Ακαρ: «Αναμενουμε θετικες εξελιξεις με τη γειτονικη Ελλαδα»

«Το Αιγαίο και οι δύο χώρες έχουν ένα ιστορικό υπόβαθρο»

Σημαντικές δηλώσεις για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK, ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζουν την άδικη προσάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, για τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ο αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά και εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών έχει υποβληθεί. «Συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μας των ΗΠΑ. Έστειλαν μία αντιπροσωπεία. Οι συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν εποικοδομητικές. Υπάρχει ωστόσο η διάσταση του Κογκρέσου», παραδέχθηκε.

Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με την Ελλάδα

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και πάλι στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι:

«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να ζήσουμε ειρηνικά οι δύο χώρες. Επαναλάβαμε ότι δεν πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες και ρητορική που αυξάνουν την ένταση. Αναμένουμε παρόμοια συμπεριφορά από την Ελλάδα. Θέλουμε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα. Αναμένουμε να ακολουθήσουν έναν πιο εποικοδομητικό δρόμο το επόμενο διάστημα. 

Επειδή τα θέματα είναι βαθιά, ζητήσαμε να μιλήσουν ειδικοί. Οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα, μετά ήρθε η αποστολή στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα. Τώρα μετέφερα στον (Έλληνα) υπουργό ότι τους περιμένουμε στην Τουρκία. Ήρθε στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός. Φυσικά, είπαμε να μην μιλάμε μόνο για άμυνα και ασφάλεια. Το Αιγαίο και οι δύο χώρες έχουν ένα ιστορικό υπόβαθρο. Αναμένουμε θετικές εξελίξεις με τη γειτονική Ελλάδα».

Νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Για το θέμα της διασποράς ναρκών εκ μέρους της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για αντικρουόμενες πληροφορίες. «Υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή. Οι αρχές μας είναι σε επιφυλακή. Όλοι το παρακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των ναρκαλιευτικών μας. Υπήρχε αναφορά από ένα εμπορικό πλοίο ότι είδε ένα τέτοιο αντικείμενο. Στην περιοχή στάλθηκε ομάδα κομάντο SAS. Είδε ότι επρόκειτο για κάποιο αντικείμενο, το εξέτασε και διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο είναι μία παλιά νάρκη. Η έρευνά μας συνεχίζεται αλλά ακόμη δεν έχει βγει πλήρες πόρισμα. Σε ποιον ανήκει, πού ανήκει, τί είναι αυτό… Η έρευνα συνεχίζεται. Η νάρκη εξουδετερώθηκε με τη μεταφορά της νάρκης σε ασφαλή ζώνη. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό αυτή τη στιγμή στο Βόσπορο», καθησύχασε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.