Αμεση οικονομικη στηριξη των ιδιοκτητων ταξι ζητα ο Δημητρης Χαριτου

Μαζί με 44 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνυπογράφει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών

Tην άμεση οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών ταξί, που πλήττονται όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και των κυβερνητικών επιλογών, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής, μαζί με άλλους 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν πως οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, όμως η κυβέρνηση επιδεικτικά αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις τους για στήριξη. Γι’ αυτό ζητούν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την άμεση λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη οικονομικής στήριξης του κλάδου των ιδιοκτητών ταξί»

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει αρνητικά πολλούς επαγγελματικούς κλάδους της χώρας. Ένας από αυτούς που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα είναι αυτός των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, όχι μόνο λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία επιδεικτικά αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις του κλάδου για στήριξη.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και λόγω της ιδιαίτερα μειωμένης τουριστικής κίνησης την χρονιά που πέρασε αλλά και εξαιτίας των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού, που επιβάλλουν όριο επιβαινόντων έως 2 άτομα στα οχήματα.

Ενώ λοιπόν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι έχουν στηριχθεί οικονομικά οι ιδιοκτήτες ταξί παραμένουν στο περιθώριο έχοντας λάβει μόνο ένα επίδομα ειδικού σκοπού της τάξης των 800 € τον περασμένο Μάρτιο και δανεισμό μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Ιανουάριο έχει δώσει την δυνατότητα στα Κράτη – Μέλη για την λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων μεταξύ αυτών και οι ιδιοκτήτες ταξί, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ταυτόχρονη ελαστικοποίηση των κανόνων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα να ρυθμίζεται η ένταση της ενίσχυσης, είτε βάση του μέσου εθνικού μισθού, είτε βάση του μηνιαίου ισοδυνάμου του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων. Εντούτοις, το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει η παραπάνω ενίσχυση να μην παρέχεται στον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί.

  • Επειδή οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας
  • Επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κλάδο ως επιχείρηση και όχι ως αυτοαπασχολούμενους ως οφείλει
  • Επειδή υπάρχει ανάλογη μέριμνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Γιατί δεν έχουν χορηγηθεί οι ανάλογες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στους έλληνες ιδιοκτήτες ταξί;
  2. Με ποια μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει και να στηρίξει τον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.