Αλλαγες στον εκλογικο νομο της αυτοδιοικησης: Στο 43% το οριο εκλογης απο την πρωτη Κυριακη

«Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία» τόνισε ο πρωθυπουργός

Στο 43% των ψήφων προσδιόρισε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το ποσοστό των ψήφων που θα απαιτούνται για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για ρητή προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που «βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης».

Συνοψίζοντας τις αλλαγές που προωθούνται ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «από τις τοπικές εκλογές, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε  προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3% όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θα υπάρξει συρρίκνωση των υπερμεγέθων συμβουλίων και πως η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.

Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.