφιστάμενων δομών της ΕΛ.ΑΣ. από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ΠροΠο θα έχει ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τόσκα, και ακολούθως θα ληφθούν οι αποφάσεις περί της αναδιοργάνωσης.  
 
 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κοινός έλεγχος με την Τουρκία, γιατί το θέμα δεν είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα και να ανοίξουμε ένα μεγαλύτερο»

 
Στην αναφορά του στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό, καθώς επίσης ότι δεν τίθεται θέμα κοινών ελέγχων στο Αιγαίο από Ελλάδα και Τουρκία. «Όταν εμείς λέγαμε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό μας περιγελούσαν», παρατήρησε, αναφερόμενος στους Ευρωπαίους, επισημαίνοντας με νόημα ότι «τώρα πια, όταν οι ροές των μεταναστών έφτασαν μέσα στις πλατείες του Βερολίνου, κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια». «Βούλησή μας είναι να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», υπογράμμισε, «και αυτές οι συζητήσεις γίνονται και θα γίνονται». Αντέτεινε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κοινός έλεγχος με την Τουρκία», γιατί, όπως ξεκαθάρισε, «το θέμα δεν είναι να λύσουμε-που δε θα λυθεί- ένα πρόβλημα και να ανοίξουμε ένα μεγαλύτερο». «Μπορεί να υπάρξουν συντονισμοί με την Τουρκία για να διευκολυνθεί η διάσωση των προσφύγων», συνέχισε, «πλην όμως ο καθένας θα πρέπει στον χώρο του, στα κυρίαρχα χωρικά του ύδατα να κάνει τους ελέγχους του και από εκεί και πέρα όσους συντονισμούς θέλετε».
 
 

«Θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και με τις ευρωπαϊκές χώρες και με την Τουρκία, ώστε όχι εμείς να ανοίγουμε κι αυτοί να κλείνουν»

Καταλήγοντας την αναφορά του στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται μόνο για ανθρωπιστικό πρόγραμμα, αλλά, όπως επισήμανε, «είναι και γεωπολιτικό, είναι και θέμα γενικότερων συμφερόντων της χώρας μας». «Θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και με τις ευρωπαϊκές χώρες και με την Τουρκία», υποστήριξε, «ώστε όχι εμείς να ανοίγουμε κι αυτοί να κλείνουν». «Μια συμφωνία γενικότερη», συνέχισε, «η οποία θα διασφαλίζει και τα ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και τα θέματα κυριαρχίας και τα θέματα τα γεωπολιτικά». «Μην υποτιμούμε τα δεύτερα», σημείωσε κλείνοντας, «γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθεί η χώρα μας αποθήκη ψυχών και αυτό δε θα είναι καλό ούτε για τους τοπικούς πληθυσμούς αλλά ούτε και για τους πρόσφυγες».


 
Στη διάρκεια της εδώ παρουσίας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρέστη στα εγκαίνια των γραφείων της Κίνησης «Πράττω», ενώ συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.