Αμαλια Κασαπαντωνιου: «Η πραγματικη ισοτιμια της γυναικας θα ερθει με την ενισχυση της μεσα απο το συλλογικο αγωνα»

Η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης θεωρεί πως μόνο το ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσει να έχει δυνατή αντιπολίτευση και δυνατό εργατικό κίνημα

Το δίλημμα των εκλογών αυτών είναι ή δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ, ή  από χέρι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, τονίζει η υποψήφια Βουλευτής Ροδόπης του ΚΚΕ κ. Αμαλία Κασαπαντωνίου, στο δρόμο για τις κάλπες.

Η κ. Κασαπαντωνίου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την υποψηφιότητά της, τη θέση της γυναίκας στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, αλλά και πώς η ενίσχυση του Κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή θα ενισχύσει τους εργαζόμενους.

«Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να είναι ισότιμες με τους άντρες»

ΠτΘ: Σε τι συνεπάγεται για εσάς η παρουσία μιας νεαρής γυναίκας στα ψηφοδέλτια ενός κόμματος, στη μάχη των εθνικών εκλογών;

Α.Κ.: Σαν ΚΚΕ βλέπουμε τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια του κόμματος όχι για να φτάσουμε την ποσόστωση όπως τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να είναι ισότιμες με τους άντρες, ότι περισσότερες γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στον καθημερινό αγώνα για όλα αυτά που απασχολούν την εργατική λαϊκή οικογένεια, δυναμώνοντας και τα σωματεία τους και τους συλλόγους γυναικών, αντιμετωπίζοντας μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους.

Είχαμε μια συνάντηση με το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών στην Κομοτηνή, και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 44 συμβουλευτικά κέντρα και μόλις 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, με εργαζόμενους και εργαζόμενες με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μιας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία λήγουν.

Ακόμα κι αν μια γυναίκα βρει το θάρρος και πάει στο Συμβουλευτικό Κέντρο και μετά στον Ξενώνα Φιλοξενίας, μπορεί να μείνει μόνο για τρεις μήνες, και αν καταφέρει να φύγει, δεν υπάρχει η κρατική ουσιαστική βοήθεια και ενίσχυση με στελέχωση όλων αυτών των δομών που ζητάμε.

ΠτΘ: Γνωρίζουμε τα εμπόδια που καλείται μια γυναίκα να υπερπηδήσει,  ακόμη κι αν δεν είναι θύμα κακοποίησης, είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από ενός άνδρα σήμερα στη χώρα μας.

Α.Κ.: Σαν ΚΚΕ, μιλάμε για ισοτιμία των δύο φύλων. Όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στα πλαίσια της ισότητας των φύλων έχουν φτάσει πλέον τις γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 67, όπως και οι άντρες, έχουν ενσωματώσει μια σειρά οδηγίες και κατευθύνσεις της Ε.Ε. που μιλάνε για οικογενειακή  και επαγγελματική  συμφιλίωση, όμως στην πράξη οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά με ελαστικές σχέσεις εργασίας, να πετιέται η ανατροφή των παιδιών στα ζευγάρια, χωρίς γενναία κρατική χρηματοδότηση για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δομές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Αντίθετα η κυβέρνηση φέρνει τις «Νταντάδες της γειτονιάς», και μια σειρά από αντιδραστικούς νόμους, που και πάλι δεν χτυπάνε στη ρίζα τη διπλή καταπίεση που δέχεται μια γυναίκα σήμερα.

Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές φωνές που προβάλουν ότι εάν περισσότερες γυναίκες έρθουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα λυθεί το ζήτημα, όμως γυναίκες συμμετέχουν σε βουλή και ευρωβουλή που ψηφίζουν όλους αυτούς τους νόμους και τις κατευθύνσεις, γυναίκες είναι διευθύντριες σε μεγάλα εργοστάσια που υπογράφουν για περισσότερες ευέλικτες σχέσεις εργασίας.

Έχει λοιπόν σημασία η γυναίκα εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενη, άνεργη, να σκεφτεί και να προβληματιστεί τελικά ότι για όλα τα δεινά φταίει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα με την ακρίβεια, με τη μείωση των μισθών, με την ανέχεια που υπάρχει στις οικογένειες, που γενούν και τους δράστες-τέρατα που καταδικάζουμε.

Η πραγματική ισοτιμία της γυναίκας θα έρθει με την ενίσχυσή της μέσα από το συλλογικό αγώνα, που γίνεται ασπίδα προστασίας.

«Ό,τι νίκες κατάφερε και είδε ο λαός, τις είδε μέσα από την ενίσχυσή του και στα εργατικά σωματεία»

ΠτΘ: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η κοινωνία φαίνεται ότι έχει κάνει βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση και των ίσων δικαιωμάτων και της ίσης εκπροσώπησης;

Α.Κ.: Όπου είδαμε κάποιες αλλαγές, και ό,τι νίκες κατάφερε και είδε ο λαός, τις είδε μέσα από την ενίσχυσή του και στα εργατικά σωματεία που πάνε κόντρα στην εργοδοσία και στο κράτος, και μέσα από συλλόγους γυναικών με ριζοσπαστικά αιτήματα, που βάζουνε στο επίκεντρο τη ρίζα της ανισοτιμίας της γυναίκας σήμερα στο επίκεντρο.

Η πρόοδος δεν αρκεί, στο ότι βγαίνουν οι γυναίκες, είτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας, είτε πρωθυπουργοί, είτε στο Ευρωκοινοβούλιο και αλλού, από πίσω έχει να κάνει ποιες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

Το δίλημμα που βάζουμε σε αυτές τις εκλογές είναι ή δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ, ή  από χέρι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Αν  δείτε τα προγράμματα όλων των υπόλοιπων κομμάτων, συμφωνούν. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα δισεκατομμύρια ευρώ που πήραν από την Ε.Ε. για τους ομίλους, να γίνει όλη η  χώρα από τον Έβρο ως την Κρήτη νατοϊκό ορμητήριο, να εμπλεκόμαστε πιο βαθιά στους πολεμικούς σχεδιασμούς, να βγαίνουμε πρώτοι στις νατοϊκές δαπάνες και να πέφτουν τα σχολικά κτίρια στα κεφάλια των παιδιών μας ή να πεθαίνει ο μαθητής στις Σέρρες.

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ»

ΠτΘ: Ποια είναι η στόχευση του ΚΚΕ για τις επερχόμενες εκλογές;

Α.Κ.:  Αυτό που λέμε, μόνο ο λαός σώζει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ, έχει αποδειχθεί. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου υπήρξαν νίκες, υπήρξαν με τους εργαζόμενους που μαζί με τους κομμουνιστές μπήκαν μπροστά, είτε αυτό ήταν η Cosco, είτε ήταν οι εργαζόμενοι στην e-food, είτε στα Πετρέλαια Καβάλας.

Όλοι μιλάνε για σταθερότητα. Σταθερότητα για ποιον; Τι σημαίνει σταθερότητα για έναν εργαζόμενο στο εμπόριο και τι σημαίνει σταθερότητα για τα μεγάλα μεγαθήρια και τους μονοπωλιακούς ομίλους; Τι σημαίνει σταθερότητα  για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που βγήκε και κερδισμένο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί έχει το 22% που μεταφέρουν το αμερικάνικο LNG, και τι σημαίνει σταθερότητα για τον ναυτεργάτη;

Εμείς αυτό που λέμε να είναι κριτήριο ψήφου είναι το ότι σταθερότητα για τον εργαζόμενο σημαίνει να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να μην πηγαίνει με το market pass στο σούπερ μάρκετ ή τον λογαριασμό στο σπίτι κάθε μήνα και να σκέφτεται το πώς θα πληρώσει.

Τα αστικά κόμματα φροντίζουν για την κερδοφορία των εταιρειών στην ενέργεια, από το  ΣΥΡΙΖΑ που μας έβαλε στο χρηματιστήριο ενέργειας, να έχει γεμίσει όλη η οροσειρά της Ροδόπης με ανεμογεννήτριες και αυτό να έχει και άλλες επιπτώσεις και στο περιβάλλον, ή το Παπίκιο που 20 μέρες καιγόταν και επειδή είχε λήξει η σύμβαση με τα ελικόπτερα και δεν είχαν να στείλουν, όταν όμως είναι για τις νατοϊκές ανάγκες μια χαρά βρίσκονται όλα σε μια μέρα.

Ο κόσμος να στηρίξει το ΚΚΕ, γιατί την επομένη μέρα ξέρει ότι θα είναι ΚΚΕ. Αυτό που είπε και ο Γραμματέας, περισσότερο κόκκινο στη βουλή σημαίνει ότι θα μπαίνουν οι ανάγκες των εργαζομένων στο επίκεντρο, με μια σειρά τροπολογίες.

Όλα αυτά μόνο το ΚΚΕ τα έχει αναδείξει, μπαίνει μπροστά, οπότε δυναμώνοντας το κόμμα, και μέσα στη βουλή αλλά και έξω, γιατί το ΚΚΕ δεν περιμένει μόνο τις εκλογές ούτε μια προεκλογική περίοδο για να μπει μπροστά.

Ούτε περιμέναμε κυβερνήσεις να αλλάξουν για να έρθουν κάποιες δικαιώσεις, για να αυξηθούν κάποιοι μισθοί. Στην  πράξη και μέσα από τον καθημερινό αγώνα είδαμε τέτοιες νίκες, που δίνουν και μια ανάταση και στους εργαζόμενους και στον λαό.

«Να είναι κριτήριο ψήφου, την επόμενη μέρα με δυνατό ΚΚΕ»

ΠτΘ: Ο Μάρτιος τον οποίο αφήσαμε πίσω μας, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν ο μήνας των νέων. Είναι κατά την άποψη του ΚΚΕ, ένα αισιόδοξο στοιχείο για το μέλλον;

Α.Κ.: Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, και ήταν ελπιδοφόρο ότι η αντίδραση είχε και ποιοτικά  χαρακτηριστικά στη συμμετοχή των νέων και των εργαζόμενων με σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, πάλι με μια σειρά παρεμβάσεις, τα είχαμε αναδείξει, αλλά και πάλι όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα έχουν ευθύνη γιατί ιδιωτικοποίησαν κομμάτι κομμάτι τον ΟΣΕ, γιατί χώρισαν τις μεταφορές από τις γραμμές, ακόμα και ο Βαρουφάκης έβγαινε και έλεγε για ένα ευρώ δίνω τους σιδηροδρόμους.

Είναι αυτό που λέμε την απελευθέρωση στις μεταφορές που στην ουσία βάζεις τους ιδιώτες, βγαίνει μπροστά για να υπερασπιστείς τα δικά τους κέρδη, φτάνει στο σημείο πραγματικά να σκοτώνεται κόσμος.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση και ότι όντως με δυνατό λαό, δυνατά εργατικά σωματεία, δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους,  δυνατούς συλλόγους γυναικών, αγροτών, κλπ, μπορούν να υπάρχουν άλλα αποτελέσματα, και είναι ποιοτικό γιατί ήταν αποφάσεις συλλόγων.

Εμείς λέμε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει, γιατί υπάρχουν και άλλα Τέμπη, με εργοδοτικά εγκλήματα.

Το ελπιδοφόρο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά χρειάζεται να τα σκεφτεί ο κόσμος,  να προβληματιστεί, και να τα κάνει και κριτήριο ψήφου, και η οργή και αγανάκτηση να εκφραστεί με ΚΚΕ. Γιατί η μόνη πραγματική αντισυστημική ψήφος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις με κανένα μέρος του κεφαλαίου, δεν έχει δεσμεύσεις με τους εφοπλιστές, με τους μεγαλοξενοδόχους, είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις με την Ε.Ε., με το ΝΑΤΟ, είναι το  μόνο κόμμα που μπήκε μπροστά και ανέδειξε το πώς θα  μπορούσε να έχει τελειώσει ήδη η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Να είναι κριτήριο ψήφου, την επόμενη μέρα με δυνατό ΚΚΕ, δυνατή αντιπολίτευση, δυνατό το εργατικό κίνημα. Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, γιατί ο εργαζόμενος της μειονότητας και ο εργαζόμενος της πλειονότητας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, της φτώχειας, της ακρίβειας, οπότε το ΚΚΕ καλεί και τη μειονότητα και την πλειονότητα, όλους τους εργαζόμενους, να το ενισχύσουν ώστε την επόμενη μέρα υπάρχουν προτάσεις για όλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.