Ακαταλληλο το νερο σε Δοκο και Σκιαδα

Απόφαση του Περιφερειάρχη απαγορεύει την κατανάλωσή του

Από τον Φεβρουάριο γνωστό το πρόβλημα σύμφωνα με τον Χρ. Χατζηπέμου

Τον περιορισμό για προληπτικούς λόγους της χρήσης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από το δίκτυο ύδρευσης των οικισμών Δοκός και Σκιάδα του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης, αποφάσισε ο Περιφερειάρχης. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, δεν επιτρέπεται η χρήση του νερού του δικτύου των παραπάνω οικισμών για πόση, την μαγειρική και την ατομική υγιεινή και καθαριότητα.

Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος Αρριανών

Ο Δήμος Αρριανών ως υπεύθυνος ύδρευσης, σύμφωνα με την απόφαση, οφείλει:

1. Να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών των παραπάνω οικισμών για την αποτροπή χρήσης του νερού του δικτύου ύδρευσης για την πόση, την παρασκευή τροφίμων και ποτών, την ατομική υγιεινή και καθαριότητα και τον περιορισμό μόνο για τις λοιπές οικιακές ή άλλες χρήσεις, όπως η καθαριότητα χώρων, το πότισμα κ.τ.ο.

2. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιορισμού της υδροδότησης των κατοίκων των οικισμών μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο (πχ. εμφιαλωμένο νερό ή μεταφορά με βυτίο) σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του υδρευόμενου πληθυσμού.

3. Να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης) υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων υδροληψίας και υδροδότησης των οικισμών, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα και στοιχεία.

4. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ) και να ελέγξει την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τυχόν γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

5. Να ελέγξει το δίκτυο ύδρευσης συνολικά για την διαπίστωση τυχόν φθορών και βλαβών και να φροντίσει για την άμεση επιδιόρθωση ή αντικατάσταση όπου απαιτείται.

6. Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, την λήψη μέτρων προστασίας της πηγής, γεωτρήσεων και δεξαμενών κλπ), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.

7. Να ελέγξει το σύστημα χλωρίωσης του νερού, πραγματοποιώντας μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι επιτρεπόμενες τιμές, δηλαδή η ποσότητα του εισαγόμενου χλωρίου να είναι τόση, ώστε η συγκέντρωση του υπολειμματικού χλωρίου στα ακρότατα σημεία ύδρευσης να είναι τουλάχιστον 0,2 mg/l. Επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συστημάτων χλωρίωσης από τυχόν παράνομες επεμβάσεις τρίτων.

8. Να προβεί σε πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων σε διάφορα χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να αποστείλει στην αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης) για ενημέρωση. Τα εργαστήρια πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Χρήστος Χατζηπέμου: «Πολιτικοί λόγοι επέβαλαν στο Δήμο Αρριανών (με τη σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜΘ) το …στρουθοκαμηλισμό»

Τη δημοσίευση της απόφασης έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο οποίος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο είχε διαγνωστεί το πρόβλημα.

«Το νερό στο δίκτυο των δύο οικισμών βρέθηκε από το …Φεβρουάριο (!) να έχει κολοβακτηρίδια και η σχετική απόφαση απαγόρευσης της χρήσης του για πόση, μαγειρική, ατομική υγιεινή και καθαριότητα βγήκε, καθυστερημένα, μόλις τρεις μήνες μετά, προφανώς γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Από κατοίκους των χωριών πληροφορούμαι ότι το …βράσιμο του νερού πριν την κατάποσή του, είναι μια «κατάσταση» που βιώνουν εδώ και δύο μήνες, πλην όμως πολιτικοί λόγοι επέβαλαν στο Δήμο Αρριανών (με τη σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜΘ) το …στρουθοκαμηλισμό αντί της άμεσης και υπεύθυνης ενημέρωσης. Αν είναι δυνατόν!» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος στην ανάρτησή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.