(Ακομα μια) Αντιπαραθεση για τα αδεσποτα στο Δημοτικο Συμβουλιο

Να πιέσουν οι φιλόζωοι για δημιουργία καταφυγίων και σε άλλους δήμους, η λύση από την πλευρά της δημοτικής αρχής

Καλύτερη εφαρμογή του νόμου, περισσότερους ελέγχους και μεγαλύτερη παρεμβατικότητα κεντρικά ζητά η αντιπολίτευση

Ακόμα μία συνεδρίαση για το θέμα των αδέσποτων πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με τις διαφορετικές παρατάξεις να βγάζουν για ακόμα μια φορά διαφορετικά συμπεράσματα τόσο για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης από το Δήμο Κομοτηνής, όσο και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί και στο μέλλον.

Το θέμα εισήγαγε ξανά η παράταξη του Σπάρτακου, που σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου οι δημότες που προσήλθαν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κομοτηνής από δάγκωμα αδέσποτου ή οικόσιτου σκύλου ήταν 151 το 2022, κατά τι μειωμένοι από τα προηγούμενα έτη.

Εξέφρασε δε την άποψη πως αφενός δεν κάνει ο Δήμος αυτό που θα μπορούσε στο πλαίσιο τόσο του νέου όσο και του παλιότερου νόμου, ούτε τις παρεμβάσεις που πρέπει στην κεντρική κυβέρνηση, για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, την ώρα που η προσπάθεια για την επέκταση του κυνοκομείου έχει παγώσει λόγω του ιδιοκτησιακού.

Μόνη λύση τα κυνοκομεία σε όμορους Δήμους

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης επανέλαβε την θέση του ότι για να μπορέσει να υπάρξει πραγματικά λύση στην πόλη μας για το θέμα των αδέσποτων, θα πρέπει να δημιουργηθούν καταφύγια και στους όμορους Δήμους της Ροδόπης, σημειώνοντας μάλιστα πως θα πρέπει οι φιλόζωοι να αναλάβουν πρωτοβουλία και να πιέσουν τις διοικήσεις τους, ώστε να εκπληρώσουν τις δια του νόμου υποχρεώσεις τους.

Παρέθεσε στη συνέχεια τα στοιχεία που δείχνουν την προσπάθεια που έγινε από το κυνοκομείο το 2022, όπου συνολικά έγιναν 1.495 περισυλλογές αδέσποτων ζώων.

Από αυτά τα 895 επανεντάχθηκαν, αφού έγιναν τσιπαρίσματα και στειρώσεις όπου χρειαζόταν, ενώ 238 ζώα υιοθετήθηκαν.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 341 στειρώσεις, 293 από τον κτηνίατρο του Κυνοκομείου και 48 από εθελοντές ιδιώτες κτηνιάτρους, καθώς και 704 τοποθετήσεις ηλεκτρονικής σήμανσης. Ο αριθμός ζώων που κατέληξαν για διάφορους λόγους, ήταν 327.

«Η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Κομοτηνής είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι του αναλογεί» σημείωσε, ενώ τόνισε, απαντώντας σε εισήγηση για την εισφορά από τους άλλους Δήμους για την λειτουργία του κυνοκομείου, πως τα διαδημοτικά κυνοκομεία έχουν αποτύχει παταγωδώς, γιατί τελικά ένας δήμος επωμίζεται όλες τις υποχρεώσεις.

Άσχημη κατάσταση βλέπει η Σύμπραξη Προοπτικής

Την άποψη πως ο Δήμος Κομοτηνής ξοδεύει τα περισσότερα από άλλους μητροπολιτικούς δήμους, αλλά βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από όλους στο θέμα των αδέσποτων, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος τόνισε πως στην πόλη μας επικρατεί μια πολύ άσχημη κατάσταση τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ίδια τα αδέσποτα.

Πιστεύει δε πως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά επιπλέον, να μειωθεί ο αριθμός των ζώων από τις γέννες, ενώ αποτελούν και μεγάλη ευθύνη τα δεσποζόμενα σε οικισμούς.

Πρότεινε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα συνεργείο, με τη συμβολή και της αστυνομίας, το οποίο θα γυρίσει όλους τους οικισμούς, ώστε να ελεγχθούν όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, όσα δεν έχουν τσιπ να τσιπαριστούν, και όσα είναι αστείρωτα να στειρωθούν με ευθύνη των ιδιοκτητών.

«Γιατί όσες υιοθεσίες και να κάνουμε, και όσες στειρώσεις, όταν δεν μπαίνει ένα φρένο στα ζώα που έρχονται από παράνομες γεννήσεις και ζώα που δεν είναι στειρωμένα, είναι ένας φαύλος κύκλος» ανέφερε, ζητώντας να γίνουν έλεγχοι και σε ποιμνιοστάσια και μονάδες ζώων.

Όσο για το θέμα της λειτουργίας κυνοκομείων σε άλλους Δήμους, σημείωσε πως υπάρχει η νομική και η θεσμική οδός, ζητώντας να μην πετάει η διοίκηση συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα.

Απαραίτητη η συνεννόηση των φορέων

Την κυκλικότητα των συζητήσεων που γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο σχολίασε η κ. Ελένη Λαφτσή, τονίζοντας πως είναι καλό να γίνεται η συζήτηση, όμως δεν πρέπει ούτε να υπερβάλλουν για το πρόβλημα, ούτε όμως να μηδενίζουν την όποια προσπάθεια γίνεται.

Σχολίασε πάντως πως συνεχίζουν να δίνουν χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων, χωρίς όμως βελτίωση στις συνθήκες, παρομοιάζοντας το πρόβλημα με βαρέλι χωρίς πάτο.

Πρότεινε δε, αν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό στην επέκταση του κυνοκομείου, να μισθωθεί άλλος χώρος και ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους, και με την κτηνιατρική υπηρεσία, και να γίνει ένα υποχρεωτικό μητρώο για την καταγραφή των σκυλιών στην περιοχή.

Πρότεινε παράλληλα να προχωρήσει και η εκπαίδευση των κατοίκων για το θέμα, τόσο στα σχολεία, όσο και εκτός.

Πολιτικό το ζήτημα

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης

Λεβέντης τόνισε πως το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κρατική παρέμβαση, με εξασφάλιση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Τόνισε δε πως η δράση των φιλοζωικών σωματείων θα πρέπει να γίνεται σε κρατικό ενιαίο πλαίσιο που θα επιβλέπεται από το κράτος.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πάρις Καλοδημίδης, που σημείωσε πως από ό,τι γνωρίζουν, τα πράγματα και σε όμορους μητροπολιτικούς Δήμους είναι χειρότερα, με πάνω από 200 ή και 300 επιθέσεις το χρόνο, όμως πουθενά δεν έχει αναδειχθεί το θέμα, και τα νοσοκομεία δεν δίνουν αριθμούς για αυτές.

Εξέφρασε δε την άποψη πως αν όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας συγκέντρωναν τα στοιχεία αυτά, και τα εξέθεταν στον αρμόδιο υπουργό, τότε θα αναλάμβανε δράση αντί να αφήνει το πρόβλημα να χρονίζει.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την επέκταση του κυνοκομείου

Απαντώντας σε ερωτήματα ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως η συνεργασία με τις φιλοζωικές είναι άμεση, και παρά τα τυχόν προβλήματα, προσπαθούν να χτίσουν εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε το περιβάλλον στο Υπουργείου, και ειδικά την ΓΓ Αδεσπότων, που καθορίζει πότε πρέπει να γίνεται περισυλλογή ή καταγγελία, εχθρικό.

Ειδικά για το θέμα του κυνοκομείου, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου σημείωσαν πως γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει η επέκταση, που έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση, και αν δεν γίνει αυτό τότε θα ξεκινήσουν τη διαδικασία από την αρχή για νέα έκταση.

Όσο για την δημιουργία καταφυγίου ζώων, μακριά από τον αστικό ιστό, ο κ. Καρασταύρου εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περίπτωση της Κομοτηνής, μιας και οι προδιαγραφές περιορίζουν τη δημιουργία του στον ορεινό όγκο, που φέρνει μαζί και τα δικά του προβλήματα.

Το παράπονο των αντιδημάρχων

Το παράπονό τους για το θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων, που τους έχει φέρει πολλές φορές κατηγορούμενους στα δικαστήρια, εξέφρασαν τόσο ο νυν, κ. Ισμαήλ Λεβέντ, όσο και ο πρώην, κ. Γιάννης Μουρτίδης προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο μεν κ. Μουρτίδης, σημείωσε ότι τους καταδικάζουν τόσο αν μαζέψουν τα αδέσποτα, όσο και αν δεν τα μαζέψουν, όταν, παρόλο που σε πολλές άλλες πόλεις υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, η ευαισθησία που δείχνει ο Δήμος Κομοτηνής απέναντι στα ζώα δεν έχει παρόμοιο.

Επανέλαβε δε την πάγια θέση του, πως πρέπει να αλλάξει ο νόμος, και να έρθει περισσότερο στο πλαίσιο που είχε προταθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος και η αρμόδια υπηρεσία, που δεν αναγνωρίζονται, μίλησε και ο κ. Λεβέντ, ο οποίος σημείωσε πως έχουν καθημερινά πάρα πολλά αιτήματα, και το τμήμα βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση για να τα προλάβει όλα.

Παρατήρησε δε πως στην πόλη της Κομοτηνής, δεν εντοπίζονται κουτάβια, αλλά μόνο ενήλικα σκυλιά, που δείχνει πως συνεχώς έρχονται από την ύπαιθρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.