Ακυρωθηκε η προγραμματισμενη συναντηση Μητσοτακη-Σουνακ

Ενοχλήθηκε η βρετανική πλευρά από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ακυρώθηκε, με πρωτοβουλία και απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αιφνίδια αλλαγή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προκειμένου να ακυρώσει τη συνάντηση, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι η βρετανική πλευρά ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Στήριξη και από την αντιπολίτευση

Για απαράδεκτη ενέργεια έκαναν λόγο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη», σημείωσε με ανάρτηση του στο «Χ» ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο».

«Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», υπογραμμίζει.

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε και ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κ.Μητσοτάκη.

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.