Ακομα μια τουριστικη χρονια χαμενη για τον Καθετο αξονα της Νυμφαιας

Τους Βούλγαρους «δείχνει» για την καθυστέρηση του ανοίγματος του Κάθετου άξονα για τα λεωφορεία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

«Πάγο» στην όποια σκέψη για τουριστική αξιοποίηση του κάθετου άξονα με το άνοιγμά του για τη δίοδο λεωφορείων βάζει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, με απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ για το θέμα.
 
Ο κ. Ιλχάν είχε καταθέσει ερώτηση με θέμα την καθυστέρηση ενεργοποίησης της διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας-Μακάζα, καθώς και γενικότερα ζητήματα αναβάθμισης του σημαντικού αυτού κάθετου άξονα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ερωτώντας τον Υπουργό αν υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα που εμποδίζουν την παροχή άδειας διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από την συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας-Μακάζα, αλλά και αν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα αρθεί η απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων.
 

Το φταίξιμο εξολοκλήρου στη Βουλγαρική πλευρά ρίχνει ο Κοτζιάς

 
Στην απάντηση του ο κ. Κοτζιάς απαντά ότι το υφιστάμενο καθεστώς μη παροχής αδείας διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τη συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας – Μακάζα, οφείλεται στην ελλιπή διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης, στο βουλγαρικό τμήμα της διάβασης.
 
Σημειώνει δε πως από πλευράς του υπουργείο το θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί στη βουλγαρική πλευρά με τελευταία, κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις των Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Βουλγαρίας (Αθήνα, 13 Μαρτίου 2017). Η βουλγαρική πλευρά απάντησε ότι έχουν εκτελεσθεί περιορισμένα έργα διαπλάτυνσης, λόγω τεχνικών δυσχερειών οφειλόμενων στην ιδιομορφία του εδάφους.
 
Όσο για το χρονοδιάγραμμα από πλευράς Βουλγαρίας και παρά τη σχετική ερώτηση τους κατά την προαναφερθείσα συνάντηση, δεν έχει υπάρξει οιαδήποτε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων έργων βελτίωσης της οδικής υποδομής στην εν λόγω διάβαση, η οποία θα επέτρεπε την απρόσκοπτη διέλευση τουριστικών λεωφορείων.
 
Ο κ. Κοτζιάς καταλήγοντας διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ζήτημα και θα συνεχίσει να το θέτει στις διαβουλεύσεις του με την βουλγαρική πλευρά.
 

Απογοήτευση από τους επαγγελματίες

 
Οι επαγγελματίες τη Ροδόπης, από την πλευρά τους, που είχαν αποστείλει και σχετική επιστολή στον κ. Κοτζιά προ 20 ημέρων για τη διέλευση των λεωφορείων, δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίσουν με απογοήτευση της εξέλιξη αυτή, μιας και, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, γίνονται για ακόμη μια φορά μπαλάκι μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, μιας και το ένα παραπέμπει στο άλλο.
 
«Το αποτέλεσμα είναι ότι και φέτος δεν θα διέλθουν λεωφορεία από τον Κάθετο άξονα, χάνουμε ακόμα μια φορά την τουριστική σεζόν λόγω τόσο της μη καθόδου των λεωφορείων όσο και της απραξίας των φορέων ώστε να εκμεταλλευτούμε τον κάθετο άξονα» επισήμανε ο κ. Βαφειάδης.
 
Οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν τις πιέσεις, όπως έκαναν και παλιότερα, ενώ μάλιστα πέρυσι είχαν επαφές στο επιμελητήριο του Χασκόβου που είχαν πει ότι θα το δουν και από την πλευρά τους, παρόλο που δεν υπήρχε άλλη επαφή.
 
Παρόλα αυτά η απάντηση του κ. Κοτζιά δίνει το βήμα στους ίδιους να απευθυνθούν πιο επίμονα στη βουλγαρική πλευρά, μέσω των αντίστοιχων εταίρων τους σε κεντρικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.
 
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.