Αμεση και καθολικη αποζημιωση για τους πληττομενους καλλιεργητες καπνων, βαμβακιου, ηλιανθου, καλαμποκιου ζητα ο βουλευτης Ροδοπης

Ιλχάν Αχμέτ: Απαρχαιωμένος ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ∙ αποζημιώνει μόνο την παραγωγή και όχι το φυτικό κεφάλαιο

Ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ολομέλεια της Βουλής φέρνει ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ το μείζον θέμα που έχει ανακύψει στην περιοχή με τις ασθένειες στις εποχικές καλλιέργειες που απειλούν με αφανισμό μέρος της παραγωγής καπνού, βαμβακιών, ηλίανθου και καλαμποκιού.   

Η επίκαιρη ερώτηση φέρει τον τίτλο «Άμεση και καθολική αποζημίωση για καλλιεργητές καπνών, βαμβακιού, ηλίανθου, καλαμποκιού από ασθένειες που πλήττουν δραστικά την φετινή παραγωγή στην Θράκη» και αφορά την νεκρωτική ίωση στα καπνά και επιζητά άμεσες αποζημιώσεις στην λογική των “de minimis” του 2018, αλλά στην ασθένεια του “λεπιδόπτερου”  (πιθανώς σποντόπτερα) σύμφωνα με τους γεωπόνους, που πλήττει τις άλλες καλλιέργειες.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η νεκρωτική ίωση επέστρεψε στις καπνοφυτείες της Ροδόπης όπως συνέβη και το 2018 με ολέθρια αποτελέσματα για την παραγωγή της ποικιλίας του μπασμά.  Φέτος τα πρώτα σημάδια καταγράφηκαν πολύ έντονα σε οικισμούς, όπως είναι ο Κάλχας, οι Σιδεράδες, το Λαμπρό αλλά και άλλες περιοχές με καπνοκαλλιέργεια στην Θράκη.

Οι καπνοπαραγωγοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και γι’ αυτόν τον λόγο εγκαταλείπουν τον τόπο τους και την παραγωγή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 στους παραγωγούς της ποικιλίας μπασμά καταβλήθηκαν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ( de minimis) ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, για να αντιμετωπιστεί άμεσα σε πρώτη φάση το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιπτώσεις από ένα άλλο λεπιδόπτερο (πιθανόν σποντόπτερα) που παρουσιάζει πρωτοφανή έξαρση και στη Ροδόπη όπου καλλιεργούνται 250.000 στρέμματα βαμβακιού αλλά και σε καλλιέργειες όπως είναι ο ηλίανθος και το καλαμπόκι. Οι πρώτες ενδείξεις εντοπίστηκαν στις περιοχές Ίσαλου, Μεσούνης, Αμβροσίας, του Παλλαδίου, της Νέας Καλλίστης με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να προτρέπει τους καλλιεργητές να επισκέπτονται συχνά τα χωράφια τους και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους της περιοχής.

Πρόβλημα γεννάται με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που είναι απαρχαιωμένος και  αποζημιώνει μόνο την παραγωγή και όχι το φυτικό κεφάλαιο, ενώ και οι αεροψεκασμοί με drone απαγορεύονται.      

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Σκοπεύετε να αποζημιώσετε άμεσα και δίκαια τους καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά στην Ροδόπη που πλήττονται εκ νέου, όπως συνέβη και το 2018, από την νεκρωτική ίωση, χρησιμοποιώντας όλες τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Β) Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα στοχευμένης επέμβασης ψεκασμών, επίγεια και εναέρια (drones), προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια ολικής καταστροφής της παραγωγής στο νομό Ροδόπης από την επέλαση της συγκεκριμένης ασθένειας των λεπιδόπτερων; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και καθολικά οι πληγέντες παραγωγοί, δεδομένης της καθολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.