Αλβανια: Στις καλπες σημερα οι ψηφοφοροι στον αποηχο της συλληψης του Φρεντι Μπελερη

Συσπείρωση από ομογενείς για να ψηφίσουν τον προφυλακισμένο υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας

Εκλογές στον απόηχο της σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας έχουν σήμερα στην Αλβανία, με τον Φρέντι Μπελέρη να παραμένει στα ψηφοδέλτια και να καλεί τον κόσμο να τον στηρίξει, μέσα από τις φυλακές.

Η σύλληψη, στην οποία η Αθήνα διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα φαίνεται πως έχει συσπειρώσει την ελληνική ομογένεια στην Αλβανία. «Έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική», αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Έλενα Αποστολίδου.

Με βάση όσα υποστήριξε ο γιος του, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ οι άνθρωποι που θα ταξίδευαν από την Αθήνα στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν είχαν υπολογιστεί γύρω στους 1200-1300, ο αριθμός έχει αυξηθεί και ανέρχεται περίπου στους 1500 τις τελευταίες ώρες.

Το πρώτο μήνυμα Μπελέρη από τις φυλακές

Ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε μήνυμα μέσα από το κατάστημα κράτησης στα Τίρανα προς τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν τονίζοντας πως «ψηφίζουμε για την πατρίδα μας!!». Και η κόρη του, Ερμιόνη είπε στην ΕΡΤ: «Όλοι έχουμε λόγο. Η Χειμάρρα είμαστε εμείς. Η Χειμάρρα είστε εσείς. Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Σημειώνεται πως οι κάλπες άνοιξαν στις 7 ώρα Αλβανίας (8 ώρα Ελλάδος). Τριάντα έξι είναι τα εκλογικά τμήματα στην Χειμάρρα, δύο βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής, ενώ η εκλογική διαδικασία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η απάντηση της Αλβανίας για την προφυλάκισή του Μπελέρη

Θέση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη πήρε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάτσκα. Με αναρτήσεις της στο Twitter, η ίδια έκανε λόγο για μη σεβασμό των θεσμών της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σε δεύτερη ανάρτησή της τόνισε: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

Τον Ράμα «δείχνουν» συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου

Να αναφερθεί πως κύκλοι κοντά στον Μπελέρη ανέφεραν αρχικά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, φαίνεται πως στοχεύει στην αλβανική Ριβιέρα στην περιοχή της Χειμάρρας. Στο σημείο, που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, υπάρχουν τα «φιλέτα» τα οποία έχουν πάρει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους φαίνεται πώς ο Αλβανός πρωθυπουργός επιθυμεί να επιτεθεί, με αυτό τον τρόπο, στον Φρέντι Μπελέρη.

Εκτός από αυτό, οι συνεργάτες του υποψηφίου επισημαίνουν ότι τις τελευταίες 15 ημέρες σε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που είχαν γίνει ήταν ξεκάθαρο ότι ο Φρέντι Μπελέρη επρόκειτο να κερδίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα, σε δύο μέρες. Όπως σημειώνουν, αυτό ήταν κάτι που το γνώριζαν και οι ίδιοι και η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντιδράσεις της Παρασκευής, ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΞ μετά την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Καλούμε τις (αλβανικές) αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα» διαμήνυσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα».

Πηγή: ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.