Αλλαγες Παπαθαναση στον Αναπτυξιακο με τρεις ρυθμισεις για τη Θρακη

Επιχορήγηση δύο ταχυτήτων στη Θράκη, bonus στη μοριοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και επέκταση της παραμεθορίου

Ικανοποίηση από Ιλχάν Αχμέτ για έστω και μερική υιοθέτηση των προτάσεών του, μύδροι από Χαρίτου για το μη ενιαίο των επενδυτικών κινήτρων

Ειδικές προβλέψεις για τη Θράκη, που έλειπαν από το αρχικό κείμενο, περιλαμβάνουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, στην τελευταία μέρα συζήτησης του στη Βουλή του νέου αναπτυξιακού.

Με αυτές οι μεσαίες επιχειρήσεις (που αρχικά αποκλείονταν από το κίνητρο της επιχορήγησης) τελικώς θα μπορούν να επιχορηγούνται σε ποσοστό 60% για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και 30% για τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, του προβλεπόμενου ποσοστού ενίσχυσης, με τα υπολειπόμενα ποσοστά φορολογικής απαλλαγής να διαμορφώνονται σε 40% και 70% αντίστοιχα.

Κατά το στάδιο της αξιολόγησης τα νέα επενδυτικά σχέδια, που αφορούν τον Έβρο θα λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση 10 μονάδων, ενώ αυτά της Ροδόπης και της Ξάνθης 5 μονάδων επί της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου.

Παράλληλα σημαντικά επηρεάζει την περιοχή μας και η επέκταση της παραμεθορίου περιοχής από τα 15 στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης.

Την ανάγκη για διεκδίκηση ακόμα περισσότερων για τη Θράκη τόνισε ο Ιλχάν Αχμέτ

Την ικανοποίησή του για τις νομοτεχνικές αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο, που προβλέπει ιδιαίτερη στήριξη για την Θράκη, εξέφρασε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, οι οποίες θεωρεί πως αποτελούν ένα θετικό βήμα και αποτέλεσμα των πιέσεων που έγιναν από τον ίδιο και το ΚΙΝΑΛ κατά τη συνεδρίαση.

«Πετύχαμε μια νίκη ως ΚΙΝΑΛ και εγώ προσωπικά» σημείωσε ο κ. Αχμέτ, που στην ομιλία του κατέθεσε 18 προτάσεις, από τις οποίες οι 6 προέρχονταν από τους επαγγελματίες της Ροδόπης, υπενθυμίζοντας στον αρμόδιο Υπουργό πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη Θράκη, χωρίς να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση για τη Θράκη.

Στην ομιλία του άλλωστε κατέθεσε και τα αιτήματα που τελικά υιοθετήθηκαν: Το αίτημα για επιχορήγηση πέρα της φοροαπαλλαγής το bonus στη βαθμολόγηση των σχεδίων και η επέκταση της παραμεθόριας ζώνης, παρόλο που, τόνισε, πρόσθεσε και άλλα, εξίσου σημαντικά.

Ο κ. Παπαθανάσης, στην ομιλία του, υιοθέτησε αυτές τις προτάσεις, κάνοντας αναφορά στο ΚΙΝΑΛ και τον κ. Αχμέτ, για το οποίο και ο ίδιος ευχαρίστησε τον Αν, Υπουργό.

Από εκεί και πέρα βέβαια, δεν σταματά και η διεκδίκηση για τη Ροδόπη και τη Θράκη, που χρειάζονται ακόμα περισσότερα , μιας και ο βουλευτής θεωρεί πως ο Αναπτυξιακός Νόμος συντάχθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη τίποτα από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής.

Και μετά από όλη την εργασία που έγινε από την επιτροπή και τους βουλευτές της, θεωρεί πως είναι λυπηρό ότι απλά αγνοήθηκε.

Το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε τον Αναπτυξιακό Νόμο επί της αρχής, θεωρώντας πως θα έπρεπε να έχει διαφορετικό προσανατολισμό, που όμως δεν είχε καμία αναφορά στη Θράκη, και ό,τι επιπλέον συμπεριλήφθηκε, προστέθηκε μετά από πίεση του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι θετικό ότι προστέθηκαν αυτά τα τρία, εμείς το επικροτούμε, δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη όμως είδαμε ένα νομοσχέδιο εντελώς γυμνό από αναφορές σε Μακεδονία και Θράκη» ανέφερε, εντοπίζοντας προχειρότητα στην κατάρτισή του, αλλά και έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος και από αυτή την Κυβέρνηση για την Θράκη.

«Αν δεν το τονίζαμε από το βήμα της Βουλής, τι θα γινόταν;» αναρωτήθηκε ο κ. Αχμέτ, που επισήμανε πως θα συνεχιστεί ο αγώνας και στο επόμενο διάστημα ώστε να πετύχουν τα μέγιστα για την περιοχή μας. Για αυτό και προτρέπει όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Θράκης να συντονιστούν για να εξειδικεύσουν τα καταλληλότερα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή μας.

Δ. Χαρίτου: Με ποια αντικειμενικά κριτήρια η κυβέρνηση διασπά το ενιαίο των επενδυτικών κινήτρων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης;

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο και αφορά τη Θράκη τόνισε πως «η διάσπαση του ενιαίου των κριτηρίων κινητροδότησης των επενδύσεων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα με ποια κριτήρια η κυβέρνηση προχώρησε σε μία τέτοια ρύθμιση», σημειώνοντας πως τέτοιες ρυθμίσεις ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις ΠΕ της Θράκης, όπως επίσης και στους ρυθμούς ανάπτυξής τους».

Ο κ. Χαρίτου θεωρεί πως δεν λήφθηκαν υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης κάθε περιφερειακής ενότητας στη Θράκη, σε ποιες από αυτές υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αναγκαιότητα επενδύσεων, ποιες έχουν το υψηλότερο ή το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, διαφορετικά δε θα γινόταν ένα τέτοιος αυθαίρετος διαχωρισμός.

«Ο διαχωρισμός αυτός ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επέδρασε το λόμπι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνουν με αυτόν τον τρόπο ότι δεν προσεγγίζουν τη Θράκη με αναπτυξιακά κριτήρια αλλά με επικοινωνιακά για να συνεχίσουν το γνωστό αφήγημα ο Έβρος άντεξε» σημειώνει, επισημαίνοντας πως «ο Αναπτυξιακός Νόμος συνολικά δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και είναι αθηνοκεντρικός και με αυτή την τροπολογία είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.