Αναδειξη της γεωστρατηγικης θεσης της Αλεξανδρουπολης βλεπουν Παναγιωτοπουλος και Παιατ

Νίκος Παναγιωτόπουλος «Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μεγάλες επενδύσεις»

Τζέφρι Πάιατ

«Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας»

Το στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την άσκηση Defender Europe που αναπτύχθηκε στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα Αλεξανδρούπολης, επιθεώρησαν την Παρασκευή 7 Μαΐου ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ.

Στην επίσκεψη τον συνόδευαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ στον λιμένα βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης, οι βουλευτές Έβρου Ανέστης Δημοσχάκης Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee και άλλοι.

Πρόσφατα αφίχθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το σκάφος Liberty Promise, το οποίο μετέφερε μεταξύ άλλων 139 οχήματα, 16 ερπυστριοφόρα και 10 ελικόπτερα τύπου Black Hawk, τα οποία αναπτύχθηκαν στο χώρο του λιμανιού και σύντομα θα αρχίσουν να μεταφέρονται προς Βορρά.

Κεφαλαιοποιεί τον γεωστρατηγικό του χαρακτήρα το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο οποίος τόνισε πως ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης, με την παρουσία και τη συνδρομή των ΗΠΑ, κεφαλαιοποιεί ταχύτατα το γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα, διαδραματίζοντας σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις με τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων.

Αφού μίλησε για τη γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού, τόνισε πως οι άνθρωποι του Λιμένα νιώθουν ιερό το καθήκον της συνεισφοράς στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της πατρίδας, οικοδομώντας το μέλλον της ακριτικής αυτής περιοχής.

Μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις η Αλεξανδρούπολη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της άσκησης Defender Europe, βλέποντας καθαρά τα θετικά αποτελέσματα από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμανιού, ιδιαίτερα ως προς τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων και την συνεπαγόμενη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης βαριού στρατηγικού υλικού.

«Είναι πλέον προφανές πως η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μεγάλες επενδύσεις, με νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις LNG, διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την Εγνατία οδό.

Όσο για την άσκηση, τόνισε, αυτή προστίθεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων της στρατηγικής συνεργασίας, που είναι αμοιβαία επωφελής, Ελλάδας-ΗΠΑ, που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Για αυτό και εξέφρασε την πρόθεση για επέκταση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, αποδεικνύοντας την εμβάθυνση των σχέσεων τους. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας, και επιδιώκει συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, και τις αρχές της καλής γειτονίας, και υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει πάντα την ετοιμότητα να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά αν απαιτηθεί.

Υψηλή προτεραιότητα η εμβάθυνση της συνεργασίας

Την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των αμερικανικών δυνάμεων διαπίστωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπενθυμίζοντας πως αργότερα αυτό το μήνα θα λάβει χώρα μεταξύ των δύο δυνάμεων διμερής άσκηση στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Το προηγούμενο έτος, ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα για την προώθηση της σχέσης της χώρας με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τους δεσμούς προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή. Η δε περεταίρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, τόνισε, αποτελεί και για τις δύο πλευρές στόχο υψηλότατης προτεραιότητας.

Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί

«Πρέπει να είμαστε όλοι μας περήφανοι για αυτό που έχουμε καταφέρει στην Αλεξανδρούπολη» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Πάιατ, θεωρώντας πως έχει σημαντικό στρατηγικό αντίκτυπο. 

Αυτή την σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, ανέφερε, βλέπουμε ακόμα ένα ορόσημο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με τις κοινές ασκήσεις να υπογραμμίζουν την επιτάχυνση της στρατιωτικής σχέσης των δύο πλευρών.

«Δείχνουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται μαζί στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως έχουν κάνει τους προηγούμενους 2 αιώνες» τόνισε.

Η άσκηση Defender Europe 21, με 28.000 στρατιώτες από 26 έθνη που στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ αυτών των χωρών, πιστεύει πως αναδεικνύει τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης γενικότερα και το κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της,

Δηλώνουν παρών στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα οι ΗΠΑ

Άλλωστε η άσκηση θα αναδείξει την κρίσιμη θέση της Ελλάδας ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που θα αναδείξει την δυνατότητα των ΗΠΑ να αποτελέσει στρατηγικό εταίρο στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, και την δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική δραστηριότητα στο λιμάνι, υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, τόνισε, μιας και παίζει ηγετικό ρόλο στους κοινούς στόχους των δύο χωρών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα εξέφρασε προς τον πρόεδρο του ΟΛΑ την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο Αμερικάνικες εταιρείες, η Black Summit και η Quintana, συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Αφού αναφέρθηκε στην σημασία της δημιουργίας της μονάδας LNG, που αφορά όλα τα Βαλκάνια, αλλά και την προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της χώρας, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή δέσμευσή της στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδιαίτερα για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων.

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι και φίλοι για δύο αιώνες, και θα συνεχίσουν να έχουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία περνώντας την συμμαχία τους στο επόμενο επίπεδο υπό τη διοίκηση Μπάιντεν» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.